ΓΔ: 1222.16 -1.14% Τζίρος: 38.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:10:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
european union-europi-europe-komision
Φώτο: Shutterstock

Συμφωνία στο Ecofin για το πλαίσιο των νέων οικονομικών κανόνων

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν πως για όλα τα κράτη μέλη, τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το κριτήριο του ελλείμματος ή επαρκή και αξιόπιστη πρόοδο προς τη συμμόρφωση.

Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin), συμφώνησε σήμερα σε βασικούς προσανατολισμούς για τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, προβλέποντας πως τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια για να τεθεί το χρέος σε μια αρκετά πτωτική πορεία, διατηρώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις και τις δημόσιες επενδύσεις.

«Η πανδημική κρίση καθώς και οι συνέπειες του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας συνέβαλαν στην περαιτέρω αύξηση των ήδη υψηλών επιπέδων χρέους, τα οποία πρέπει να μειωθούν με σταδιακό και ρεαλιστικό τρόπο», αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Οι τομείς σύγκλισης απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών σχετικά με ένα μεταρρυθμισμένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης είναι οι εξής:

Οι τιμές αναφοράς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης στο 3% για το δημοσιονομικό έλλειμα και 60% για το λόγο του δημόσιου χρέους προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν σε τιμές αγοράς, παραμένουν αμετάβλητες. Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης θα πρέπει να διασφαλίζει ότι αυτές οι τιμές αναφοράς τηρούνται με πιο αποτελεσματικό, αποδοτικό και βιώσιμο τρόπο.

Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρουσιάσουν εθνικά μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά-διαρθρωτικά σχέδια, μόλις τεθεί σε ισχύ ένα μεταρρυθμισμένο πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης. Τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να καλύπτουν τη δημοσιονομική πολιτική, τις μεταρρυθμίσεις και τις επενδύσεις. Τα σχέδια θα πρέπει να θέτουν μια εθνική δημοσιονομική πορεία που θα καθορίζεται από το επίπεδο των καθαρών πρωτογενών δαπανών.

Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν μια δημοσιονομική προσπάθεια για να τεθεί το χρέος σε μια αρκετά πτωτική πορεία ή να διατηρηθεί σε συνετά επίπεδα, διατηρώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις και τις δημόσιες επενδύσεις.

Η περίοδος δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να παραταθεί, εάν ένα κράτος μέλος δεσμευτεί σε ένα σύνολο μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που ενισχύουν τις προοπτικές ανάπτυξης και αντιμετωπίζουν τις στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως οι δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση και η ενίσχυση αμυντικών δυνατοτήτων.

Για όλα τα κράτη μέλη, τα εθνικά σχέδια θα πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το κριτήριο του ελλείμματος ή επαρκή και αξιόπιστη πρόοδο προς τη συμμόρφωση σύμφωνα με, κατά περίπτωση, τυχόν σχετικές συστάσεις του Συμβουλίου. Η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τα κράτη-μέλη που παραβιάζουν το όριο του 3% του ΑΕΠ, θα παραμείνει αμετάβλητη.

Για τα κράτη μέλη με αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ άνω του 60%, τα εθνικά μεσοπρόθεσμα σχέδια θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η αναλογία μειώνεται επαρκώς. Για τα κράτη μέλη με αναλογία δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ κάτω του 60%, αλλά με προκλήσεις για το δημόσιο χρέος, το εθνικό μεσοπρόθεσμο σχέδιο πρέπει να διασφαλίζει ότι ο λόγος παραμένει σε συνετά επίπεδα.

Για τα κράτη μέλη με χαμηλές προκλήσεις για το δημόσιο χρέος, η δημοσιονομική πορεία στα εθνικά σχέδια θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το έλλειμμα διατηρείται αξιόπιστα κάτω από 3% σε συνεχή βάση ή επαρκώς μειώνεται σε αυτό το όριο, και ότι ο δείκτης χρέους διατηρείται σε συνετό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να εξασφαλιστεί μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη συσσώρευση χρέους.

Η επιβολή των κανόνων θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματική, μεταξύ άλλων μέσω μεγαλύτερης διαφάνειας. Το κοινό εποπτικό πλαίσιο θα πρέπει να επιτρέπει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων που θα είναι λιγότερο περιοριστικές, αλλά πιο ρεαλιστικές στην εφαρμογή τους.

Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν δημοσιεύσει τις νομοθετικές της προτάσεις (εντός του Απριλίου), να λάβει υπόψη τις συγκλίνουσες απόψεις των κρατών μελών και να συνεχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη στους τομείς όπου χρειάζονται πρόσθετες συζητήσεις.

Τα σημερινά συμπεράσματα για τη μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης θα πρέπει να εγκριθούν από το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα υποβάλει τη νομοθετική της πρόταση στις αρχές Απριλίου, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο Συμβούλιο και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από το τέλος της τρέχουσας νομοθετικής περιόδου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κερδισμένη η Ελλάδα από τη συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

H συμφωνία για τον προϋπολογισμό 2023 κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής για τη χώρα μας, καθώς προβλέπεται να διατεθούν σημαντικοί πόροι σε τομείς και προγράμματα υψηλού ελληνικού ενδιαφέροντος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ecofin: Δόθηκε έγκριση στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης δώδεκα χωρών

O αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ωστόσο ότι σχέδια ανάκαμψης πρέπει να εφαρμοστούν σωστά και άμεσα και να δημιουργήσουν περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» αναμένεται να δώσει το Ecofin για το σχέδιο «Ελλάδα 2.0»

Σύμφωνα τόσο με το οικονομικό επιτελείο όσο και με κορυφαίους χρηματοοικονομικούς ομίλους η «χρήση» των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης μπορεί να αλλάξει πλήρως το μοντέλο της ελληνικής οικονομίας.
fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η EE προσέλκυσε πάνω από 13,4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

Η ΕΕ κατάφερε να προσελκύσει προσφορές από συνολικό αριθμό 25 εταιρειών προμήθειας. Θα ακολουθήσουν περαιτέρω διαγωνισμοί κάθε δύο μήνες, μέχρι το τέλος του έτους. Ο επόμενος διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
cryptocurrencies, Kriptonomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φρένο στο ξέπλυμα με bitcoin στην ΕΕ, ονομαστικές οι συναλλαγές

Βάσει των νέων κανόνων οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων υποχρεούνται να συλλέγουν και να καθιστούν προσβάσιμες ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τον αποστολέα και τον δικαιούχο των μεταφορών αυτών.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΑΠ 2023 - 2027: Ανοίγει ο δρόμος για το θεσμικό πλαίσιο των πληρωμών

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας έλαβε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για την θέσπιση του θεσμικού πλαισίου των πληρωμών των δύο πυλώνων της ΚΑΠ.