ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evrozoni, Eurozone, Eurogroup, Meeting, Synodos
Φωτο: Shutterstock

Eurogroup: Έτοιμο να εγκρίνει την τελευταία δόση για την Ελλάδα

Η εξάλειψη του πρόσθετου περιθωρίου στα ευρωπαϊκά δάνεια από το 2023 ως τη λήξη τους μεταφράζεται σε ένα συνολικό όφελος για την Ελλάδα από μείωση τόκων που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. 

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα μέτρα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται ότι θα δώσει τη Δευτέρα 5/12 στη συνεδρίασή του το Eurogroup.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση των θεμάτων που θα συζητήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι και «η εξέταση για την πρώτη έκθεση εποπτείας για την Ελλάδα μετά το πέρας του πρόγραμμα. Το Eurogroup αναμένεται επίσης να συζητήσει εάν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση της όγδοης και τελευταίας δόσης των μέτρων για το χρέος που εξαρτώνται από την πολιτική, καθώς και η κατάργηση του περιθωρίου του κλιμακούμενου επιτοκίου από το 2023. Το Eurogroup θα εκδώσει δήλωση για το εν λόγω ζήτημα, ενώ και το ΔΝΤ θα συμμετάσχει επίσης στη συζήτηση». 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξάλειψη του πρόσθετου περιθωρίου στα ευρωπαϊκά δάνεια από το 2023 ως τη λήξη τους μεταφράζεται σε ένα συνολικό όφελος για την Ελλάδα από μείωση τόκων που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ. 

Τα υπόλοιπα θέματα στην ατζέντα της συνεδρίασης είναι τα ακόλουθα: 

  • Η συνολική δημοσιονομική κατάσταση και οι προοπτικές στη ζώνη του ευρώ.
  • Οι συστάσεις της Κομισιόν για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης το 2023.
  • Οι κατευθύνσεις για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ.
  • Οι μεταμνημονιακές εκθέσεις εποπτείας για Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία.
  • Εκλογή του προέδρου του Eurogroup και
  • Το πρόγραμμα εργασιών του Eurogroup για το πρώτο εξάμηνο του 2023.
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 6 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως το Eurogroup αναγνώρισε την πρόοδο και την ισχυρή ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας που γίνεται πλέον πιο δυναμική, παραγωγική, εξωστρεφή και κοινωνικά δίκαιη.
Evrozoni, Eurozone, Eurogroup, Meeting, Synodos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η νέα δόση μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

Για ιστορική απόφαση κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Επιβραβεύεται η εντατική και συστηματική δουλειά κοινωνίας και πολιτείας, μέσα από την ενεργοποίηση της τελευταίας δόσης των συμπεφωνημένων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», τόνισε.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για την εκταμίευση των 748 εκατ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στο eurogroup να εγκρίνει και την τελευταία δόση που σχετίζεται με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά το κομμάτι των μεταρρυθμίσεων.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Στην ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει πως η απόφαση του Eurogroup αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες που έκανε η ελληνική κοινωνία αλλά και την μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης.
Evrozoni, Eurozone, Eurogroup, Meeting, Synodos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Ετοιμάζεται η έξοδος της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, στα τέλη Αυγούστου η Ελλάδα αναμένεται να δει το τέλος της διαδικασίας στενής μακροοικονομικής παρακολούθησης που της επιβλήθηκε τον Αύγουστο του 2018.