ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
autokinita, autos, cars
Φωτο: Shutterstock

Πριν το Πάσχα θα τεθούν φέτος σε ισχύ τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Η νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται το επόμενο διάστημα στη Βουλή θα δίνει τη δυνατότητα σε κατόχους οχημάτων σε ακινησία να πάρουν πίσω τις πινακίδες, πληρώνοντας το ποσό των τελών που αναλογεί στην περίοδο επανεκκίνησης.

Την ενεργοποίηση του μέτρου της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα μέσα στον Απρίλιο και πριν από το Πάσχα με το άνοιγμα της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή θα δίνει τη δυνατότητα σε δεκάδες χιλιάδες κατόχους οχημάτων σε ακινησία, με πρώτες τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων, να πάρουν πίσω τις πινακίδες αφού προηγουμένως καταβάλλουν το ποσό των τελών που αναλογεί στο χρονικό διάστημα επανεκκίνησης το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι λιγότερο από ένα μήνα.

Το ύψος των τελών που πρέπει να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων υπολογίζεται αναλογικά με βάση τους μήνες κυκλοφορίας. Έτσι αν κάποιος επανακυκλοφορήσει  το αυτοκίνητό του για ένα μήνα θα πληρώσει το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

Για παράδειγμα:

  • ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 2.000 κυβικών εκατοστών που έχει ταξινομηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 θα πρέπει για ολόκληρο το έτος να καταβάλλει τέλη κυκλοφορίας ύψους 615 ευρώ. Εάν ο συγκεκριμένος προχωρήσει σε άρση ακινησίας για 4 μήνες θα πληρώσει 205 ευρώ (51,25 ευρώ για κάθε μήνα) ενώ αν επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητο για 7 μήνες θα καταβάλλει 358,75 ευρώ
  • ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας ύψους 300 ευρώ που επιθυμεί να άρει την ακινησία του οχήματος του για διάστημα τεσσάρων μηνών θα πληρώσει τέλη που αντιστοιχούν σε 4/12 δηλαδή 100 ευρώ
  • ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 500 ευρώ για επανακυκλοφορία του οχήματος του για διάστημα τριών μηνών οφείλει να καταβάλλει 41,6 ευρώ για κάθε μήνα και συνολικά 125 ευρώ
  • ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 900 ευρώ εάν θελήσει να «πάρει πίσω» τις πινακίδες για διάστημα 6 μηνών θα πρέπει να πληρώσει 450 ευρώ (75 ευρώ για κάθε ένα μήνα).

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που ένας οδηγός πληρώσει για δύο μήνες τέλη κυκλοφορίας μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε χρονικό διάστημα επιθυμεί, για την άρση ακινησίας, ωστόσο τμήμα μηνός, ακόμα και μία μέρα, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Το δικαίωμα άρσης ακινησίας χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους ενώ όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας το όχημα θα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία αλλιώς θα κληθεί να πληρώσει τσουχτερά πρόστιμα.

Για παράδειγμα αν ένας κάτοχος αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 720 ευρώ κατέβαλε 60 ευρώ για να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του τον Μάιο θα πρέπει στις 31 Μαΐου στην πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ να θέσει εκ νέου το αυτοκίνητό του σε ακινησία δηλώνοντας και το σημείο στο οποίο έχει παρκάρει το όχημα. Αν δεν το πράξει από την 1η Ιουνίου τρέχει ο χρόνος για τη βεβαίωση του προστίμου από την ΑΑΔΕ που ανέρχεται σε 1.320 ευρώ (720Χ2 μείον 120 ευρώ) και το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών παρά μόνο με προσφυγή στα δικαστήρια.

Όσοι θέλουν να προβούν σε ψηφιακή άρση θα πρέπει να επισκεφθούν την πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ προκειμένου να πληρώσουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας και να κινήσουν για το αυτοκίνητο ή το δίκυκλό τους για διάστημα που θα επιλέξουν. Ειδικότερα θα πρέπει να εισέλθουν με τους κωδικούς Taxisnet, στην πλατφόρμα MyCAR της ΑΑΔΕ, να επιλέξουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους. Ωστόσο πριν επανεκκινηθεί το όχημα θα προηγηθεί online έλεγχος εάν είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης και στη συνέχεια να γίνει η υποβολή του αιτήματος.  Αν υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι οποίοι ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί

Επίσης οι κάτοχοι των οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Αν κάποιος επιλέξει να θέσει το όχημά του σε ακινησία πριν από τη συμπλήρωση του χρονικού διαστήματος για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, λόγω άρσης της ακινησίας, δεν έχει τη δυνατότητα εκ νέου χρήσης του μέτρου της μερικής άρσης. Μοναδική περίπτωση για την εκ νέου άρση της ακινησίας είναι εφόσον καταβληθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που έχει αναλογικά ήδη καταβληθεί.
  • Όποιος έχει κάνει χρήση του δικαιώματος υποχρεούται να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ηλεκτρονική ακινησία έως την τελευταία ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του, για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας κι εφόσον αυτή είναι μη εργάσιμη ή συμπίπτει με επίσημη αργία, η εν λόγω προθεσμία μετατίθεται έως την επόμενη εργάσιμη, για τη Φορολογική Διοίκηση, ημέρα.
  • Για τα οχήματα που τα στοιχεία κυκλοφορίας τους είναι κατατεθειμένα στη ΔΟΥ φορολογίας εισοδήματος η άρση ακινησίας πραγματοποιείται στη ΔΟΥ, ενώ η εκ νέου θέση σε ακινησία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονο «πρέσινγκ» στο υπουργείο Οικονομικών για παράταση στις δηλώσεις

Προς το παρόν, το ΥΠΟΙΚ καλεί λογιστές και φορολογούμενους να μην επηρεάζονται από σενάρια για παράταση και να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις. Παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου ζητούν οι λογιστές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λίφτινγκ» εξετάζεται στις ρυθμίσεις χρεών, έχουν ενταχθεί μόνο 30.000

Ένα μήνα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων για τις δύο νέες ρυθμίσεις οφειλών, το ενδιαφέρον παραμένει υποτονικό και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης.