ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σημαντική ανάκαμψη των κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

Επιτακτική είναι η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού που θα αναδείξει τα δυνατά σημεία της πόλης και παράλληλα θα διορθώσει τις παθογένειες του παρελθόντος.

Εξαιρετικά καλή χρονιά, παρά την έναρξή του με χαμηλά νούμερα, αποδείχτηκε το 2022 για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης, με αποκορύφωμα «την πρωτοφανή κίνηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων», όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων (ΕΞΘ), Κωνσταντίνος Τορνιβούκας, κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του φορέα. Ωστόσο, τόνισε, αυτή η κίνηση που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ανέδειξε ακόμη περισσότερο τις παθογένειες της πόλης με κυριότερη την ηχορύπανση του κέντρου της Θεσσαλονίκης από τα νυχτερινά μαγαζιά.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΞΘ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι πελάτες των ξενοδοχείων του κέντρου δεν μπορούσαν να κοιμηθούν όλη τη νύχτα και επεσήμανε ότι χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για την επίλυσή του σοβαρότατου αυτού προβλήματος, ώστε όσοι επισκέπτονται την πόλη να μένουν ευχαριστημένοι από την εικόνα της.

Επιτακτική είναι η ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού προορισμού, και στη συνέχεια την εφαρμογή του με μια στοχευμένη προβολή, βασισμένη σε σύγχρονη τεχνοκρατική μελέτη, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΕΞΘ, Ανδρέας Μανδρίνος. «Η ευθύνη υλοποίησης αυτού του σχεδίου περνάει πλέον στην τοπική αυτοδιοίκηση, στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης», τόνισε ο κ.Μανδρίνος, ευχαριστώντας τον δήμαρχο του κεντρικού δήμου, Κωνσταντίνο Ζέρβα, για την ξεκάθαρη -όπως είπε- βούλησή του να υλοποιηθεί το σχέδιο, καθώς και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, «για την καθοριστική παρέμβασή του».

Ο πρόεδρος της ΕΞΘ αναφέρθηκε ακόμα στο έντονο πρόβλημα της εύρεσης πάρκινγκ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάτι το οποίο λειτουργεί αποτρεπτικά για τους οδικούς τουρίστες της Θεσσαλονίκης. Εξήρε τη βελτίωση που έχει επέλθει, «με την πολύτιμη αρωγή του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρου Καλαφάτη» στις συνθήκες λειτουργίας των συνοριακών σταθμών της Βόρειας Ελλάδας, «οι οποίες προβλέπεται να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει εγκρίνει ένα ακόμη σημαντικό κονδύλιο για το συγκεκριμένο θέμα».

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στο σοβαρότατο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λειτουργούν με καθεστώς «Sales and Lease back» και κινδυνεύουν πλέον άμεσα με καταγγελία των μισθώσεών τους και στο οποίο, «παρά τη δέσμευση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, κατά την περσινή ΔΕΘ για άμεση επίλυσή του, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει λύση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Karavias, Karabias, Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραβίας: Επενδύσεις 600 εκατ. σε ξενοδοχεία με στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, σε ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΤΕ, σημείωσε ακόμη ότι εξ αυτού του ποσού τα 200 εκατ. έχουν προέλθει μέσω της Eurobank, ενώ οι συνολικές χορηγήσεις της τράπεζας στον τουρισμό φθάνουν στα 2 δισ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέτσος: Πυλώνας σταθερότητας και ανάπτυξης της χώρας ο τουρισμός

Το 2022, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών παγκοσμίως μειώθηκαν κατά 37% σε σχέση με το 2019. Η επίδοση της Ελλάδας ήταν σημαντικά καλύτερη, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 11,2%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη ο τζίρος καταλυμάτων - εστίασης, «μυρίζει» ρεκόρ στον τουρισμό

Με ρυθμό που πλησιάζει το 30% αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο ο τζίρος των επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης, καθώς καταγράφεται σημαντική αύξηση ξένων επισκεπτών και ανάκαμψη της εστίασης μετά την πανδημία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εθνική Τράπεζα: Τριετία ισχυρής ανάπτυξης διαβλέπουν τα ελληνικά ξενοδοχεία

Εμφανή είναι τα σημάδια ότι η τουριστική περίοδος ξεκίνησε ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν, διαμορφώνοντας παράλληλα ευνοϊκές προοπτικές για μια συνολικά ανοδική χρονιά.
diakopes-airbnb
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 4,5 δισ. θα φτάσουν φέτος τα έσοδα από τις μισθώσεις τύπου «Airbnb»

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων, Ανδρέας Χίου τα περίπου 150.000 ακίνητα πανελλαδικά σε βραχυχρόνια μίσθωση φέρνουν περίπου το 55% των τουριστικών εσόδων της χώρας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 69,9% της πληρότητας των ξενοδοχείων στην Αθήνα το πρώτο δίμηνο

Παρά τη σημαντική άνοδο που σημειώθηκε έναντι της περασμένης χρονιάς, η πληρότητα παραμένει χαμηλότερη κατά 6,5% έναντι του 2019 και τα προ πανδημίας επίπεδα. Εκτοξεύτηκε κατά 124,4% το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο.