ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ενέργεια_ρεύμα
Φώτο: Shutterstock

Σταθερή, θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στις τιμές χονδρικής του ρεύματος

Έλλειψη επαρκούς ανταγωνισμού σε χονδρική και λιανική, αλλά και καθυστέρηση της διείσδυσης των ΑΠΕ εντοπίζει ο ΟΟΣΑ. Χ. Δούκας στο BD: Βέβαιη η ύπαρξη εναρμονισμένων πρακτικών, προβλήματα από το σύστημα επιδότησης.

Ακριβότερη και με διαφορά είναι και σήμερα η ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στο 9% περίπου υψηλότερα από τις διασυνδεμένες αγορές Ιταλίας και Βουλγαρίας, η σημερινή τιμή έκλεισε στα 212 ευρώ/MWh ενώ, με δύο «φωτεινές εξαιρέσεις» από την αρχή του έτους, καθημερινά βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 200 ευρώ/MWh, διατηρώντας σημαντική απόσταση από τις τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ειδικότερα, στα 211,71 ευρώ/MWh έκλεισε η τιμή της χονδρικής για σήμερα σημειώνοντας μικρή πτώση 1,08%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφθασε έως και τα 295 ευρώ/MWh. Σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση του ενεργειακού μείγματος, τα ηνία κρατάει το φυσικό αέριο που φθάνει στο 33,65%, και ακολουθούν σχεδόν από κοινού στη δεύτερη θέση οι ΑΠΕ στο 25,4% και οι εισαγωγές στο 24,03%, ενώ το ποσοστό του μείγματος που καλύπτει ο λιγνίτης ανέρχεται στο 10,62%.

Με εξαίρεση την 10η Ιανουαρίου που η τιμή της χονδρικής διαμορφώθηκε στα 151,49 ευρώ/MWh –μέρα κατά την οποία οι «πράσινες» πηγές ενέργειας, ΑΠΕ και υδροηλεκτρικά έφθαναν στο 48%- η Ελλάδα κατέχει από την 21η Δεκεμβρίου σταθερά την υψηλότερη θέση ανάμεσα στις ακριβότερες αγορές χονδρικής της Ευρώπης.

ρεύμα

 

Πρόκειται για μία παρατήρηση που συμπεριλήφθηκε και στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, όπου σημειωνόταν πως κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, 2021 – 2022 η Ελλάδα είχε τις υψηλότερες τιμές χονδρικής στην Ευρώπη αλλά και ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Εξηγώντας το φαινόμενο αυτό, η έκθεση εντοπίζει ζητήματα υψηλής εξάρτησης της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο, καθυστερήσεις στη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα καθώς και ζητήματα ανταγωνισμού. Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η έλλειψη ανταγωνισμού δεν εντοπίζεται μόνο στη χονδρική αλλά και στη λιανική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος όπου παρατηρείται υψηλός βαθμός συγκέντρωσης και, αντιθέτως, χαμηλά ποσοστά αλλαγής παρόχων από τους καταναλωτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΟΣΑ συστήνει να δοθεί μεγαλύτερη ανεξαρτησία στη ΡΑΕ με επιλογή διοίκησης από ανεξάρτητη επιτροπή και όχι από την κυβέρνηση, αλλαγή του συστήματος των οριζόντιων επιδοτήσεων με ένα σχήμα απευθείας ενίσχυσης των εισοδημάτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου να μειώσουν τις καταναλώσεις τους και να επιλέξουν πιο «πράσινα» και φθηνότερα καύσιμα, καθώς και χρήση έξυπνων μετρητών προκειμένου να συμμετέχουν και τα νοικοκυριά στο demand response στην αγορά εξισορρόπησης. Επιπλέον, επισημαίνει την ανάγκη για αύξηση των επενδύσεων σε δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και των επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Οι επισημάνσεις του ΟΟΣΑ για τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας της χώρας κάνουν την υποψία για εναρμονισμένες πρακτικές να μοιάζει σχεδόν με βεβαιότητα, επισημαίνει μιλώντας στο Business Daily o αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ  και γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Δούκας.

Όπως τονίζει, η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική κίνηση προκειμένου να τιθασεύσει το χρηματιστήριο ενέργειας και να διορθώσει τις γνωστές αδυναμίες του αλλά προχώρησε σε οριζόντιες επιδοτήσεις προκειμένου να «σώσει ό,τι δεν σώζεται». Με αυτό τον τρόπο, αλλά και με το νέο μοντέλο λειτουργίας της λιανικής αγοράς σύμφωνα με το οποίο οι πάροχοι πρέπει να ανακοινώνουν «κλειδωμένες» χρεώσεις από τον προηγούμενο για τον επόμενο μήνα κατέληξε να χρηματοδοτεί την ακρίβεια για το λόγο αυτό και παρατηρείται αυτό το «πάρτι στη χονδρική αγορά ηλεκτρικού ρεύματος». Παράλληλα,  υπογραμμίζει ότι η ΔΕΗ, ο βασικός παίκτης στην αγορά «σέρνει τον χορό της ακρίβειας».

