ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Biotexniko Epimelitirio
Φωτο: ΑΠΕ

Σχέδιο εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων θα καταθέσει το ΒΕΑ

Θα αφορά τα απόβλητα κλωστοϋφαντουργίας, του ο τέταρτου σε μέγεθος κλάδου που ρυπαίνει το περιβάλλον και θα κατατεθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.

Σχέδιο για τη δημιουργία Εταιρείας Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Κλωστοϋφαντουργίας θα καταθέσει, τις επόμενες μέρες, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ) στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών Παύλος Ραβάνης.

«Στις μέρες μας», όπως αναφέρει, «δεν χρειάζεται να είναι κανείς περιβαλλοντολόγος για να αντιληφθεί πόσο απαραίτητη είναι η συλλογική προσπάθεια, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε με αποτελεσματικότερο τρόπο το «αποτύπωμα» που αφήνουν τα απόβλητά μας, εις βάρος της φύσης αλλά και των επόμενων γενεών».

Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, είναι μια από τις σημαντικότερες βιομηχανίες καταναλωτικών αγαθών. Στη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων (ΑΚΠ) και στις βέλτιστες πρακτικές εφαρμογής της, ανήκουν σύμφωνα με την ΕΕ αλλά και την ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών 2030, η ένδυση, τα είδη οικιακής χρήσης και η υπόδηση.

Η κλωστοϋφαντουργία, είναι ο τέταρτος σε μέγεθος κλάδος που ρυπαίνει το περιβάλλον. Συγκεκριμένα, προξενεί παγκοσμίως το 10% των εκπομπών CO2-eq (διοξειδίου του άνθρακα), το 25% σε χρήση εντομοκτόνων και το 11% σε χρήση φυτοφαρμάκων. Από την άλλη πλευρά και σε ότι αφορά στην ανακύκλωση των ΑΚΠ, υπολογίζεται παγκοσμίως, ότι 1,7 έως  2,1 εκατ. τόνοι συλλέγονται κάθε χρόνο σε ολόκληρη την ΕΕ, ποσότητα όμως, που ως ποσοστό δεν ξεπερνά το 1%. Εξ αυτών 1,3 εκατ. τόνοι κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενώ μπορούν ακόμα να χρησιμοποιηθούν, εξάγονται σε άλλες χώρες.

Το υπόλοιπο υφίσταται αποσύνθεση σε μικρά τεμάχια ή ίνες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή προϊόντων  ηχομόνωσης, θερμομόνωσης, καθώς και πληρωτικών υλικών στην αυτοκινητοβιομηχανία, επιπλοποιία κλπ. Επίσης, ένα μέρος των ΑΚΠ χρησιμοποιείται για ανάκτηση ενέργειας.

Το τοπίο αυτό πρόκειται και πρέπει σύντομα να αλλάξει. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, που έχει ήδη ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία (4819/2021), το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (2020) και την οδηγία 2018/851 της ΕΕ, μέχρι το τέλος του 2023, η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει το «Πρόγραμμα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού», που εμπεριέχει και τα Προϊόντα Ένδυσης Υπόδησης.

Οι παραγωγοί - εισαγωγείς, αναλαμβάνουν την ευθύνη για τα προϊόντα τους, κατά μήκος της αλυσίδας αξίας τους, ακόμη και όταν καθίστανται απόβλητα, στο πλαίσιο της διευρυμένης ευθύνης παραγωγού και είναι υποχρεωμένοι, να σχεδιάσουν και να οργανώσουν Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης των Κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων. Σε διαφορετική περίπτωση, θα βρεθούν αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα.

Δεδομένου ότι σήμερα Φορέας Εναλλακτικής Διαχείρισης δεν υφίσταται στη χώρα μας, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, έχει λάβει την πρωτοβουλία και έχει ήδη προβεί σε ενέργειες, για το σχεδιασμό και την οργάνωση, του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης αυτών των Αποβλήτων.

Όπως αναφέρει ο κ.Ραβάνης πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην οποία θα εκχωρηθεί δημόσια εξουσία, για να εισπράττει το τέλος της ανακύκλωσης και να οργανώνει την ανακύκλωση συσκευασιών.

Συγκεκριμένα, θα οργανώσει:

  • το Σύστημα συλλογής
  • την παροχή ανταποδοτικών κινήτρων στον καταναλωτή
  • δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης
  • ενίσχυση Κοινωνικών Σκοπών και
  • παροχή ανταποδοτικών οφελών στις Εταιρίες-Μέλη

Σε αυτή την κατεύθυνση το ΒΕΑ θα καταθέσει σχέδιο ΚΥΑ στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, τις επόμενες ημέρες. «Η Ελλάδα, καλείται μέσα σε λίγα χρόνια, να αποκτήσει την υποδομή και τα συστήματα διαχείρισης όλων των ειδικών ρευμάτων αποβλήτων. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει, είναι να μπει το κράτος στον πειρασμό, να υπερβεί τον ρόλο του στην οργάνωση της αγοράς και ως εκ τούτου να περιορίσει ή να αναστείλει των ρόλο που πρέπει να έχουν οι παραγωγοί.

Κάτι, που ήδη διαφαίνεται, σε κρατικές πρωτοβουλίες όπως η δημιουργία των ολοκληρωμένων κέντρων διαχείρισης αποβλήτων, όπου οι εργολάβοι - διαχειριστές των χώρων, συμβάλλονται απευθείας με το κράτος, ή την Περιφέρεια και όχι με τα συστήματα των Παραγωγών» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oikonomia, Economy, Ellada, Greece
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματοδοτικό κενό στην προστασία από το κόστος της κλιματικής αλλαγής

Υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι, αλλά δεν επαρκούν για να θωρακιστεί η οικονομία, όπως τονίζεται από το Attica Economic Review, που συντάσσεται σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ. Το πρόβλημα με την ιδιωτική ασφάλιση των κινδύνων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΠΕ: Αναγκαία η γεωλογική αποθήκευση CO2 για την κλιματική ουδετερότητα

Όπως έγινε σαφές από ειδικούς και επιστήμονες σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το πεδίο είναι ευρύτατο και η ανάγκη για την εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας είναι επιτακτική.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογίας ζητούν οι βιοτέχνες

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως χιλιάδες μικρομεσαίοι, χρωστούν και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας.
green transformation
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το πρώτο συνέδριο αποκλειστικά για Impact Investing στην Ελλάδα

Η θεματολογία του 1st Hellenic Impact Investing Conference, πρόκειται αφενός να καλύψει τους σημαντικότερους κλάδους όπου δύναται να ευδοκιμήσει η μεθοδολογία ΕΠΚΑ, και στην ενημέρωση για τις τελευταίες τάσεις στον συγκεκριμένο επενδυτικό κλάδο.