ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Στουρνάρας: Λίγες οι τράπεζες στην Ελλάδα, απαραίτητος ένας πέμπτος πόλος

Ο διοικητής της ΤτΕ πήρε αποστάσεις από την κυβέρνηση για την πρόσφατη κόντρα με τις τράπεζες. Τι είπε για επενδυτική βαθμίδα, ανταγωνισμό, προμήθειες και τα τραπεζικά κέρδη. Ζήτησε «μετρημένες κουβέντες» στα δημοσιονομικά από τα κόμματα.

Την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα, με τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού πόλου, ως τη μόνη οδό για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του κλάδου και την ανταγωνιστικότερη τιμολόγηση επιτοκίων και προμηθειών, υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι (στην εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε), ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κάλεσε τις μικρές τράπεζες να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ενώ πήρε σαφής αποστάσεις από την κυβέρνηση για την πρόσφατη κόντρα με τις τράπεζες υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη ούτε υπερβολικές προμήθειες.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι δεν γίνεται κανείς να επιβάλει την τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών παρά μόνο ο ανταγωνισμός. «Σήμερα είμαστε σε ένα σημείο που έχουμε το πιο συγκεντροποιημένο τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη. Αυτό θέλει προσοχή. Σκοπός της Τραπέζης της Ελλάδος είναι να ενισχυθούν πια οι μικρότερες τράπεζες, πρώτον, να αυξηθούν τα κεφάλαιά τους και μετά γιατί όχι, να αρχίσει ένα κύμα συγχωνεύσεων μεταξύ των μικρότερων, ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας πέμπτος πόλος για να υπάρχει ανταγωνισμός. Βλέπετε ότι η αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων ξεκίνησε από τις μικρότερες τράπεζες σήμερα», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.

Σημείωσε επίσης ότι είναι ξεπερασμένες παλαιότερες θεωρήσεις που υποστήριζαν ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των τραπεζών. «Έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των τραπεζών στην Ελλάδα από την κρίση», τόνισε.

Σημειώνεται ότι μετά από πολλά χρόνια συρρίκνωσης καταγράφεται μια αξιοσημείωτη κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο. Η Optima Bank αναπτύσσει αξιόλογη δράση, με ανταγωνιστικές τιμές και ευελιξία κυρίως στην εταιρική τραπεζική, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται και η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank με την οποία η τράπεζα θα ολοκληρώσει την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων και θα επανατοποθετηθεί στην αγορά. Σύμφωνα με τη συμφωνία μετόχων στην ΑΜΚ θα συμμετάσχει και η αμερικανική Ellington ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές για την περίπτωση που οι Αμερικανοί υπαναχωρήσουν.

Επιπλέον, με εξαιρετικό δυναμισμό και μεγάλες φιλοδοξίες κινείται το επιχειρηματικό σχήμα των κ.κ. Δ. Καυμενάκη, Ι. Μπάκου και Αλ. Εάρχου οι οποίοι απέκτησαν πρόσφατα τον έλεγχο της Παγκρήτιας Τράπεζας προχωρώντας παράλληλα στην απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών.  Επίσης, υπό πώληση βρίσκεται η μικρή τράπεζα Aegean Baltic Bank, η οποία επικεντρώνεται στη ναυτιλία, και για την οποία επίσης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πολλές πλευρές.

Μύθος τα υπερκέρδη των τραπεζών

Με τις αναφορές περί ανάγκης ενίσχυσης του ανταγωνισμού αλλά και ότι οι άμεσοι έλεγχοι στις τράπεζες και οι εντολές ανήκουν σε περασμένες εποχές ο κ. Στουρνάρας εμμέσως πήρε αποστάσεις από την κυβέρνηση η οποία δια μέσω του υπουργού Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ζήτησε από τις τράπεζες μείωση επιτοκίων δανείων, αύξηση επιτοκίων καταθέσεων, μειώσεις προμηθειών αλλά και πιο γενναίες ενέργειες για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών αξιοποιώντας την υψηλή κερδοφορία τους.

«Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: Οι προμήθειες των ελληνικών τραπεζών στο σύνολο των εσόδων τους σε σύγκριση με την ευρωζώνη είναι πολύ μικρές. Ξέρω ότι ίσως να μην αρέσει σε πολλούς, αλλά εγώ είμαι εδώ και η Τράπεζα της Ελλάδος είναι εδώ για να λέει την πραγματικότητα. Είναι ένας μύθος ότι οι τράπεζες έχουν υπερκέρδη και δη ότι έχουν υπερκέρδη από προμήθειες», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη δημόσια παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη (είχε προηγηθεί συνέντευξή του στα Νέα) στον απόηχο της σκληρής κόντρας κυβέρνησης – τραπεζών και τραπεζικές πηγές αποδίδουν και στις παρεμβάσεις αυτές την εκτόνωση της σχετικής έντασης.

«Μετρημένες κουβέντες στα δημοσιονομικά» - Αιχμές για τα επιδόματα

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας ειδικά στην τρέχουσα συγκυρία: «Το κεντρικό ζητούμενο είναι η επενδυτική βαθμίδα, όπως λέμε στην Έκθεση αυτό πρέπει να είναι εθνικός στόχος πια. Πρέπει να υπάρχει σύμπλευση των κομμάτων όλων. Η επενδυτική βαθμίδα θα κάνει καλό σε όλους τους τομείς της οικονομίας και θα κάνει καλό στην κοινωνία γενικά, διότι θα ρίξει τα κόστη, θα έρθουν χρήματα στην Ελλάδα σε μια δύσκολη περίοδο. Το 2023 θα είναι δύσκολο έτος. Όχι μόνο για την Ελλάδα», υπογράμμισε.

Ο διοικητής διατύπωσε προβληματισμούς για το ύψος και το εύρος των επιδομάτων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι η στήριξη θα πρέπει να είναι περιορισμένη και στοχευμένη στους ευάλωτους.«Δεν μπορεί να καλύπτουν όλο τον πληθυσμό, ή το 80% του πληθυσμού», σημείωσε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για το αποκαλούμενο food pass. Πάντως, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο χρηματοδοτείται από έκτακτη φορολογία: «από τη στιγμή που αυτό έχει χρηματοδοτηθεί με αύξηση, με έκτακτη φορολογία, με αυτό που λέμε "ουρανοκατέβατα" κέρδη, εμείς είμαστε ουδέτεροι ως προς το μέτρο αυτό».

Τέλος ο κ. Στουρνάρας συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στις εξαγγελίες των κομμάτων ενόψει των εκλογών σημειώνοντας ότι απαιτούνται «μετρημένες κουβέντες στα δημοσιονομικά, αυτή είναι η συμβουλή μας. Από κει και πέρα, όποιος θέλει την ακούει».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση της bad bank στην κυβέρνηση

Εντός της εβδομάδας, πιθανότητα την Τετάρτη, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταθέσει στην κυβέρνηση και τους θεσμούς την αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία bad bank. Ακολουθούν συναντήσεις με τους επικεφαλής των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τρ. Ελλάδος ακυρώνει εκδηλώσεις, σε «καραντίνα» η Συνέλευση

Δεν θα πραγματοποιηθεί το πρώτο μέρος της συνέλευσης της ΤτΕ με συμμετοχή δεκάδων υψηλών προσκεκλημένων, ενώ ακυρώνονται προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Έτος ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες το 2022

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως ενώ οι προοπτικές για τις τράπεζες προδιαγράφονται θετικές, παραμένουν προκλήσεις, όπως η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση τραπεζών με... ένα κλικ: η εποχή των ψηφιακών bank run

Πως η τεχνολογία καθιστά πιο ευάλωτες τις τράπεζες σε καταρρεύσεις λόγω μαζικών αναλήψεων καταθέσεων. Γιατί ο κίνδυνος ρευστότητας είναι θανάσιμος για τις τράπεζες. Η κατάσταση σε Ευρώπη - Ελλάδα.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Δεν υπάρχουν επιπτώσεις από την SVB για τις ελληνικές τράπεζες

Ο διοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη δεν υπάρχουν τράπεζες με το ίδιο μοντέλο λειτουργίας με την SVB, ενώ χαρακτήρισε ως αποτελεσματική την αντίδραση των αμερικανικών αρχών.
Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Προτρέπει για σύνεση στη διανομή μερισμάτων από τράπεζες

Ο διοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι οι τράπεζες διαθέτουν σαφώς πιο βελτιωμένους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με το παρελθόν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται υλοποίηση πρόσθετων ενεργειών ενίσχυσης των κεφαλαίων.