ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μόνο 7 δισ. θα δανειστεί το Δημόσιο το 2023, άμυνα στις αυξήσεις επιτοκίων

Με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης (4,2 δισ.) και με 2,2 δισ. από το «μαξιλάρι» ρευστότητας θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες τον επόμενο χρόνο, ενώ θα μειωθούν σε 7 δισ. οι εκδόσεις ομολόγων.

Στα επτά δισ. ευρώ «ρίχνει» τον στόχο για δανεισμό από τις αγορές για το 2023 ο ΟΔΔΗΧ από 12 δισ. που ήταν στο τρέχον έτος, εφαρμόζοντας αμυντική τακτική, για να αποφύγει την επιβάρυνση από τα υψηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο οργανισμός, οι συνολικές δανειακές ανάγκες για το 2023 φθάνουν στα 15,4 δισ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο έχει ανάγκη 7,2 δισ. για χρεολύσια, 4,7 δισ. για τόκους και 800 εκατ. για εξόφληση εντόκων γραμματίων και 4,5 δισ. κάλυψη αναγκών ρευστότητας.

Επιπρόσθετα τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου παραμένουν σε επίπεδα άνω των 30 δισ. ευρώ και είναι ικανά να καλύψουν τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου για τρία χρόνια,

Οι τέσσερις βασικοί στόχοι του ΟΔΔΗΧ είναι: 

  1. Σταθερή παρουσία στις διεθνείς αγορές, με ταυτόχρονη βελτίωση της καμπύλης των αποδόσεων και διεύρυνση της βάσης των επενδυτών, 
  2. Συγκράτηση του κόστους χρηματοδότησης, 
  3. Περιορισμός κινδύνων που σχετίζονται άμεσα με το ελληνικό χρέος και 
  4. Διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων τόσο του Δημοσίου όσο και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. 

Η χρηματοδότηση των αναγκών του ελληνικού Δημοσίου θα προέλθει κατά το επόμενο έτος μέσω: 

  • Εκδόσεων νέων ομολόγων (7 δισ.)
  • Ταμείου Ανάκαμψης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (4,2 δισ.) και
  • Μεταβολών στα ταμειακά διαθέσιμα (2,2 δισ.).

Παράλληλα ο Οργανισμός πρόκειται να εκδώσει «πράσινο ομόλογο» το 2023, το οποίο αναμένεται ότι θα εκδοθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023, να είναι μέσης προς μεγάλης διάρκειας και το μέγεθος της έκδοσης τέτοιο ώστε να είναι τίτλος αναφοράς ("benchmark"), δηλαδή τουλάχιστον 2 - 2,5 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόωρη εξόφληση δανείων του α' μνημονίου με «όπλο» το investment grade

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα δώσει τη δυνατότητα να αντληθεί μεγάλο ποσό από την αγορά ομολόγων και να αξιοποιηθεί για την πρόωρη αποπληρωμή ακριβών διακρατικών δανείων του πρώτου μνημονίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΔΔΗΧ: Στο 3,5% έφτασε το επιτόκιο στα γραμμάτια 6μήνου

Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.129 εκατ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,81 φορές. Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.