ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Καταιγίδα» ανατιμήσεων σε φάρμακα έως 100% από ελληνικές βιομηχανίες

Έως και διπλάσιες χονδρικές τιμές σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έχουν δώσει ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες το τελευταίο διάστημα. Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε εννέα πολυεθνικές, αμφίβολα τα αποτελέσματα.

Αν και η φαρμακευτική αγορά εμφανίζει ισχυρές ενδείξεις εξομάλυνσης με την έλευση των γενοσήμων, ωστόσο οι ελληνικές εταιρείες –αυτή τη φορά- προχωρούν σε σημαντικές αυξήσεις στις χονδρικές τιμές στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.) που παράγουν και καλύπτουν τις ελλείψεις των πρωτοτύπων. Πηγές της φαρμακευτικής αγοράς, μιλώντας προς το BD έλεγαν πως περισσότερα από 1.000 Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα -ελληνικής παραγωγής κατά κύριο λόγο– ανατιμήθηκαν από τον Σεπτέμβριο και μέχρι τις τελευταίες ημέρες έως και 100%.

Όπως είναι γνωστό, οι τιμές των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. διαμορφώνονται ελεύθερα και δεν υφίσταται κανένας κρατικός έλεγχος. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ευρύτατα διαδεδομένου παυσίπονου για μυϊκούς πόνους, που διακινείται από πολυεθνική εταιρεία το οποίο μέχρι το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου επωλείτο στη συσκευασία των 40 χαπιών προς 4,99 ευρώ. Αυτό όμως είναι πλέον παρελθόν, διότι κυκλοφορεί μόνο η συσκευασία των 20 χαπιών και πωλείται επίσης προς ... 4,99 ευρώ.

Αντίστοιχες περιπτώσεις είναι δεκάδες. Όπως αυτή ενός γενοσήμου παρακεταμόλης ελληνικής εταιρείας –σιρόπι για μικρά παιδιά- που αιφνιδίως η τιμή του αυξήθηκε κατά 46%! Λόγω των ελλείψεων σε πρωτότυπα αντιβιοτικά και παρακεταμόλες, η μετατόπιση της ζήτησης τους στα αντίστοιχα γενόσημα έδωσε την ευκαιρία στους παραγωγούς τους που είναι ελληνικές εταιρείες να αυξήσουν τις τιμές τους στα όρια της αισχροκέρδειας, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Οι αυξήσεις σε μια λίστα 44 σκευασμάτων αυτής της κατηγορίας, τα οποία έχουν μεγάλη κατανάλωση, κινούνται από 3% έως 60%.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας συνεχίζει -κάτι το οποίο αμφισβητείται σοβαρά  από σχεδόν το σύνολο της φαρμακευτικής αγοράς- τον έλεγχο σε βάρος εννέα πολυεθνικών εταιρειών που ελέγχουν κατά 70% την αγορά φαρμάκων, σχετικά με τον υποεφοδιασμό της ελληνικής αγοράς, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχει κάνει ο σύλλογος των ιδιοκτητών των φαρμακαποθηκών. Επίσης, εκκρεμεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η καταγγελία που έχουν κάνει οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη νόμιμη παράλληλη εξαγωγή, οι οποίες καταγγέλλουν ότι παραβιάζεται από την κυβέρνηση η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το διακοινοτικό εμπόριο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αδειάζει» το υπουργείο Υγείας η Κομισιόν για τις εξαγωγές φαρμάκων

Να αρθεί η απαγόρευση των νόμιμων εξαγωγών ζητά η επίτροπος Υγείας από τον Έλληνα υπουργό. Ολιγωρία στην εξέταση καταγγελιών για τις πρακτικές που ακολουθούν εννέα πολυεθνικές εταιρείες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην αντεπίθεση οι χονδρέμποροι φαρμάκων κατά πολυεθνικών και επιτήδειων

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών που λειτουργούν φαρμακαποθήκες καταγγέλλουν ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από πολυεθνικές, οι οποίες ήδη ελέγχονται από τις αρχές και επισημαίνουν την ύπαρξη εταιρειών - σφραγίδων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έλεγχοι σε εννέα πολυεθνικές εταιρείες για μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων

Σοβαρές καταγγελίες για εφοδιασμό της αγοράς με πολύ μικρότερες ποσότητες από τις αναγκαίες, ενώ φέρονται να μην τηρούν την υποχρέωση για αποθέματα τριών μηνών. «Γκρίζες» εξαγωγές φαρμάκων αξίας 200 εκατ. ευρώ.
Plevris-Thanos-Ypourgos-Ygeias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Πλεύρης: Eλέγχονται οι φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στις ελλείψεις που υπάρχουν σε φάρμακα και σημείωσε ότι μπήκαν απαγορεύσεις εξαγωγών φαρμάκων και οι φαρμακαποθήκες υποχρεώθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαφάνεια και για τις πολυεθνικές ζητούν οι Έλληνες βιομήχανοι φαρμάκων

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας σημειώνει ότι το θέμα των ελλείψεων είναι πανευρωπαϊκό και ζητά να υπάρξουν ριζικές μεταρρυθμίσεις και όχι αυξήσεις των τιμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ικανοποίηση της βιομηχανίας φαρμάκων για την απαγόρευση εξαγωγών

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σημειώνει ότι ελήφθησαν υπόψη οι αναφορές ελλείψεων τις οποίες είχε αποστείλει στον ΕΟΦ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το μέτρο εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα των ελλείψεων.