ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο πρόεδρος της Solar Power Europe, κ. Αριστοτέλης Χαντάβας

Α. Χανταβάς: Ιστορικές επιδόσεις για την ηλιακή ενέργεια το 2022

Ο πρόεδρος της Solar Power Europe σημείωσε πως από την περασμένη δεκαετία ότι η λύση για έναν χαμηλού κόστους, φιλικό προς το περιβάλλον και γεωπολιτικά ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό ήταν η επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο νέο ρόλο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μετά από μια χρονιά έντονων γεωπολιτικών προκλήσεων, θέτοντας παράλληλα πέντε βασικές προτεραιότητες για το 2023 εστίασε ο Αριστοτέλης Χαντάβας, Πρόεδρος της Solar Power Europe, σε πρόσφατο μήνυμά του προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού εν όψει την νέας χρονιάς.

Ο κ. Χαντάβας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες που υλοποίησε ο Οργανισμός το 2022, στην ενεργειακή κρίση και στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά και στην στήριξη του Οργανισμού προς το δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας,  Σημείωσε ότι «η  ηλιακή ενέργεια έχει ενταθεί  για να υποστηρίξει τις προσπάθειες της ηπείρου να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο. Περίπου 41,4 GW ηλιακής ενέργειας εγκαταστάθηκαν στην ΕΕ το 2022, αρκετά για να τροφοδοτήσουν περισσότερα από 12 εκατομμύρια επιπλέον νοικοκυριά με ηλιακή ενέργεια – και να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου κατά περισσότερα από 100 δεξαμενόπλοια LNG. Αυτά τα νούμερα υπερβαίνουν και τις πιο φιλόδοξες προβλέψεις μας για το 2021, συνιστώντας τρανή απόδειξη για τις πραγματικές δυνατότητες της ηλιακής ενέργειας αλλά και την απίστευτη δουλειά που έχει γίνει στον κλάδο τον τελευταίο χρόνο». 

Για τα ιστορικά στοιχεία της ηλιακής ενέργειας του 2022 ενημερώθηκε και η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson, όπως ανέφερε ο κ. Χαντάβας που επισήμανε ότι «αυτοί οι αριθμοί ακολουθούν μια κομβική νομοθετική στιγμή για την ηλιακή ενέργεια. Τον Μάιο του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη στρατηγική της ΕΕ για την ηλιακή ενέργεια, μετά την δυναμική εισήγηση της Solar Power Europe υπερ μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τομέα. Πρόκειται για την πρώτη στο είδος της στρατηγική για την επέκταση της ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ, που θέτει στόχο 750 GWdc δυναμικότητας της ΕΕ έως το 2030. Η ρότα του ταξιδιού έχει χαραχθεί».

Ο κ. Χαντάβας υπογράμμισε ότι «το 2023 αναμένουμε περίπου 54 GW νέας ηλιακής ενέργειας. Σε ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σενάριο, προβλέπουμε έως και 68 GW. Αυτή η πορεία θα είναι καθοριστική. Η IEA μας λέει ότι η ΕΕ χρειάζεται ήδη 60 GW νέας ηλιακής ενέργειας το 2023, για να αναπληρώσει το έλλειμμα σε ρωσικό φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου, το 2023 θα συνεργαστούμε με τη βιομηχανία, τους φορείς χάραξης πολιτικής αλλά και τους πολίτες, σε ένα αγώνα δρόμου για να προετοιμαστούμε για την ηλιακή ενέργεια».

Οι βασικές προτεραιότητες για το 2023 σύμφωνα με τον κ. Χαντάβα περιλαμβάνουν:

  1. Δραστική αύξηση των εγκαταστατών ηλιακών συστημάτων. Πολύ περισσότεροι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, εάν υπήρχαν περισσότεροι εξειδικευμένοι τεχνικοί για την εγκατάσταση και τη σύνδεση στο δίκτυο των ηλιακών τους συστημάτων. Η βελτίωση των διαδικασιών εγκατάστασης είναι η κορυφαία προτεραιότητα.
  2. Διατήρηση της ρυθμιστικής σταθερότητας. Ενώ οι Ευρωπαίοι θέλουν ηλιακή ενέργεια και οι επενδυτές είναι έτοιμοι, τα λανθασμένα μηνύματα από τις κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά τη σημερινή γιγάντια ηλιακή δυναμική.
  3. Επάρκεια δικτύου. Οι εμπλεκόμενοι στην ηλιακή ενέργεια αναφέρουν όλο και περισσότερο ζητήματα σύνδεσης στο δίκτυο, τόσο σε επίπεδο μεταφοράς όσο και σε επίπεδο διανομής. Πρέπει να λάβουμε πιο σοβαρά υπόψη αυτή την πρόκληση και επίσης να παρέχουμε τη δυνατότητα  ευελιξίας μέσω του καθορισμού ενδεικτικών στόχων για το 2030 για την αποθήκευση ενέργειας.
  4. Εξορθολογισμός των διοικητικών διαδικασιών. Η ηλιακή ενέργεια αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια αδειοδότησης  καθώς και διοικητικές προκλήσεις. Για να απορροφηθούν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας που θα έρθουν χρειαζόμαστε βελτιωμένο χωροταξικό σχεδιασμό και διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες πρέπει να σχεδιάζονται σε αρμονία με τους ανθρώπους και τη φύση.
  5. Ενίσχυση της πρόσβασης στην πράσινη και αξιόπιστη παραγωγή. Η Ευρώπη πρέπει να μπορεί να προμηθεύεται ηλιακά προϊόντα με βιώσιμο τρόπο από αξιόπιστες αλυσίδες εφοδιασμού. Η ΕΕ δεν μπορεί να ανταλλάξει μια εξάρτηση με μια άλλη. Μια ισχυρή εγχώρια ηλιακή βιομηχανία, στο επίκεντρο μιας διαφοροποιημένης, παγκόσμιας ηλιακής αλυσίδας εφοδιασμού, είναι ύψιστης σημασίας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκός σχεδιασμός να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για άδειες ΑΠΕ

Θα δημιουργηθούν ζώνες επιτάχυνσης της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου εκεί θα μειωθεί στον ένα χρόνο η προθεσμία για χορήγηση αδειών. Επιταχύνονται επίσης στους 3 μήνες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εγκατάστασεων.
payatt, paiat, usa
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζ. Πάιατ: Πολλές ευκαιρίες για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κόμβο που θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και μετάβαση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Μητσοτάκης: Ένταξη στο δίκτυο επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ΑΠΕ

Στα 850 εκατ. ευρώ φτάνει το ύψος των επενδυτικών σχεδίων που πρόκειται να αναπτυχθούν στην περιφέρεια Πελοποννήσου σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι η πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο.
fotovoltaika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος Νοεμβρίου ο οδηγός για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου ανακοίνωσε επίσης πως στο τέλος του έτους θα βγει και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ στους νέους». Απλοποιούνται οι διαδικασίες σύνδεσης με το δίκτυο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα δοθούν 460 εκατ. για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε στέγες κτιρίων

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σημειώνει σε ανακοίνωσή του τους όρους και τις διαδικασίες των τριών προγραμμάτων για τα φωτοβολταϊκά στέγης.