ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
adonis ependytes new york

Α. Γεωργιάδης στο Capital Link: Ελάτε και επενδύστε στην Ελλάδα

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «όλες οι επενδύσεις που ήρθαν στην Ελλάδα τα πρώτα 21 Annual Capital Link Invest in Greece Forums είναι λιγότερες απ’ αυτές που ήρθαν τα τρία τελευταία, επί των ημερών της Κυβερνήσεώς μας».

Στις επενδύσεις  των τελευταίων τριών χρόνων αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε χθες, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, στο 24ο Ετήσιο Φόρουμ που διοργάνωσε το Capital Link στη Νέα Υόρκη. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «όλες οι επενδύσεις που ήρθαν στην Ελλάδα τα πρώτα 21 Annual Capital Link Invest in Greece Forums είναι λιγότερες απ’ αυτές που ήρθαν τα τρία τελευταία, επί των ημερών της Κυβερνήσεώς μας».

«Το μυστικό αυτής της επιτυχίας, προϊόν συλλογικής προσπάθειας, είναι ότι επιτυγχάνουμε αποτελέσματα, τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε όλους τους επενδυτές: «η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, που σέβεται το χρόνο και τα χρήματά σας», συμπλήρωσε.

«Μιας και μας τιμά με την παρουσία του, ο Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, διατελέσας Πρέσβης στην Αθήνα επί 6 χρόνια, κ. Τζέφρι Πάιατ, θέλω να του πω: «πόσο καταληκτική δουλειά έκανες, Τζέφρι». Οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στο υψηλότερο σημείο τους και σ’ αυτό συνέβαλε καθοριστικά ο Τζέφρι Πάιατ».

Αμερικανικές επενδύσεις

«Όταν ο πρωθυπουργός μου έκανε την τιμή να με ορίσει Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ξεκίνησα να διερευνώ γιατί οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν χαμηλές. Εντόπισα αρχικά ότι η Ελλάδα ήταν στην λίστα «301» των ΗΠΑ λόγω της ανεπαρκούς νομοθεσίας για τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Αμέσως το αλλάξαμε αυτό, βγήκαμε από τη λίστα και λίγο μετά υπογράψαμε με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών, κ. Πομπέο συμφωνία για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Σήμερα 3,5 χρόνια μετά, χάρις και στη συμβολή του κ. Πάιατ, δείτε πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα: η Microsoft προχωρεί σε τρία data center στην Αττική. Χθες εγκαινιάσαμε με τον κ. Πρωθυπουργό το 3ο data center της Digital Realty στην Αττική και προχωρά στο 4ο. Η Google ανακοίνωσε τη δική της τεράστια επένδυση σε data xenter. Η Amazon web services υλοποίησε ήδη  τη δική της επέμβαση και την επεκτείνει. H Pfizer έχει κάνει τις δικές της, εξαιρετικά πετυχημένες, επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη. Η Chubb Insurance με τη Deloitte κάνει τη δική της επένδυση στη Θεσσαλονίκη».

«Όλες αυτές οι επενδύσεις δεν προχώρησαν τυχαία αλλά είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που κάναμε στην κατεύθυνση αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και κυρίως το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό». «Αυτά τα 3,5 χρόνια μετασχηματίσαμε την Ελλάδα από χώρα που προκαλεί προβλήματα σε χώρα που δίνει λύσεις. Η ενεργειακή κρίση μάλιστα καθιστά την Ελλάδα σημαντικό τμήμα της λύσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε νευραλγικής σημασίας ενεργειακό κόμβο με εμβέλεια την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, ενώ προσελκύει επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στις ΑΠΕ. Είμαι πεπεισμένος ότι τα επόμενα χρόνια η ενέργεια από μειονέκτημα που ήταν για δεκαετίες θα εξελιχθεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα». «Το 2022 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ρυθμό όχι μόνο 5,6% που προβλέπει ο προϋπολογισμός αλλά κατά την εκτίμησή μου 6,2%, ίσως και 6,3%. Θα είναι ένας από τους υψηλότερους στην ΕΕ, διπλάσιος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το 2023, χρονιά επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας και ύφεσης στην Ευρώπη, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού είναι για ανάπτυξη 1,8%. Προσωπικά πιστεύω ότι και το 2023 η ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη των προβλέψεων υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση, βασικό παράγοντα για την οικονομία». «Η θετική επίδοση της οικονομίας φέτος βασίζεται στο τριπλό ιστορικό επενδύσεων, εξαγωγών και τουριστικών εισπράξεων. Έχουμε καταφέρει να αυξάνονται οι επενδύσεις και μάλιστα με υψηλό ποσοστό για 7 συνεχόμενα τρίμηνα.

Σύμφωνα μάλιστα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα αναδειχθεί πρωταθλήτρια στην ΕΕ όσον αφορά στο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων την τριετία 2022-24», επεσήμανε ο υπουργός. «Οι ελληνικές εξαγωγές εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 50 δις ευρώ, πάνω από το 20% του ΑΕΠ. Κι αυτό ακριβώς δείχνει πόσο έχει αυξηθεί η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και στα τουριστικά έσοδα, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα με αύξησή τους συγκριτικά με το 2019. Τρία ρεκόρ σε μία χρονιά με πόλεμο, πανδημία, ενεργειακή και πληθωριστική κρίση».

«Εάν συνυπολογίσουμε τα επενδυτικά σχέδια που έχουν εγκριθεί ή δρομολογούνται, τότε το 2023 και τα επόμενα χρόνια θα είναι επίσης πολύ καλά χρόνια για την ελληνική οικονομία». «Γι’ αυτό και το μήνυμά μας στους Αμερικανούς επενδυτές μέσω και αυτού του φόρουμ είναι να σπεύσουν να αξιοποιήσουν το θετικό μομέντουμ για την ελληνική οικονομία. Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα», τόνισε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

adonis-georgiadis-άδωνις-γεωργιάδης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελλάδα είχε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ΕΕ στην αύξηση του ΑΕΠ

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός που μεταβαίνει στο Νταβός για να συμμετάσχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα έχει υψηλού επίπεδου συναντήσεις με εταιρείες κολοσσούς και τεράστια επενδυτικά κεφάλαια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Αναμένεται εκτίναξη των επενδύσεων στην Ελλάδα το 2022

Όπως τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκτίμησε ότι οι επενδύσεις το επόμενο έτος θα είναι οι υψηλότερες 27 ετών.
adonis, georgiadis, ypourgeio anaptyxis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Κατά 38% περισσότεροι οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Αττική

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επεσήμανε ότι αλλάζει ο Βόρειος Τομέας και οι γειτονιές των δήμων του μέσα από μεγάλες και μικρές δημόσιες επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 77% στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων πέτυχε η Ελλάδα

Το 2020 η Ελλάδα αντιπροσώπευε το 0,70% του συνόλου των ΑΞΕ στην Ευρώπη, έναντι 0,34% το 2019 και μέσου όρου 0,28% την προηγούμενη εικοσαετία και έτσι κατατάχθηκε, για πρώτη φορά, στην 23η θέση μεταξύ των 51 χωρών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδ. Γεωργιάδης: Αύξηση κατά 70% στις άμεσες ξένες επενδύσεις το 2020

Όπως τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης σε λίγες μέρες θα παρουσιαστεί η νέα ψηφιακή εφαρμογή με την οποία μπορεί ο επενδυτής να παρακολουθεί διεξοδικά κάθε βήμα και που βρίσκεται ο φάκελος της επένδυσης του.