ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Πάει στο Μαρόκο η πλατφόρμα της Επ. Ανταγωνισμού που εξάγει τεχνογνωσία

Παρουσιάστηκε στο Μαρόκο η πλατφόρμα που λειτουργεί και ως βάση δεδομένων, την οποία δημιούργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και «περιλαμβάνει τη νομολογία της ΕΕ και των κρατών μελών που συμμετέχουν.

Την πλατφόρμα που δημιούργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία περιλαμβάνει τόσο τη νομολογία της ΕΕ για διάφορα θέματα εφαρμογής του δικαίου του ανταγωνισμού όσο και την εφαρμογή ενός συστήματος παρακολούθησης της μαροκινής νομοθεσίας και της συμβατότητάς της με το δίκαιο ανταγωνισμού της ΕΕ, παρουσίασαν τα στελέχη της Επιτροπής στο Μαρόκο.

Σε σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής υπενθυμίζεται ότι αυτή ηγείται του ευρωπαϊκού προγράμματος Διδυμοποίησης (Twinning) με το Συμβούλιο Ανταγωνισμού του Βασιλείου του Μαρόκου, στο οποίο συμμετέχουν οι Επιτροπές Ανταγωνισμού της Ιταλίας και Πολωνίας, με σκοπό την ενίσχυση των θεσμικών ικανοτήτων του Συμβουλίου Ανταγωνισμού του Βασιλείου του Μαρόκου.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023, στην έδρα του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Βασιλείου του Μαρόκου, συνάντηση των προέδρων του Συμβουλίου Ανταγωνισμού του Μαρόκου, της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού και του Ανώτατου Συμβουλίου της Δικαστικής Εξουσίας του Μαρόκου με τη συμμετοχή εκπροσώπων του δικαστικού σώματος του Μαρόκου, και άλλων στελεχών.

Θέμα της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της πλατφόρμας που λειτουργεί και ως βάση δεδομένων, την οποία δημιούργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και «περιλαμβάνει τη νομολογία της ΕΕ και των κρατών μελών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχετικά με διάφορα θέματα εφαρμογής του δικαίου του ανταγωνισμού (οργανωμένη με λέξεις-κλειδιά) και την εφαρμογή ενός συστήματος παρακολούθησης της μαροκινής νομοθεσίας και της συμβατότητας αυτής με το Ενωσιακό δίκαιο ανταγωνισμού». Μετά τις εισαγωγικές παρατηρήσεις των προέδρων, οι εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού προχώρησαν σε παρουσίαση της πλατφόρμας και πρακτική επίδειξη.

Οι εκπρόσωποι της δικαστικής εξουσίας του Μαρόκου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις δυνατότητες που προσφέρει η πλατφόρμα για την εκτέλεση του έργου τους. «Η συγκεκριμένη επένδυση θα ωφελήσει και την εφαρμογή του δίκαιου ανταγωνισμού στην Ελλάδα, μέσω της ανάπτυξης τεχνογνωσίας για τη δημιουργία πλατφορμών και βάσεων δεδομένων νομολογίας, ενισχύοντας συνεπώς την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ανταγωνισμού» όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Περισσότερα για τις διεθνείς συνεργασίες και δράσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού μπορείτε να διαβάσετε στην ειδική ιστοσελίδα της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Πώς θα εφαρμόζεται το άρθρο του νόμου για τα καρτέλ

Η απόφαση της Επιτροπής αποσκοπεί στην αντιμετώπιση μονομερούς συμπεριφοράς από επιχείρηση για σύμπραξη η οποία έχει ως αντικείμενο την παρεμπόδιση, τον περιορισμό ή τη νόθευση του ανταγωνισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδος της Επ. Ανταγωνισμού στις επιχειρήσεις μπύρας και αλκοολούχων

Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της FCA Greece από Autohellas - Samelet

Η Επιτροπή αναφέρει ότι η εν λόγω συγκέντρωση, παρότι εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παραγράφου 1 του άρθρου 6 του Ν. 3959/2011, όπως ισχύει, δεν προκαλεί σοβαρές αμφιβολίες ως προς το συμβατό αυτής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Ανταγωνισμού: Να ενισχυθεί η χρήση τεχνολογικών μέσων για πληρωμές

Η ενίσχυση της χρήσης τεχνολογικών μέσω για την πραγματοποίηση των πληρωμών μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της υιοθέτησης μίας ξεκάθαρης και λιγότερο κατακερματισμένης νομοθεσίας προστασίας του καταναλωτή και μίας αποτελεσματικής θεσμικής προστασίας του.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδος της Επ. Ανταγωνισμού σε επιχείρηση πώλησης παιδικών παιχνιδιών

Η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο στόχαστρο της Επ. Ανταγωνισμού μπαίνει ο κλάδος των πετρελαιοειδών

Η Επιτροπή προχωρά σε κανονιστική παρέμβαση, αφού διαπίστωσε ασυμμετρίες στη μετακύλιση των αλλαγών στις διεθνείς τιμές. Θα εξετάσει εάν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού και θα επιβάλει μέτρα.