ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellada, Greece, Oikonomia
Φωτό: Shutterstock

Κορυφαία οικονομία η Ελλάδα το 2022 στην κατάταξη του Economist

Με βάση τα πέντε οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κριτήρια που εφαρμόζει το έγκυρο βρετανικό περιοδικό, η Ελλάδα ήταν η οικονομία με την καλύτερη απόδοση το 2022.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης του Economist με τις οικονομίες που είχαν την καλύτερη απόδοση το 2022, με βάση πέντε οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες, κατατάσσεται η Ελλάδα, ενώ στην ίδια λίστα η Γερμανία έχει βυθιστεί στην 30η θέση.

Από οικονομική άποψη, η χρονιά που πέρασε ήταν κακή σχεδόν για όλους, σημειώνει το έγκριτο βρετανικό περιοδικό. Ο πληθωρισμός κατά 10% σε ετήσια βάση σε ολόκληρο τον πλούσιο κόσμο έχει μειώσει τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Οι επενδυτές έχουν χάσει, καθώς τα παγκόσμια χρηματιστήρια έχουν βυθιστεί κατά 15%. Ωστόσο, αυτή η κακή συνολική απόδοση κρύβει μεγάλες διαφορές: ορισμένες χώρες τα έχουν πάει αρκετά καλά.

Προκειμένου να αξιολογήσει αυτές τις διαφορές, ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς δείκτες -ΑΕΠ, πληθωρισμός, εύρος πληθωρισμού (ποσοστό αγαθών και υπηρεσιών με αύξηση πάνω από 2%), χρηματιστηριακές επιδόσεις και δημόσιο χρέος- για 34 πλούσιες, κυρίως, χώρες. Κάθε οικονομία κατατάσσεται ανάλογα με το πόσο καλά τα έχει πάει σε κάθε μέτρηση και δημιουργείται μια συνολική βαθμολογία.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει την κατάταξη και περιλαμβάνει ορισμένα μη αναμενόμενα αποτελέσματα:

economist_greece

 

Για πρώτη φορά μετά από καιρό, το οικονομικό πάρτι συμβαίνει στη Μεσόγειο. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η Ελλάδα. Άλλες χώρες που βυθίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2010, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, σημείωσαν επίσης υψηλή βαθμολογία. Δεν είναι οι μόνες ευχάριστες εκπλήξεις. Παρά το πολιτικό χάος, το Ισραήλ τα πήγε καλά. Εν τω μεταξύ, παρά την πολιτική σταθερότητα, η Γερμανία έχει χαμηλές επιδόσεις. Δύο χώρες της Βαλτικής, η Εσθονία και η Λετονία, οι οποίες κέρδισαν επαίνους τη δεκαετία του 2010 για τις ταχείες μεταρρυθμίσεις, βρίσκονται στον πάτο.

Θα συνεχιστεί το χάσμα μεταξύ νικητών και ηττημένων του 2022 και το 2023; Σύντομα, η οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Ευρώπης, επιβαρυμένη από την ταχεία γήρανση του πληθυσμού και τα υψηλά χρέη, θα επανέλθει σίγουρα σε λιγότερο αστρονομικά επίπεδα. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι σε χώρες, όπως η Αμερική και η Βρετανία, ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί τελικά να χαλαρώσει, βοηθώντας τις να ανέβουν στην κατάταξη.

Σε άλλες διαστάσεις ενδέχεται να εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές, ιδίως όσον αφορά τις χώρες που εξαρτώνται από τον κ. Πούτιν για τον ενεργειακό εφοδιασμό τους. Ενάντια στις πιθανότητες, πολλές τέτοιες χώρες κατάφεραν να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα -αλλά μόνο πληρώνοντας εξωφρενικές τιμές. Με τις προμήθειες να έχουν πλέον διακοπεί σε μεγάλο βαθμό, το 2023 θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Αυτό θα απασχολήσει τη Βαλτική, αλλά λιγότερο την άλλη πλευρά της Ευρώπης. Είναι δύσκολο να ανησυχείτε για τις προμήθειες φυσικού αερίου ενώ τρώτε ένα γιγαντιαίο πιάτο καλαμάρι σε μια παραλία της Ιβηρικής, καταλήγει ο Economist.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WindEurope 2024: Επενδύσεις 7 δισ. ευρώ για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της WindEurope, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αναπτύξει αιολικά πάρκα της τάξεως των 29 GW ετησίως από το 2024 έως το 2030, καθιστώντας παράλληλα εφικτούς τους στόχους της για το 2030.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΘΟ: Η Ελλάδα πρώτη στην αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ευρώπη

Την περίοδο 2019-2023 το πραγματικό κατά κεφαλή διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την δε περίοδο που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας (2021-2023) η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Focus Bari: Η ακρίβεια επηρεάζει τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων

Σε όλες τις χώρες δηλώνεται μεγάλη αναλογία κοινού που βιώνει πτώση της αγοραστικής του δύναμης, και αντίστοιχα είναι μεγάλη η ανησυχία για τον αντίκτυπο του υψηλού πληθωρισμού στο μέλλον.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΕΕΕ: Η άνοδος του ΑΕΠ προβλέπεται για φέτος στο 2,4% έναντι του 2,3%

Σημαντική ώθηση, με βάση τα πρώτα δεδομένα από τον προϋπολογισμό, αποτελεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ο τουρισμός, ο οποίος με βάση τις προβλέψεις αναμένεται -εκτός απροόπτου- και το 2024 να καταγράψει μία δυναμική πορεία.