ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στην αντεπίθεση οι χονδρέμποροι φαρμάκων κατά πολυεθνικών και επιτήδειων

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που λειτουργούν φαρμακαποθήκες καταγγέλλουν ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από πολυεθνικές, οι οποίες ήδη ελέγχονται από τις αρχές και επισημαίνουν την ύπαρξη εταιρειών - σφραγίδων.

Τα προβλήματα στηνγραμμή παραγωγής αλλά και τον υποεφοδιασμό της ελληνικής αγοράς από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επισημαίνουν οι χονδρέμποροι φαρμάκων ως τις αιτίες για τις ελλείψεις που παρατηρούνται στη χώρα και ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και έλεγχος των πολυεθνικών.

Παράλληλα ζητούν να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο λειτουργίας για τις φαρμακαποθήκες, σημειώνοντας πως υπάρχουν τουλάχιστον 60 επιχειρήσεις στον κλάδο που φέρεται να λειτουργούν ως «σφραγίδες» με σκοπό τις εξαγωγές φαρμάκων, δημιουργώντας στρεβλώσεις στην αγορά. Επικροτούν, μάλιστα και το κλείσιμο δυο φαρμακαποθηκών πρόσφατα από το υπ. Υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ), οποίος αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση, τονίστηκε η ανάγκη ελέγχων στις πολυεθνικές φαρμάκων και στις φαρμακαποθήκες «φαντάσματα» που λειτουργούν για να διευκολύνουν τις παράνομες εξαγωγές φαρμάκων.

Σχετικά με τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά και την απαγόρευση των εξαγωγών, σημειώθηκε ότι η κατάσταση στην αγορά δείχνει να ομαλοποιείται, αν και καταγράφονται ακόμα ελλείψεις σε κάποια προϊόντα. Τονίστηκε ωστόσο πως υπάρχουν γενόσημα για τα περισσότερα από τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, ενώ υπογραμμίστηκε το γεγονός πως από τα 260 προϊόντα που τους έχει επιβληθεί απαγόρευση εξαγωγών, τα 185 δεν βρέθηκαν ποτέ σε έλλειψη, ενώ για πολλά από αυτά έχουν υπάρξει καταγγελίες από τον ΠΣΦ για υποεφοδιασμό.

Οι έλεγχοι στις πολυεθνικές

Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων Ειρήνη Μαρκάκη ανέφερε πως ο κλάδος έχει βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο της κριτικής, σημειώνοντας πως το φαινόμενο των ελλείψεων είναι πολυπαραγοντικό και αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα της ΕΕ που «πληρώνει τα σπασμένα, γιατί μετέφερε την παραγωγή στην Ασία και ξέμεινε από δραστικές ουσίες». Πρόσθεσε πως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία επέτειναν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα με την αγορά να βρίσκεται σε μια «τέλεια καταιγίδα».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΠΣΦ Θ. Σκυλακάκης έκανε λόγο για σκόπιμο υποεφοδιασμό της ελληνικής αγοράς που φτάνει από το 30% έως και το 70% σε κάποια φάρμακα από τους πολυεθνικούς ομίλους, που αποτελεί και τον βασικότερο λόγο για την αναστάτωση που έχει προκληθεί, καθώς οι πολυεθνικές προτιμούν να περιορίζουν τις ποσότητες που προορίζονται για την Ελλάδα και να τις αυξάνουν στις χώρες της Ευρώπης, όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ υψηλότερες.

Ο ΠΣΦ έχει ήδη καταγγείλει 9 φαρμακευτικές εταιρείες ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες σκευασμάτων στην ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού, με τις εταιρείες αυτές να ελέγχονται από τον ΕΟΦ.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, σύμφωνα με επιστολή φαρμακευτικής εταιρείας προς φαρμακαποθήκη, η προμήθεια της πρώτης προς την δεύτερη σε συγκεκριμένα φάρμακα για τον μήνα Φεβρουάριο είναι... 1 ή 0 τεμάχια, ενώ υπάρχουν αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις όπου οι εταιρείες στέλνουν τεμάχια που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Ταυτόχρονα, σημείωσε και το γεγονός ότι οι φαρμακαποθήκες παρέμειναν ανοιχτές όλη την περίοδο των εορτών, σε αντίθεση με τις φαρμακοβιομηχανίες, που έκλεισαν για 15 ημέρες με αποτέλεσμα πολλές παραγγελίες να μείνουν πίσω.

