ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Υπεγράφη η χρηματοδότηση της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου 365,4 εκατ.

Η χρηματοδότησή του πραγματοποιείται σε δύο φάσεις με την πρώτη φάση να έχει υλοποιηθεί εντός της Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 και την δεύτερη φάση στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027.

Έπεσαν οι υπογραφές στο πλαίσιο των κατευθύνσεων του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα από τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιώργο Ζερβό για την ένταξη του έργου της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, με δικαιούχο την Περιφέρεια Αττικής, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Ο προϋπολογισμός του σύνθετου αυτού έργου ανέρχεται σε 365,4 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του πραγματοποιείται σε δύο φάσεις με την πρώτη φάση να έχει υλοποιηθεί εντός της Προγραμματικής Περιόδου του ΕΣΠΑ 2014-2020 (με προϋπολογισμό χρηματοδότησης που ανέρχεται σε 110,44 εκατ. ευρώ) και την δεύτερη φάση στην Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 με την υπόλοιπη χρηματοδότηση.

Το πρωτοποριακό και εμβληματικό αυτό έργο αφορά την ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου και περιλαμβάνει τα εξής έργα:

 •  Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου
 •  Εγκάρσια μετατόπιση της Λεωφόρου Ποσειδώνος
 •  Έργα εγκαταστάσεων περιβάλλοντος χώρου, διαμορφώσεων τοπίου και φύτευσης σε έκταση 536 στρεμμάτων
 •  Νέα κτιριακά έργα επιφανείας 3.957,30 τμ
 •  Υπόγειοι χώροι στάθμευσης επιφανείας 30.930 τμ
 •  Πεζογέφυρες
 •  Λιμενικά έργα όπως προβλήτες, νησίδες αλλά και διαμορφώσεις παραλίας που συμπληρώνουν την όλη ανάπλαση στο θαλάσσιο μέτωπο
 •  Λοιπά Υποστηρικτικά Έργα στη Θάλασσα και στο Μητροπολιτικό Πάρκο
 •  Υδραυλικά - Αντιπλημμυρικά Έργα

Η ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Μετώπου επιδιώκει:

 • Την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με άξονες τη φύση, τον πολιτισμό, την άσκηση – άθληση και την ψυχαγωγία.
 • Την αποκατάσταση της επικοινωνίας του αστικού ιστού με το θαλάσσιο μέτωπο, με τη λειτουργική αναδιάταξη των τεχνικών υποδομών και ειδικά των συγκοινωνιακών έργων της παράκτιας ζώνης.
 • Την αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία της άμεσης και ευρύτερης περιοχής.
 • Τη λειτουργική και αισθητική συνοχή της παραλιακής ζώνης από την περιοχή του Πειραιά και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Δέλτα Φαλήρου, αξιοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα ήδη υλοποιημένα Ολυμπιακά Έργα.
 • Τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Μητροπολιτικού Πάρκου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Το μεγαλύτερο έργο ανάπλασης της Αττικής που υλοποιείται μέσω του ΕΣΠΑ εντάχθηκε σήμερα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». Πρόκειται για έργο που θα αλλάξει την καθημερινότητα όλων των Αθηναίων πολιτών και θα προσφέρει πραγματική ποιότητα ζωής σε εκατομμύρια Έλληνες. Είμαι υπερήφανος για το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τη συμβολή του στο έργο αυτό. Συγχαρητήρια στην Περιφέρεια Αττικής και τον Γιώργο Πατούλη».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε: «Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη. Εργαστήκαμε με συστηματικό τρόπο και πετύχαμε την χρηματοδότηση με 365,4 εκατ. ευρώ ενός από τα εμβληματικότερα έργα της χώρας. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό, Γ. Τσακίρη και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, Γ. Ζερβό και τις υπηρεσίες του Υπουργείου για την εξαιρετική μας συνεργασία, καρπός της οποίας είναι αυτό το αποτέλεσμα. Ευχαριστώ επίσης τις Τεχνικές μας υπηρεσίες και τη Διαχειριστική μας Αρχή. Με την σημερινή υπογραφή εξασφαλίζεται χωρίς πλέον καμία αμφιβολία η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου, ένα έργο σημαία για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το οποίο θα κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus (NEB) την Βιωσιμότητα, την Αισθητική και τη Συμπερίληψη. Το συγκεκριμένο έργο είναι το μεγαλύτερο μητροπολιτικό πάρκο που θα κατασκευαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προαστιακός: Νέος σταθμός θα δημιουργηθεί στην περιοχή Καρελλά στην Παιανία

Το έργο είχε εξαγγελθεί , από το περασμένο φθινόπωρο, από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργο Καραγιάννη, που τόνισε πως «cluster εταιρειών θέλουν να χρηματοδοτήσουν τη μελέτη και κατασκευή στάσης του Προαστιακού στην περιοχή Καρελλά».
Gouna-kastoria-fur
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη επιχορήγηση 8 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις του κλάδου γούνας

Η δράση αφορά σε ενίσχυση - μέσω έκτακτης επιχορήγησης - προς τις επιχειρήσεις. Το ελάχιστο ποσό της επιχορήγησης για κάθε δυνητικό δικαιούχο ανέρχεται σε 4.000 ευρώ και το μέγιστο σε 60.000 ευρώ.
votanikos, gipedo, dipli, anaplasi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το απόγευμα πέφτουν οι υπογραφές για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού

Η δημοτική αρχή της Αθήνας και η κοινοπραξία «κολοσσός» των τριών εταιρειών που επικράτησαν στον διαγωνισμό (ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ - Μυτιληναίος) θα υπογράψουν τη σύμβαση για την ανέγερση του γηπέδου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμο ύψους 55.000 ευρώ στην Cepal από το υπ. Ανάπτυξης

Ο Αδ. Γεωργιάδης κάλεσε τις εισπρακτικές εταιρείες να τηρούν τη νομιμότητα και να μην ενοχλούν πέραν των ορίων του Νόμου τους δανειολήπτες. Πρόστιμα 140.000 ευρώ σε δυο εταιρείες ρουχισμού από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή.