ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia, FPA, VAT
Φωτο: Shutterstock

Αυτόματα από σήμερα οι δηλώσεις ΦΠΑ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Αρχίζει η προσυμπλήρωση των δηλώσεων, που θα διευκολύνει και την πιο γρήγορη επιστροφή φόρου. Η ΑΑΔΕ θα συντάξει λίστα με δικαιούχους επιστροφής, στην οποία θα ενταχθούν «καθαρές» επιχειρήσεις.

Το μοντέλο των προσυμπληρωμένων στοιχείων στο έντυπο της φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα επεκτείνει η ΑΑΔΕ στις δηλώσεις ΦΠΑ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις, προχωρώντας από σήμερα στην προσυμπλήρωση των δαπανών με βάση τα δεδομένα για τα έσοδα και τα έξοδα που διαβιβάζονται από τους υπόχρεους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Με τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες στη συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ διευκολύνονται οι φορολογούμενοι και οι λογιστές και ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επιστροφές φόρων.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από σήμερα 5 Δεκεμβρίου και αφορούν φορολογικές περιόδους από 1η Ιανουαρίου 2022 και έπειτα, η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ.

Ειδικά για τις εισροές ΦΠΑ, εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών δαπανών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, όλες οι δαπάνες θα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας). Στην προσυμπλήρωση των δαπανών δεν περιλαμβάνονται παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ) για την οποία σύμφωνα με τον νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (π.χ. δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κ.λπ.), δαπάνες για τις οποίες συνήθως δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και συνεπώς δεν προσυμπληρώνονται.

Επισημαίνεται ότι η προσυμπλήρωση των στοιχείων αφορά τόσο τις αρχικές εμπρόθεσμες δηλώσεις περιόδου Νοεμβρίου 2022 κι εφεξής, όσο και τις αρχικές εκπρόθεσμες και τροποποιητικές δηλώσεις προηγούμενων μηνών έτους 2022.

Την ίδια ώρα, η αυτόματη συμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ φέρνει ταχύτερες επιστροφές του φόρου, ενώ το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2023 θα τεθεί σε εφαρμογή το ηλεκτρονικό σύστημα που θα χειρίζεται αυτόματα τις επιστροφές ΦΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΑΔΕ θα συντάξει λίστα με δικαιούχους επιστροφής φόρου στην οποία θα ενταχθούν «καθαρές» επιχειρήσεις, δηλαδή όσες έχουν ελεγχθεί στο παρελθόν και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για συμμετοχές σε απάτες.

Όσοι επαγγελματίες και επιχειρηματίες περιλαμβάνονται στη λίστα θα μπορούν να υποβάλλουν το αίτημά τους ηλεκτρονικά και το ποσό της επιστροφής ΦΠΑ που δικαιούνται θα πιστώνεται άμεσα στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ακολουθείται  για την πλειονότητα των αιτήσεων επιστροφής χρημάτων και συγκεκριμένα για το 97% των αιτημάτων επιστροφής φόρων.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 έχουν ικανοποιηθεί το 90% των αιτημάτων επιστροφής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες, καθώς ο φορολογικός μηχανισμός, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου  διεκπεραίωσε 38.905 αιτήματα επιστρέφοντας ΦΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, περισσότερα από 1.600  αιτήματα επιστροφής ΦΠΑ έχουν κολλήσει στις εφορίες για πάνω από 90 ημέρες, με αποτέλεσμα στις επιχειρήσεις να μην έχουν επιστραφεί φόροι που ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα και λουκέτα από 1ης Δεκεμβρίου για τη σύνδεση των ταμειακών

Τελειώνει η περίοδος των προειδοποιητικών μηνυμάτων και αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις επιχειρήσεις που δεν θα διαβιβάζουν στη Φορολογική Διοίκηση τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων.
money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλοπληρωτές οι Έλληνες στην εφορία με πρώτες τις επιχειρήσεις

Κοντά στο 90% το ποσοστό εισπραξιμότητας φόρων από τις επιχειρήσεις, ενώ προβληματίζει το χαμηλό ποσοστό για τα φυσικά πρόσωπα, καθώς σχεδόν το ένα τέταρτο των φόρων δεν εξοφλήθηκαν στην ώρα τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει η αυτόματη συμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ με στοιχεία από το myData

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα ωφεληθούν με ταχύτερες επιστροφές φόρων. Συγκράτηση της φοροδιαφυγής με φουσκωμένες δαπάνες. Έρχεται και η υλοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυνηγοί αποδείξεων - μαϊμού οι Έλληνες για να πάρουν αμοιβή έως 2.000 ευρώ

Καταιγισμός μηνυμάτων για ύποπτες συναλλαγές, καθώς 20.000 άτομα έχουν ήδη κατεβάσει την ειδική εφαρμογή appodixi για να «σκανάρουν» αποδείξεις λιανικής. Βαρύτατες κυρώσεις προβλέπονται για επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέοι απλήρωτοι φόροι 4,4 δισ. φέτος, στα 87,1 δισ. το σύνολο των οφειλών

Το 0,2% των οφειλετών ή 8.825 φορολογούμενοι χρωστούν το 80% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στην κατηγορία αυτή η βασική πηγή χρέους προέρχεται από τα νομικά πρόσωπα, καθώς οι οφειλές τους αγγίζουν τα 66 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματα οι δηλώσεις του ΦΠΑ με χρήση των στοιχείων από το MyDATA

Ακόμη και μέσα στο 2022 θα μπορούσε να αρχίσει πιλοτικά η προ-συμπλήρωση δεδομένων για τις δηλώσεις ΦΠΑ, τονίζει ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής. Μείωση κόστους για τις επιχειρήσεις και περιορισμός της φοροδιαφυγής.