ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Σε γυάλινα δωμάτια οι φορολογικοί έλεγχοι από εφοριακούς με τάμπλετ

Οι νέοι κανόνες για τις συναντήσεις με τους ελεγκτές της εφορίας. Προτεραιότητα για έλεγχο σε όσους είχαν περιουσία 1 - 1,5 εκατ. ευρώ έστω και για ένα έτος από το 2015, ή εμφάνισαν τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης 100.000 - 150.000 ευρώ.

Ενισχύει το οπλοστάσιο κατά της φοροδιαφυγής και της διακίνησης «μαύρου χρήματος» η ΑΑΔΕ με την ενεργοποίηση 6 ελεγκτικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που με την εφαρμογή «point system» θα συντάσσουν λίστα με υποθέσεις που λιμνάζουν στις εφορίες και θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.

Την ίδια ώρα, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την αποφυγή φαινομένων ύποπτων συναλλαγών, καθιερώνονται νέοι κανόνες στα ραντεβού των εφοριακών με πολίτες που θα γίνονται πλέον στα ελεγκτικά κέντρα και σε γυάλινα δωμάτια, όπου ο ελεγχόμενος θα προσέρχεται κατόπιν ραντεβού και ο εφοριακός θα τον συναντά με ένα τάμπλετ στα χέρια.

Στα χθεσινά εγκαίνια για το δεύτερο ελεγκτικό κέντρο στο Μοσχάτο παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών το στίγμα που δόθηκε είναι η άμεση βελτίωση του πλαισίου των φορολογικών ελέγχων με νέους κανόνες διαφάνειας. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας τόνισε πως «όσο μειώνεται η φοροδιαφυγή τόσο περισσότεροι φόροι θα επιστρέφονται στην κοινωνία», ενώ ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής εξέφρασε την βούληση για εμπέδωση της φορολογικής συμμόρφωσης και διαφάνειας.

Τα ραντεβού των ελεγχόμενων προσώπων ή των εκπροσώπων τους δικηγόρων στα Ελεγκτικά Κέντρα της ΑΑΔΕ, κλείνονται μόνο ψηφιακά μέσω της εφαρμογής "Τα Ραντεβού μου",  με τη χρήση των κωδικών taxisnet στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), καταχωρώντας και τον αριθμό της εντολής ελέγχου, βάσει της οποίας καλείται ο ελεγχόμενος. Οι ελεγχόμενοι για να εισέλθουν στο Ελεγκτικό Κέντρο πρέπει να επιδείξουν τα απαιτούμενα νομιμοποιητικά έγγραφα και θα λαμβάνουν ειδική κάρτα, την οποία πρέπει να φέρουν μαζί τους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον χώρο.

Θα διενεργούνται έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων και βεβαιώνονται φόροι, τέλη, εισφορές και πρόστιμα, που θα αναλαμβάνουν να εισπράξουν τα Εισπρακτικά Κέντρα. Παράλληλα οι ελεγκτές θα περνούν από «κόσκινο» τις πληροφορίες για χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις που υπήρχαν στα συρτάρια των εφοριών της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Τα Ελεγκτικά Κέντρα θα βαθμολογούν ανάλογα με το φορολογικό ενδιαφέρον τα δελτία από καταγγελίες και ελέγχους που δεν ολοκληρώθηκαν και δεν συντάχθηκε έκθεση ελέγχου και θα καταρτίζουν λίστα με τις υποθέσεις που θα βρεθούν στο στόχαστρο. Με βάση την κλίμακα, ο βαθμός 0 αφορά υποθέσεις χωρίς ενδιαφέρον, το 1 υποθέσεις απλού η μικρού ενδιαφέροντος, το 2 υποθέσεις με σημαντικό ενδιαφέρον ενώ ο βαθμός 3 θα σημαίνει άμεση και ταχεία επέμβαση από το ελεγκτικό μηχανισμό.  

Με βάση τις εντολές που έχουν δοθεί, προτεραιότητα θα δοθεί σε υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους, εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ της περιόδου 2016-2021 και μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας.

Ειδικότερα οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:

  • Σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ή δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούν οποιοδήποτε από τα παρακάτω κριτήρια:

α) Η αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αυτού, όπως υπολογίζεται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Περιουσιολογίου της ΑΑΔΕ ανέρχεται αθροιστικά, από την 1η-1-2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, στο ποσό του 1.000.000 ευρώ και έως του ποσού του 1.500.000 ευρώ.

β) Η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, που προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος είναι ποσού 100.000 έως 150.000 ευρώ.

γ) Τα ποσά δαπανών (τεκμηρίων) απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ανέρχονται σε 200.000 έως 400.000 ευρώ.

δ) Απέστειλαν στο εξωτερικό χρηματικά εμβάσματα συνολικού ύψους από 100.000 έως 200.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος όπως εντοπίζονται από τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ, από πιστωτικά, χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και εταιρίες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και από τα στοιχεία των συνδικαιούχων των λογαριασμών χρέωσης για την αποστολή του εμβάσματος.

  • σε υποθέσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια, οι οποίες εξειδικεύονται με αποφάσεις της ΑΑΔΕ.
  • σε επανέλεγχο ή έλεγχο σε φορολογικές υποθέσεις που ενώ έχουν ελεγχθεί και περαιωθεί, έχουν προκύψει νέα συμπληρωματικά στοιχεία ή πληροφορίες ή στοιχεία βάσει της αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής από φορολογικές ή τελωνειακές αρχές άλλων Κρατών-Μελών της Ε.Ε. ή τρίτων χωρών.

Επίσης τα Ελεγκτικά Κέντρα θα προχωρούν σε επιτόπιους ελέγχους σε φορολογούμενους που ασκούν δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά προκειμένου να διαπιστώνουν τη τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων και των βιβλίων καθώς και την έκδοση των φορολογικών παραστατικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

forologia-foroi-logistes-forologikos elegxos-efories
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα ελέγχων για φοροδιαφυγή με έμφαση σε άνοιγμα λογαριασμών

Θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα 900 μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, εκ των οποίων σημαντικότερες είναι αυτές που σχετίζονται με ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών. Έμφαση σε ηλεκτρονικό εμπόριο και απάτες με τον ΦΠΑ.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χιλιάδες «ραβασάκια» φόρων - προστίμων: Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο

Οι «λυπητερές» αφορούν υποθέσεις με αδήλωτα αναδρομικά, απόκρυψη εισοδήματος από επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και μη απόδοση ή κλοπή ΦΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αρχίζει η αυτόματη συμπλήρωση δηλώσεων ΦΠΑ με στοιχεία από το myData

Περισσότεροι από 1,2 εκατ. επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα ωφεληθούν με ταχύτερες επιστροφές φόρων. Συγκράτηση της φοροδιαφυγής με φουσκωμένες δαπάνες. Έρχεται και η υλοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμβάσματα και μεγάλες συναλλαγές ακινήτων στο στόχαστρο ελέγχων της ΑΑΔΕ

Κατά προτεραιότητα θα ελεγχθούν υποθέσεις που παραγράφονται ως το τέλος του έτους, σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή. Πώς θα λειτουργήσει το point system για να βαθμολογηθούν οι φάκελοι, ποια είναι τα κριτήρια κινδύνου.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Βρέχει» πρόστιμα 100 ευρώ από την εφορία για συγκεντρωτικές καταστάσεις

Επιχειρήσεις και επαγγελματίες δέχονται πρόστιμα για καθυστερημένη ή μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων του 2017, ενώ ελέγχονται κατά προτεραιότητα οι υποθέσεις που παραγράφονται εντός του έτους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλες οι αλλαγές στο έντυπο Ε9, με νέα προθεσμία οι διορθώσεις

Πρόσθετα στοιχεία για πολλές κατηγορίες ακινήτων καλούνται να συμπληρώσουν οι ιδιοκτήτες στο έντυπο Ε9. Παρατείνεται ως τις 30 Ιουνίου η προθεσμία για διορθώσεις και ως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 για πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.