ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:36:38
Φώτο: Shutterstock

ΡΑΕ: Μελέτη εξηλεκτρισμού με το Πολυτεχνείο για τα λιμάνια της χώρας

Ο αντιπρόεδρος της Αρχής Δημ. Φούρλαρης ανέφερε, ότι η ΡΑΕ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο προχωρά σε χαρτογράφηση των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας.

Η απανθρακοποίηση της ναυτιλίας δημιουργεί νέα δεδομένα και απαιτήσεις στην αγορά ρεύματος, καθώς οι ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται για την τροφοδοσία πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια είναι τεράστιες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ενεργειακές ανάγκες ενός μεγάλου κρουαζιερόπλοιου είναι συγκρίσιμες με εκείνες μιας μικρής πόλης, κάτι που σημαίνει ότι η τροφοδοσία τους από την στεριά απαιτεί μεγάλης κλίμακας επενδύσεις σε παραγωγή, δίκτυα και λιμενικές υποδομές. Αυτό προκύπτει από την συζήτηση με θέμα τον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας που έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου Shipping Finance.

Ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δημήτρης Φούρλαρης ανέφερε, μιλώντας στο συνέδριο, ότι η ΡΑΕ σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο προχωρά σε χαρτογράφηση των μεγαλύτερων λιμανιών της χώρας προκειμένου να εκτιμηθεί το κόστος των απαιτούμενων επενδύσεων στα λιμάνια και τα δίκτυα και να τεθεί ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα στον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να προχωρήσει στις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο αναπτυξιακό του πλάνο. Κρίσιμο ζήτημα για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η ολοκλήρωση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών προκειμένου να υποστηρίζεται η τροφοδοσία των πλοίων που ελλιμενίζονται σε αυτά. «Συνεργαζόμαστε τόσο με τον ΑΔΜΗΕ όσο και με τον ΔΕΔΔΗΕ για να επιτευχθεί ο στόχος του εξηλεκτρισμού της ναυτιλίας. Οι ποσότητες ενέργειας που απαιτούνται είναι πολύ μεγάλες», τόνισε ο κ,. Φούρλαρης ο οποίος ανήγγειλε επίσης ότι το σχετικό πλαίσιο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση με τους οργανισμούς λιμένων, τους παραγωγούς ενέργειας και τους πλοιοκτήτες. Το εγχείρημα θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ και το Πολυτεχνείο. Ερευνητικά προγράμματα για τον εξηλεκτρισμό και τη χρήση υγροποιημένου φυσικού αερίου με στόχο τον περιορισμό των εκπομπών και ως το 2050 την πλήρη απανθρακοποίηση υλοποιεί και ο ΟΛΠ, όπως ανέφερε εκ μέρους του Οργανισμού ο Δημήτρης Σπύρου. Επίσης υλοποιείται πρότζεκτ «πράσινου» υδρογόνου (παράγεται με ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την ηλεκτρόλυση) για χρήση σε οχήματα και πλοία σε συνεργασία με την ΔΕΗ και την Motor Oil.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Σπύρος Πασχάλης επεσήμανε ότι η μετάβαση προϋποθέτει αλλαγές τόσο στα λιμάνια όσο και στα πλοία, καθορισμό των προδιαγραφών και εξασφάλιση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων μεταξύ των λιμανιών.

Από την πλευρά της αγοράς τονίστηκε επίσης ότι εμπόδιο αποτελεί ακόμη το υψηλό κόστος της μετάβασης καθώς και ότι το πιθανότερο είναι πως στο μέλλον θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές καυσίμων στα πλοία (υγρά καύσιμα αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο, μεθανόλη, βιοκαύσιμα, υδρογόνο κ.α.) Θα επικρατήσουν εκείνα που έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά ως προς το κόστος, την ευκολία διανομής και αποθήκευσης, τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, την ασφάλεια κ.α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιρανικοί βαλλιστικοί πύραυλοι
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Απειλές για επίθεση σε λιμάνια Μ. Ανατολής αν δεχτεί πλήγμα

Ο ιρανικός στρατός προειδοποίησε πως αν τα λιμάνια της χώρας δεχθούν επίθεση από Ισραήλ ή ΗΠΑ, θα στοχοποιηθούν αντίστοιχα όλα τα λιμάνια της περιοχής. Ο εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως δεν υπάρχουν πλοία Φρουρών σε εμπορικά λιμάνια.
Λιμάνι Πειραιά αεροφωτογραφία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι δύο γυναίκες που πετυχαίνουν να αλλάξουν τα ελληνικά λιμάνια

Η Μαρία Καΐση και η Μάρθα Χιώτη αποδεικνύουν ότι η ικανότητα δεν έχει φύλο, διαπρέποντας σε λιμάνια και πλοία, όπου κυριαρχεί η ανδρική παρουσία, και καταρρίπτοντας τα επαγγελματικά στερεότυπα με τη δουλειά και τον σεβασμό που έχουν κερδίσει.
λιμάνι με κοντέινερ
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Στρατηγικές για ναυτιλία και λιμάνια με καινοτομία και ασφάλεια

Η Κομισιόν παρουσίασε στρατηγικές για ναυτιλία και λιμάνια με στόχο ανταγωνιστικότητα, ψηφιοποίηση και αποανθρακοποίηση, αλλά και ενισχυμένη ασφάλεια, ελέγχους και κριτήρια για λιμάνια «διπλής χρήσης».