ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μείωση 203 εκατ. στα δάνεια που διαχειρίζονται οι servicers το γ' τρίμηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις επιχειρήσεις υποχώρησαν στο επίπεδο των 32,267 δισ.

Μείωση κατά  203 εκατ. ευρώ παρουσίασε, κατά το γ΄ τρίμηνο του 2022, η ονομαστική αξία των δανείων του ιδιωτικού τομέα του εσωτερικού, τα οποία διαχειρίζονται οι εγχώριες ΕΔΑΔΠ (servicers) και έχουν μεταβιβαστεί σε εξειδικευμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ,  η συνολική αξία των δανείων αυτής της κατηγορίας διαμορφώθηκε σε 86.804 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022, έναντι 87.007 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.  

Δάνεια προς επιχειρήσεις

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 32.267 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022, από 32.400 εκατ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) μειώθηκε κατά 130 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 32.190 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 16.520 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).  

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα  μειώθηκε κατά 2 εκατ. ευρώ στα 77 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022. 

Δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 128 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 12.215 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022.

Δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα 

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα μειώθηκε κατά 198 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 42.322 εκατ. ευρώ στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2022. Αναλυτικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 59 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 18.159 εκατ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν μείωση κατά 140 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 23.975 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Ράπανος: Επιστρέφει η εμπιστοσύνη σε τράπεζες και οικονομία

Η ενεργειακή κρίση, ο υψηλός πληθωρισμός και η αύξηση των επιτοκίων, έχουν επηρεάσει σημαντικά τα προγράμματα των τραπεζών και δημιουργούν εν δυνάμει κινδύνους για νέα γενιά κόκκινων δανείων, τόνισε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι παρά την πρόοδο που έχουν πραγματοποιήσει οι τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από την ΤτΕ για νέα γενιά μη εξυπηρετούμενων δανείων

Από κάποιες πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι έχουμε νέες ροές ΜΕΔ και αύξηση των ρυθμισμένων δανείων. Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός και η ΤτΕ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, τονίζει η υποδιοικήτρια, Χρ. Παπακωνσταντίνου.