Η κα Μαρκάκη δήλωσε πως ο Σύλλογος αναμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν στις εννέα πολυεθνικές και είχε εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, καθώς η φαρμακευτική νομοθεσία προβλέπει τήρηση 3μηνου αποθέματος από τις βιομηχανίες, πώληση τουλάχιστον της συνταγογραφούμενης ποσότητας σε μηνιαία προσαυξημένη κατά 25% βάση και τέλος διαρκή ικανοποίηση των συνήθων  παραγγελιών των χονδρεμπόρων.

Διαφάνεια σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας

Ο γγ του ΠΣΦ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια συνολικά στην αγορά φαρμάκου, ζητώντας να δοθούν στη δημοσιότητα από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες στοιχεία για το πώς κατανέμουν τα προϊόντα τους, γιατί υπάρχουν πολλές καταγγελίες για ελάχιστες παραδόσεις προϊόντων σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση. «Ας μας εξηγήσουν οι εταιρείες πως κάνουν αυτό το περίφημο quoting. Πώς χωρίζουν το στόχο τους και με ποια λογική. Κατ’ εμάς δεν υπάρχει καμία λογική» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

 «Χρειάζεται να ελεγχθούν και οι τρεις κρίκοι. Εμείς ελεγχόμαστε» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης που ανέφερε ότι οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν σε real time στην ειδική πλατφόρμα του ΕΟΦ τα αποθέματα τους και ζητά να ελεγχθούν οι φαρμακοβιομηχανίες με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Ο ΠΣΦ ζητάει επίσης την θέσπιση υποχρεωτικής, ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλα τα προϊόντα του θετικού καταλόγου αποζημίωσης, με τον κ. Σκυλακάκη να σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος για το που καταλήγουν τα φάρμακα.

Οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων έκαναν επίσης λόγο για παράνομες εξαγωγές, που γίνονται από φαρμακαποθήκες «σφραγίδες» που δεν ανήκουν στο Σύλλογο και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι αλλά και από φαρμακεία, χαιρετίζοντας παράλληλα την αναστολή λειτουργίας των δυο φαρμακαποθηκών που δεν δέχτηκαν να συνεργαστούν με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι στην αγορά λειτουργούν κυκλώματα όπου άτομα που εμφανίζονται ως ιδιώτες στα φαρμακεία αγοράζουν προϊόντα σε χαμηλές τιμές, χωρίς να παρουσιάζουν συνταγές και στη συνέχεια τα εξάγουν παράνομα στο εξωτερικό από φαρμακαποθήκες «σφραγίδες» που έχουν «ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια» από το 2014 όταν και η Ελλάδα αποφάσισε να μπει στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να χαλαρώσει τα κριτήρια για τις άδειες των φαρμακαποθηκών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αδειάζει» το υπουργείο Υγείας η Κομισιόν για τις εξαγωγές φαρμάκων

Να αρθεί η απαγόρευση των νόμιμων εξαγωγών ζητά η επίτροπος Υγείας από τον Έλληνα υπουργό. Ολιγωρία στην εξέταση καταγγελιών για τις πρακτικές που ακολουθούν εννέα πολυεθνικές εταιρείες.
Plevris-Thanos-Ypourgos-Ygeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Πλεύρης: Eλέγχονται οι φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε φάρμακα και σημείωσε ότι μπήκαν απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων και οι φαρμακαποθήκες υποχρεώθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφάνεια και για τις πολυεθνικές ζητούν οι Έλληνες βιομήχανοι φαρμάκων

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σημειώνει ότι το θέμα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό και ζητά να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και όχι αυξήσεις των τιμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση της βιομηχανίας φαρμάκων για την απαγόρευση εξαγωγών

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει ότι ελήφθησαν υπόψη οι αναφορές ελλείψεων τις οποίες είχε αποστείλει στον ΕΟΦ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το μέτρο εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις από τη βιομηχανία φαρμάκου για τη νέα έκπτωση που επιβλήθηκε

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος επισημαίνει ότι η επιβολή αυτών των εκπτώσεων «μεταμφιέζει» το clawback και θεωρεί πως στόχος είναι να μειωθεί το απόλυτο νούμερο του clawback σε σχέση με το επίπεδο του 2020.