ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ιδιωτικά νησιά με πεντάστερα ξενοδοχεία δίνουν νέα ώθηση στον τουρισμό

Τα ακατοίκητα νησιά που προσφέρουν μοναδική φυσική ομορφιά και ιδιωτικότητα σε επισκέπτες υψηλών εισοδημάτων γίνονται το νέο επενδυτικό στοίχημα στον τουρισμό. Από την Grivalia το πρώτο σημαντικό βήμα στους Πεταλιούς.

Στο προσκήνιο επανέρχονται τα ιδιωτικά νησιά της χώρας εν μέσω ισχυρής ζήτησης για αξιοποιήσιμες εκτάσεις με στόχο τη φιλοξενία νέων super luxury ξενοδοχειακών μονάδων. Η ευρύτερη ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων πυροδοτεί ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα ακατοίκητα νησιά που προσφέρουν απέραντες φυσικές ομορφιές και ιδιωτικότητα σε ένα κοινό υψηλής εισοδηματικής κλίμακας, στο οποίο στοχεύει ο ελληνικός τουρισμός όλο και περισσότερο.

«Η έλευση ultra-luxury ξενοδοχειακών ονομάτων (π.χ. Mandarin Oriental, One&Only, Four Seasons, Six Senses) καταδεικνύει τη μεγάλη δυναμική, τις εξαιρετικές δυνατότητες και τις αξιοσημείωτες ομορφιές της Ελλάδας», επισημαίνει ο Βασίλης Φωτόπουλος, Associate Director, Hospitality Lead στην Arbitrage, σε δηλώσεις του στο Business Daily.

Η ζήτηση για ένα ιδιωτικό νησί μεταμορφώνεται. Από αντικείμενο πόθου που αποτελούσε συχνά για διάφορους Κροίσους, αποτελεί χώρο που προσφέρεται για την εξυπηρέτηση επισκεπτών σε ένα μερίδιο της αγοράς φιλοξενίας που δείχνει να έχει δυναμική ανάπτυξη και αντοχές.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε μια νέα επένδυση της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ σε ακατοίκητο νησί από την Grivalia. Πρόκειται για την ίδρυση και λειτουργία ενός υπερπολυτελούς θέρετρου πολύ υψηλών προδιαγραφών στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Πεταλιών, που βρίσκεται κοντά στην Εύβοια.

Σε μικρότερη κλίμακα, προχωράει και το έργο του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό που έχει σκοπό την κατασκευή θέρετρου για τα μέλη του διεθνούς jet set.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν, πάντως, ότι η κατασκευή μιας πολυτελέστατης ξενοδοχειακής μονάδας σε ένα ιδιωτικό νησιά απαιτεί τεράστια κεφάλαια και ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα που δεν ταιριάζει σε ολους τους επενδυτές. Ο κ. Φωτόπουλος τονίζει ότι «οι προκλήσεις, ωστόσο, που πρέπει να αντιμετωπιστούν σε τέτοιους παρθένους προορισμούς αφορούν τόσο το επενδυτικό κοινό όσο και τον ίδιο τον προορισμό».

«Οι επενδυτές», προσθέτει, «θα πρέπει να στοχεύσουν σε πιο μακροπρόθεσμες αποδόσεις και σε μικρότερης κλίμακας επενδύσεις οι οποίες θα εναρμονίζονται με το περιβάλλον, την κουλτούρα του τόπου και την αειφορία του έργου. Οι τοπικές κοινωνίες δε, θα πρέπει να ενσωματώσουν τέτοιες επενδύσεις στον τοπικό τους χαρακτήρα χωρίς να αλλοιώσουν τα στοιχεία που καθιστούν τον προορισμό τους μοναδικό».

Ένα χαρακτηριστικό των νησιών που συχνά έκρινε κατά πόσο είναι εφικτή ή όχι η επένδυση είναι η διαθεσιμότητα των υποδομών. Η έλλειψη παροχής νερού και ρεύματος θέτει πολλά νησιά εκτός ενδιαφέροντος για τους επενδυτές. Ωστόσο, η αξία της διαθεσιμότητας υποδομών μειώνεται σε μεγάλο βαθμό λόγω της στροφής προς την αειφόρα ανάπτυξη και την πράσινη ενέργεια.

Στην περίπτωση της Grivalia στην Πεταλία, στην Μεγαλόνησο Πεταλιών, η εταιρεία υποστηρίζει ότι στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα υπερπολυτελές θέρετρο το οποίο θα είναι από τους τα πρώτα παγκοσμίως που θα είναι πλήρως αυτόνομο ενεργειακά.

