ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Καταιγίδα» ανατιμήσεων σε φάρμακα έως 100% από ελληνικές βιομηχανίες

Έως και διπλάσιες χονδρικές τιμές σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν δώσει ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες το τελευταίο διάστημα. Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε εννέα πολυεθνικές, αμφίβολα τα αποτελέσματα.

Αν και η φαρμακευτική αγορά εμφανίζει ισχυρές ενδείξεις εξομάλυνσης με την έλευση των γενοσήμων, ωστόσο οι ελληνικές εταιρείες –αυτή τη φορά- προχωρούν σε σημαντικές αυξήσεις στις χονδρικές τιμές στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) που παράγουν και καλύπτουν τις ελλείψεις των πρωτοτύπων. Πηγές της φαρμακευτικής αγοράς, μιλώντας προς το BD έλεγαν πως περισσότερα από 1.000 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα -ελληνικής παραγωγής κατά κύριο λόγο– ανατιμήθηκαν από τον Σεπτέμβριο και μέχρι τις τελευταίες ημέρες έως και 100%.

Όπως είναι γνωστό, οι τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. διαμορφώνονται ελεύθερα και δεν υφίσταται κανένας κρατικός έλεγχος. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ευρύτατα διαδεδομένου παυσίπονου για μυϊκούς πόνους, που διακινείται από πολυεθνική εταιρεία το οποίο μέχρι το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου επωλείτο στη συσκευασία των 40 χαπιών προς 4,99 ευρώ. Αυτό όμως είναι πλέον παρελθόν, διότι κυκλοφορεί μόνο η συσκευασία των 20 χαπιών και πωλείται επίσης προς ... 4,99 ευρώ.

Αντίστοιχες περιπτώσεις είναι δεκάδες. Όπως αυτή ενός γενοσήμου παρακεταμόλης ελληνικής εταιρείας –σιρόπι για μικρά παιδιά- που αιφνιδίως η τιμή του αυξήθηκε κατά 46%! Λόγω των ελλείψεων σε πρωτότυπα αντιβιοτικά και παρακεταμόλες, η μετατόπιση της ζήτησης τους στα αντίστοιχα γενόσημα έδωσε την ευκαιρία στους παραγωγούς τους που είναι ελληνικές εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές τους στα όρια της αισχροκέρδειας, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Οι αυξήσεις σε μια λίστα 44 σκευασμάτων αυτής της κατηγορίας, τα οποία έχουν μεγάλη κατανάλωση, κινούνται από 3% έως 60%.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει -κάτι το οποίο αμφισβητείται σοβαρά  από σχεδόν το σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς- τον έλεγχο σε βάρος εννέα πολυεθνικών εταιρειών που ελέγχουν κατά 70% την αγορά φαρμάκων, σχετικά με τον υποεφοδιασμό της ελληνικής αγοράς, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει κάνει ο σύλλογος των ιδιοκτητών των φαρμακαποθηκών. Επίσης, εκκρεμεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η καταγγελία που έχουν κάνει οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη νόμιμη παράλληλη εξαγωγή, οι οποίες καταγγέλλουν ότι παραβιάζεται από την κυβέρνηση η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το διακοινοτικό εμπόριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Farmaka, Medicines, Drugs, Pills, Ygeia, Health
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόλεμος» για τις ελλείψεις φαρμάκων και την απαγόρευση εξαγωγών

Περιορισμό της λίστας φαρμάκων που απαγορεύεται να εξαχθούν ζητούν οι εκπρόσωποι των φαρμακαποθηκών και στρέφονται εναντίον των φαρμακοποιών. Χρυσοχοϊδης: Σε έλλειψη παραμένουν 150 από τα 280 φάρμακα της λίστας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αδειάζει» το υπουργείο Υγείας η Κομισιόν για τις εξαγωγές φαρμάκων

Να αρθεί η απαγόρευση των νόμιμων εξαγωγών ζητά η επίτροπος Υγείας από τον Έλληνα υπουργό. Ολιγωρία στην εξέταση καταγγελιών για τις πρακτικές που ακολουθούν εννέα πολυεθνικές εταιρείες.
xrisoxoidis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός για το ανεξέλεγκτο ράλι των επιστροφών για τα φάρμακα

Έλεγχο της δαπάνης για καινοτόμα φάρμακα και εξορθολογισμό της συνταγογράφησης υπόσχεται ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Για πρώτη φορά το 2022 οι επιστροφές των βιομηχανιών ξεπέρασαν τη δαπάνη του κράτους για φάρμακα.