ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellada, Greece, Oikonomia
Φωτό: Shutterstock

Κορυφαία οικονομία η Ελλάδα το 2022 στην κατάταξη του Economist

Με βάση τα πέντε οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κριτήρια που εφαρμόζει το έγκυρο βρετανικό περιοδικό, η Ελλάδα ήταν η οικονομία με την καλύτερη απόδοση το 2022.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης του Economist με τις οικονομίες που είχαν την καλύτερη απόδοση το 2022, με βάση πέντε οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες, κατατάσσεται η Ελλάδα, ενώ στην ίδια λίστα η Γερμανία έχει βυθιστεί στην 30η θέση.

Από οικονομική άποψη, η χρονιά που πέρασε ήταν κακή σχεδόν για όλους, σημειώνει το έγκριτο βρετανικό περιοδικό. Ο πληθωρισμός κατά 10% σε ετήσια βάση σε ολόκληρο τον πλούσιο κόσμο έχει μειώσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Οι επενδυτές έχουν χάσει, καθώς τα παγκόσμια χρηματιστήρια έχουν βυθιστεί κατά 15%. Ωστόσο, αυτή η κακή συνολική απόδοση κρύβει μεγάλες διαφορές: ορισμένες χώρες τα έχουν πάει αρκετά καλά.

Προκειμένου να αξιολογήσει αυτές τις διαφορές, ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες -ΑΕΠ, πληθωρισμός, εύρος πληθωρισμού (ποσοστό αγαθών και υπηρεσιών με αύξηση πάνω από 2%), χρηματιστηριακές επιδόσεις και δημόσιο χρέος- για 34 πλούσιες, κυρίως, χώρες. Κάθε οικονομία κατατάσσεται ανάλογα με το πόσο καλά τα έχει πάει σε κάθε μέτρηση και δημιουργείται μια συνολική βαθμολογία.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την κατάταξη και περιλαμβάνει ορισμένα μη αναμενόμενα αποτελέσματα:

economist_greece

 

Για πρώτη φορά μετά από καιρό, το οικονομικό πάρτι συμβαίνει στη Μεσόγειο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα. Άλλες χώρες που βυθίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, σημείωσαν επίσης υψηλή βαθμολογία. Δεν είναι οι μόνες ευχάριστες εκπλήξεις. Παρά το πολιτικό χάος, το Ισραήλ τα πήγε καλά. Εν τω μεταξύ, παρά την πολιτική σταθερότητα, η Γερμανία έχει χαμηλές επιδόσεις. Δύο χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λετονία, οι οποίες κέρδισαν επαίνους τη δεκαετία του 2010 για τις ταχείες μεταρρυθμίσεις, βρίσκονται στον πάτο.

Θα συνεχιστεί το χάσμα μεταξύ νικητών και ηττημένων του 2022 και το 2023; Σύντομα, η οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Ευρώπης, επιβαρυμένη από την ταχεία γήρανση του πληθυσμού και τα υψηλά χρέη, θα επανέλθει σίγουρα σε λιγότερο αστρονομικά επίπεδα. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι σε χώρες, όπως η Αμερική και η Βρετανία, ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί τελικά να χαλαρώσει, βοηθώντας τις να ανέβουν στην κατάταξη.

Σε άλλες διαστάσεις ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, ιδίως όσον αφορά τις χώρες που εξαρτώνται από τον κ. Πούτιν για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους. Ενάντια στις πιθανότητες, πολλές τέτοιες χώρες κατάφεραν να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα -αλλά μόνο πληρώνοντας εξωφρενικές τιμές. Με τις προμήθειες να έχουν πλέον διακοπεί σε μεγάλο βαθμό, το 2023 θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Αυτό θα απασχολήσει τη Βαλτική, αλλά λιγότερο την άλλη πλευρά της Ευρώπης. Είναι δύσκολο να ανησυχείτε για τις προμήθειες φυσικού αερίου ενώ τρώτε ένα γιγαντιαίο πιάτο καλαμάρι σε μια παραλία της Ιβηρικής, καταλήγει ο Economist.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Moody's-economy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβάθμισε το outlook η Moody's, «βλέπει» πολύ ισχυρή ανάπτυξη

Τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική διατηρεί την αξιολόγηση ο οίκος, αλλά αναβαθμίζει τις προοπτικές επειδή προβλέπει εκτίναξη του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ από 2% σε 4% έως 6% τα επόμενα χρόνια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DBRS: Αμετάβλητη η αξιολόγηση της Ελλάδας, τι εκτιμά για την οικονομία

Στήριξη στην οικονομία θα προσφέρουν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ κινδύνους δημιουργούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα αυξημένα επιτόκια, τονίζει ο καναδικός οίκος.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τη μεγαλύτερη μείωση χρέους επί του ΑΕΠ πέτυχε η Ελλάδα στο γ' τρίμηνο

Στο 178,2% επί του ΑΕΠ φτάνει το ελληνικό δημόσιο χρέος υποχωρώντας κατά 5,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ σε ετήσια βάση έχει υποχωρήσει κατά 24,7%. Στο 93% του ΑΕΠ μειώθηκε το χρέος της ευρωζώνης.
Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτικό πακέτο 15,3 δισ. θα γίνει «ασπίδα» της οικονομίας το 2023

Σε συνθήκες αβεβαιότητας και εξωτερικές πιέσεων, η ελληνική οικονομία θα στηριχθεί το 2023 στο Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το αναμενόμενο νέο ρεκόρ στις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις, όπως εκτιμά η Alpha Bank.
Economy, Oikonomia, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οίκος Scope: Οι όροι για την άνοδο της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα

Ο γερμανικός οίκος, που δεν αναγνωρίζεται από την ΕΚΤ, εξηγεί γιατί αναθεώρησε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές, με αξιολόγηση ΒΒ+. Αναφέρει ποια είναι τα εμπόδια για την επόμενη αναβάθμιση.