«Για τον σκοπό αυτό προβλέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την κάλυψη του συνόλου των ενεργειακών αναγκών της τουριστικής μονάδας, είτε άμεσα είτε μέσω εφαρμογής συστήματος συμψηφισμού (net metering)», σημειώνει η εταιρεία σε ανακοίνωση της, προσθέτοντας ότι: «Επίσης, σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα για οργανωμένες τουριστικές αναπτύξεις, προβλέπεται η δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, όπως μονάδα αφαλάτωσης, σύστημα ύδρευσης και άρδευσης, δίκτυο πυρόσβεσης, συστήματα φωτισμού, οδικό δίκτυο, αγκυροβόλιο σκαφών κ.ά».

Η Grivalia νίκησε τον… Bill Gates

Παρά το ενδιαφέρον που φέρεται ότι υπάρχει τόσα χρόνια για τα ιδιωτικά νησιά της Ελλάδας, όπως υποστηρίζουν πολλά δημοσιεύματα, δεν παρουσιάζονται success stories στο χώρο, αλλά πολλά failure stories. Κατά καιρούς, γράφεται στον τύπο ότι ζάπλουτοι επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους παραδεισένιο νησί, προσφέροντας δισ ευρώ για το όνειρο τους. Ωστόσο, κάπου χαλάει η συμφωνία και τα ντιλ που ολοκληρώνονται είναι ελάχιστα ή ανύπαρκτα, παρά τα σχεδόν 150 ιδιωτικά νησιά που διατίθενται προς πώληση στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Σημειώνεται ότι, μέχρι πέρυσι, κάποια δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο υποστήριζαν ότι ο Bill Gates ενδιαφέρεται να αποκτήσει την Πεταλία, το νησί όπου θα κάνει την επένδυση η Grivalia. Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ένα τμήμα του νησιού, που είναι ακατοίκητο από το 1991 ανήκει και στην κόρη του Πάμπλο Πικάσο. Ωστόσο, τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι πολλά και απαιτείται επιμονή και υπομονή από πλευράς των επενδυτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του πρώην εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, ο οποίος αγόρασε το 2013 στα Επτάνησα το νησί Οξεία για 5,6 εκατ. ευρώ με σκοπό να επενδύσει σε τουριστική ανάπτυξη. Στην πορεία, όμως, εγκατέλειψε τα φιλόδοξα σχέδια λόγω της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων του ελληνικού συστήματος. Άλλες παρόμοιες περιπτώσεις έχουν σημειωθεί σε διάφορα άλλα σημεία του Αιγαίου και του Ιονίου

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

a' katoikia-spitia-athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ζητούν οι δήμοι και τα ξενοδοχεία

Ζητούν ρυθμιστική παρέμβαση με κεντρικό ρόλο των δήμων για τον περιορισμό των κατοικιών που τίθενται σε βραχυχρόνια μίσθωση. Θεσμικές πρωτοβουλίες εξαγγέλλει η κυβέρνηση. Τι λέει στο BD αξιωματούχος της Κομισιόν.
tourism, tourismos, athens, athina
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαίος προορισμός η Ελλάδα για το solo travel των γυναικών

Τα ταξίδια για τους μοναχικούς ταξιδιώτες είναι η νέα μεγάλη τάση στον παγκόσμιο τουρισμό, που ενισχύθηκε σημαντικά από την πανδημία και κατά 82% γίνονται από γυναίκες. Γιατί η Ελλάδα είναι ψηλά στη σχετική κατάταξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέα ξενοδοχεία στην Αθήνα: Γιατί έγινε μαγνήτης επενδύσεων

Ώθηση στον σχεδιασμό για νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα δίνει η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού. Ποια project ετοιμάζονται, πώς προωθείται η επέκταση της τουριστικής σεζόν.
Xenodoxeia, Hotels, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πυρετός» επενδύσεων από ξένους ομίλους για ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Νέα κεφάλαια εισέρχονται σε ξενοδοχεία πόλης κυρίως στην Αθήνα, αλλά και σε resort σε Μύκονο, Κρήτη, Κέρκυρα και Ζάκυνθο. Ανακάμπτει ο τουρισμός, αλλά εκτιμάται ότι θα επανέλθει στα μεγέθη του 2019, το 2023.
Karavias, Karabias, Eurobank
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καραβίας: Επενδύσεις 600 εκατ. σε ξενοδοχεία με στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, σε ομιλία του στη ΓΣ του ΣΕΤΕ, σημείωσε ακόμη ότι εξ αυτού του ποσού τα 200 εκατ. έχουν προέλθει μέσω της Eurobank, ενώ οι συνολικές χορηγήσεις της τράπεζας στον τουρισμό φθάνουν στα 2 δισ.