ΓΔ: 1052.43 0.71% Τζίρος: 64.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Θα υπάρξουν νέες αυξήσεις, πιο ισορροπημένοι οι κίνδυνοι για πληθωρισμό

Αδύναμη θα παραμείνει η ανάπτυξη της ευρωζώνης, με κίνδυνο για αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα. Απαραίτητη η άρση των μέτρων στήριξης για να μην τροφοδοτηθεί ο πληθωρισμός.

«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη με τις αυξήσεις επιτοκίων. Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε», είναι το μήνυμα που έστειλε στις αγορές η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της ευρωζώνης κατά 0,50% και να προαναγγείλει ότι θα υπάρξει ανάλογη κίνηση και τον Μάρτιο. 

Παρά τα θετικά μηνύματα που στέλνει η οικονομία της ευρωζώνης, με αναπάντεχη ανάπτυξη 0,1% τον Δεκέμβριο και υποχώρηση του πληθωρισμού η επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η νομισματική  πολιτική θα παραμείνει «σφιχτή» και το επόμενο διάστημα και έως ότου τα επιτόκια φθάσουν σε «περιοριστικό» επίπεδο, κατάλληλο να οδηγήσει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%, κάτι που βάσει των εκτιμήσεων της ΕΚΤ δεν πρόκειται να συμβεί πριν από το 2025. 

Όπως υπογράμμισε η κα Λαγκάρντ «το Διοικητικό Συμβούλιο θα παραμείνει στην πορεία της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων με σταθερό ρυθμό και της διατήρησής τους σε επίπεδα επαρκώς περιοριστικά ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Η διατήρηση των επιτοκίων σε περιοριστικά επίπεδα θα μειώσει με την πάροδο του χρόνου τον πληθωρισμό μέσω της εξασθένησης της ζήτησης και θα προφυλάξει επίσης από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Επιπλέον, από τις αρχές Μαρτίου 2023, το χαρτοφυλάκιο APP θα μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει όλες τις πληρωμές κεφαλαίου από τους τίτλους που λήγουν. Οι μελλοντικές αποφάσεις μας για τα επιτόκια πολιτικής θα εξακολουθήσουν να εξαρτώνται από τα δεδομένα και να καθορίζονται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση. Είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα μας στο πλαίσιο της εντολής μας για να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας». 

Επανέλαβε την άποψη της ΕΚΤ ότι τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις προκειμένου οι πολίτες να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα στοχευμένα και παράλληλα το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αποσυρθούν.

«Τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης για τη θωράκιση της οικονομίας από τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά, στοχευμένα και προσαρμοσμένα ώστε να διατηρούν τα κίνητρα για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Ειδικότερα, καθώς η ενεργειακή κρίση γίνεται λιγότερο οξεία, είναι σημαντικό να αρχίσει τώρα η άμεση απόσυρση των μέτρων αυτών σύμφωνα με την πτώση των τιμών της ενέργειας και με συντονισμένο τρόπο. Οποιαδήποτε τέτοια μέτρα που υπολείπονται αυτών των αρχών είναι πιθανό να αυξήσουν τις μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, γεγονός που θα απαιτούσε ισχυρότερη αντίδραση της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, σύμφωνα με το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες στο να καταστήσουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος. Οι πολιτικές για την ενίσχυση της ικανότητας προσφοράς της ζώνης του ευρώ, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, μπορούν να συμβάλουν στη μεσοπρόθεσμη μείωση των πιέσεων στις τιμές. Για το σκοπό αυτό, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν γρήγορα τα επενδυτικά και διαρθρωτικά μεταρρυθμιστικά τους σχέδια στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕ επόμενης γενιάς. Η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα».

Εκτίμησε ακόμη ότι μπορεί να υπάρξει ενίσχυση της ανεργίας καθώς «το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε στο ιστορικά χαμηλό του 6,6% τον Δεκέμβριο του 2022. Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο δημιουργούνται θέσεις εργασίας ενδέχεται να επιβραδυνθεί και η ανεργία να αυξηθεί τα επόμενα τρίμηνα».

Φρόντισε, πάντως, να προσθέσει ότι οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό είναι περισσότερο ισορροπημένοι σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας αλλά και της βελτίωσης των συνθηκών στις αλυσίδες εφοδιασμού, αλλά με «αυξητική επιμονή» σε ό,τι αφορά τις τιμές των τροφίμων και ορισμένων βασικών βιομηχανικών αγαθών. 

«Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές του πληθωρισμού έχουν επίσης γίνει πιο ισορροπημένοι, ιδίως βραχυπρόθεσμα. Από την άλλη πλευρά, οι υφιστάμενες πιέσεις θα μπορούσαν ακόμη να στείλουν τις τιμές λιανικής υψηλότερες βραχυπρόθεσμα. Επιπλέον, μια ισχυρότερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και στην εξωτερική ζήτηση. Εγχώριοι παράγοντες, όπως η επίμονη άνοδος των προσδοκιών για τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο μας ή οι υψηλότερες από τις αναμενόμενες αυξήσεις των μισθών, θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, επίσης μεσοπρόθεσμα. Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη πτώση των τιμών της ενέργειας, εάν συνεχιστεί, μπορεί να επιβραδύνει τον πληθωρισμό ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Αυτή η καθοδική πίεση στην ενεργειακή συνιστώσα θα μπορούσε τότε να μεταφραστεί και σε ασθενέστερη δυναμική για τον υποκείμενο πληθωρισμό. Μια περαιτέρω αποδυνάμωση της ζήτησης θα συνέβαλε επίσης σε χαμηλότερες πιέσεις στις τιμές από ό,τι αναμένεται επί του παρόντος, ιδίως μεσοπρόθεσμα», υπογράμμισε.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

lagarde, ekt, ecb
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Τα στοιχεία θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις για επιτόκια

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι μόλις έχει αρχίσει να φαίνεται η επίδραση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής στην οικονομία, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση για στήριξη, εάν χρειαστεί, των τραπεζών.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων και μετά από αυτή του Μαρτίου

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να υπάρξει υποχώρηση του πληθωρισμού κοντά στον στόχο του 2%. Οι επόμενες αυξήσεις θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα έχει η κεντρική τράπεζα στην κατοχή της.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Αυξήσεις επιτοκίων όσο χρειάζεται για να πέσει ο πληθωρισμός

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια έως το επίπεδο που θα θεωρήσει ικανό να οδηγήσει σε πτώση του πληθωρισμού στο όριο του 2%. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα στοιχεία, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.