ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Proypologismos, Budget
Φωτο: Shutterstock

Δύο... κύματα προεκλογικών παροχών: Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση

Προσωρινά μέτρα στήριξης, αλλά ακόμη και μέτρα υψηλού κόστους, όπως η πληρωμή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους και η αύξηση των μισθών στο Δημόσιο, βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου.

Με το βλέμμα στο κλείσιμο του προϋπολογισμού στα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και θα υπάρχει πλήρης εικόνα για τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο, το οικονομικό επιτελείο έχει αρχίσει ασκήσεις επί χάρτου για ένα νέο πακέτο προσωρινών μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που θα ενεργοποιηθεί στο δρόμο προς τις κάλπες.

Παράλληλα, με την προκήρυξη των εκλογών η κυβέρνηση ετοιμάζει οδικό χάρτη με μόνιμες φοροελαφρύνσεις και αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο σε βάθος τετραετίας.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει παρεμβάσεις δύο ταχυτήτων -προσωρινές και μόνιμες- και, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο κυβερνητικό τραπέζι προβλέπουν τα εξής:

1. Προσωρινά και στοχευμένα μέτρα

 • Έκτακτο Δώρο Πάσχα σε συνταξιούχους και οικονομικά ευάλωτους με βάση το μοντέλο της επιταγής ακρίβειας που δόθηκε τα Χριστούγεννα σε χαμηλοσυνταξιούχους,  δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος,  μακροχρόνια άνεργους, ανασφάλιστους υπερήλικες,  δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους του Επιδόματος Παιδιού.
 •  Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ή του τέλους επιτηδεύματος από φέτος για τις επιχειρήσεις ως αντιστάθμισμα του αυξημένου κόστους από την αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου.
 • Παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε καφέ, ροφήματα, εστίαση, μεταφορές, θέατρα, κινηματογράφο, γυμναστήρια, σχολές χορού, τουριστικό πακέτο μέχρι το τέλος του 2023. Το μέτρο λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023.
 • Επέκταση του "market pass" τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο.
 • Επιστροφή των αναδρομικών από τα «κουρεμένα» δώρα και τις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιούνιος 2015-Μάιος 2016 σε όλους τους συνταξιούχους με καταβολή του ποσού σε 3 η 4 ετήσιες δόσεις λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους

 2. Μόνιμα μέτρα

 • Μείωση έμμεσων φόρων κυρίως στο μέτωπο του ΦΠΑ όπως μείωση του υψηλού συντελεστή 24% ή μετάταξη αγαθών από τον υψηλό στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, μονιμοποίηση των μειωμένων συντελεστών σε εστίαση, μεταφορές κλπ. και μείωση του συντελεστή ΦΠΑ 24% για τις νέες οικοδομές μετά τη λήξη της αναστολής του μέτρου το 2024 ενώ εξετάζεται ακόμα και η πλήρης κατάργηση του μέτρου.
 • Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών πέραν του 0,6% που υπολείπεται για να εκπληρωθεί η κυβερνητική δέσμευση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
 • Παρεμβάσεις στη φορολογία εισοδήματος με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, στο φορολογικό καθεστώς των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και την φορολογική κλίμακα για όσους αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια.
 • «Κούρεμα» της προκαταβολής φόρου για τους επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενους που ανέρχεται σήμερα στο 55% καθώς και για τις επιχειρήσεις στο 80%.
 • Περαιτέρω μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 22% στο 20%.
 • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
 • Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης με την εφαρμογή του νέου Περιουσιολογίου.
 • Νέο ενιαίο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους από το 2024 με δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ με αναπροσαρμογές στα κλιμάκια που θα επηρεάσουν τις αποδοχές για περίπου 600.000 - 700.000 υπαλλήλους. Στόχος είναι να υπάρξουν κλιμακωτές αυξήσεις που θα είναι μεγαλύτερες στους χαμηλόμισθους και μικρότερες στους υψηλόμισθους.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επτά νέες παροχές εξετάζει η κυβέρνηση, έχει «δύναμη πυρός» 1,2 δισ.

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και μείωση προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά ακόμη και καταβολή αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους είναι ανάμεσα στις παροχές που βρίσκονται στο τραπέζι.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες παροχές 1,2 δισ. ως τα Χριστούγεννα, σχέδιο για μείωση των φόρων

Επιταγή ακρίβειας 200 ευρώ, συνέχιση της επιδότησης στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης και πιθανόν για το ντίζελ κίνησης αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. «Κάβα» από τα αυξημένα έσοδα και τον φόρο στα διυλιστήρια.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεκατρείς ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης στο προσχέδιο του προϋπολογισμού

Επιβράδυνση της ανάπτυξης, καθώς η ιδιωτική κατανάλωση θα συμπιεστεί από τον πληθωρισμό, προβλέπει το υπουργείο Οικονομικών. Στήριγμα η προβλεπόμενη αύξηση των φορολογικών εσόδων, απειλή οι τιμές του φυσικού αερίου.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς νέα μέτρα στήριξης εισοδημάτων το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Με σχετικά αισιόδοξες προβλέψεις για τα βασικά οικονομικά και δημοσιονομικά μεγέθη κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που δεν θα περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις εκτός από τα ήδη γνωστά.
Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, Kyvernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποθεματικό ασφάλειας 600 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση

«Γραμμή άμυνας» στον νέο προϋπολογισμό για στήριξη των νοικοκυριών έναντι των ανατιμήσεων. Μειώνεται στο 0,5% ο στόχος για πλεόνασμα, ή ακόμη και στο μηδέν στο δυσμενές σενάριο. Ανθεκτική ανάπτυξη με ρυθμό άνω του 2%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βέρτιγκο σε κυβέρνηση - προϋπολογισμό προκαλεί η εκτόξευση των τιμών ενέργειας

Έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί η ενεργειακή κρίση και η ξέφρενη άνοδος των τιμών φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Υπονομεύεται και ο στόχος για το έλλειμμα.