Η κυβέρνηση στέλνει το λάθος μήνυμα στην αγορά ενώ ακόμα και η καθυστέρηση της υπογραφής της ΚΥΑ για την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων στη λιανική που η ίδια έφερε δείχνει έλλειψη πολιτικής βούλησης για αντιμετώπιση των σύνθετων συνθηκών στην αγορά ενέργειας της χώρας.

Παράλληλα, εκτός των παραπάνω, σημειώνει ως προβληματική την επιλογή τόσο υψηλής εξάρτησης από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, την ώρα που η χώρα συνεχίζει να σημειώνει πολύ αργή πρόοδο στη διείσδυση των ΑΠΕ στο μείγμα και να βρίσκεται σταθερά πιο χαμηλά από χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και Γερμανία. «Η τόσο αργή πρόοδος των ΑΠΕ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα που αποτελούν μία βραδυφλεγή βόμβα έτοιμη να σκάσει», σημειώνει χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως δεν έχουν υπάρξει οι αναγκαίες επενδύσεις και τα έργα προκειμένου το δίκτυο να μπορεί να «σηκώσει» την ουσιαστική μετάβαση σε ένα πιο «πράσινο» ενεργειακό μοντέλο.

Τέλος, παρά τις συζητήσεις που έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα το ποσοστό εισαγωγών ρεύματος και το κατά πόσο αυτές επηρεάζουν τις τιμές που βλέπουμε να διαμορφώνονται στη χονδρική, ο κ. Δούκας τονίζει πως οι διασυνδέσεις θα έπρεπε να είναι περισσότερες και μεγαλύτερης δυναμικής προκειμένου να αυξηθούν οι εισαγωγές που στη σημερινή συνθήκη θα «έριχναν» τις τιμές. Όπως λέει, ακόμα και με τις σημερινές διασυνδέσεις με Βουλγαρία και Ιταλία οι εισαγωγές έγιναν από αγορές με χαμηλότερες τιμές από τις δικές μας τον τελευταίο ένα μήνα.

«Την ώρα που η Ευρώπη φαίνεται πως για την ώρα βγαίνει, μεν, ματωμένη, αλλά χωρίς μόνιμες πληγές από την κρίση, η Ελλάδα παραμένει γαλατικό χωριό χωρίς τις απαραίτητες υποδομές για να διασυνδεθεί με τις άλλες αγορές, να λάβει περισσότερες ποσότητες στο σύστημα με χαμηλότερες τιμές και να σπάσει την ακρίβεια», τονίζει, εξηγώντας πως η Ελλάδα μαζί με την ιβηρική εξαίρεση Ισπανίας, Πορτογαλίας και τη Μάλτα είναι από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που η δυνατότητα εισαγωγών βρίσκεται σταθερά κάτω από το 50% των ενεργειακών αναγκών της. Παράλληλα, προβλέπει νέες αυξήσεις για τις τιμές της λιανικής στα τιμολόγια του Φεβρουαρίου που πρόκειται να ανακοινωθούν στις 20 Ιανουαρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του προγράμματος για επιδότηση έως 16.000 ευρώ σε φωτοβολταϊκά

Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης με συστήματα αποθήκευσης, η εξοικονόμηση στο ρεύμα μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ ετησίως. Η κλίμακα των ενισχύσεων και ο αγώνας δρόμου που πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλα τα νέα τιμολόγια για το ρεύμα: Μειώσεις 13% έως 25% τον Απρίλιο

Οι μειώσεις στις λιανικές τιμές ακολουθούν την πτώση των τιμών φυσικού αερίου και χονδρικής στο ρεύμα. Κερδισμένος θα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς αναμένεται να μειωθεί σημαντικά και η επιδότηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβασμένες οι τιμές ρεύματος τον Φεβρουάριο μετά τη μείωση της επιδότησης

Μία από τις λίγες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου καταγράφηκε αύξηση τιμών τον Φεβρουάριο ήταν η Αθήνα σύμφωνα με διεθνή έρευνα. Στο 6% η αύξηση των τιμολογίων. Υποχώρησαν οι τιμές του φυσικού αερίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βουτιά» 15% στην κατανάλωση ρεύματος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οι ήπιες καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές και τα κίνητρα για εξοικονόμηση έφεραν 13% χαμηλότερα τη συνολική κατανάλωση ρεύματος. Κέρδισε μερίδιο αγοράς η Mytilineos εις βάρος της ΔΕΗ λόγω Αλουμινίου της Ελλάδος.