ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Patelis
Ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Πηγές: Delphi Economic Forum, ΑΠΕ

Πατέλης για την Credit Suisse: Η Ελλάδα είναι στις ασφαλείς χώρες

«Αν ήμασταν στο 2019 ή το 2015 θα ήμασταν και εμείς στο κέντρο προσοχής των επενδυτών» επεσήμανε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.

«Η Ελλάδα είναι στις ασφαλείς χώρες και το δικό μας τραπεζικό σύστημα έχει κέρδη ενώ έχει ανακτηθεί η εμπιστοσύνη» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

«Αν ήμασταν στο 2019 ή το 2015 θα ήμασταν και εμείς στο κέντρο προσοχής των επενδυτών» επεσήμανε.

Ο κ. Πατέλης χθες, με ανάρτησή του στο Tik Tok έκανε τις εκτιμήσεις του για την επιρροή της τραπεζικής κρίσης που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα.

Οι γνωστός οικονομολόγος διαβεβαιώνει ότι η χώρα μας δεν θα ζήσει ανάλογες αγωνίες με εκείνες του παρελθόντος, καθώς «δεν είναι καθόλου όπως πριν», αποκλείοντας το ενδεχόμενο capital controls και τους φόβους για haircut καταθέσεων.

Πιο αναλυτικά η δήλωσή του:

«Παρακολουθούμε την κατάρρευση της SVB στην Αμερική και τα προβλήματα της Suisse στην Ευρώπη. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το παγκόσμιο τραπεζικό σκηνικό, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι καθόλου, αλλά καθόλου, όπως ήταν πριν. 

Να θυμηθούμε τα capital controls και τους φόβους για κούρεμα καταθέσεων. Αυτά δεν πρόκειται να ξαναγίνουν.

Διαβάζουμε ότι εταιρεία τεχνολογίας ότι δηλώνει δημοσίως ότι μεταφέρει τα χρήματά της από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα για ασφάλεια.

Φυσικά έγινε πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια με τον Ηρακλή, που απομειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στις τράπεζές μας και είμαστε σε μονοψήφιο αριθμό. Φανταστείτε να ήμασταν ακόμη στα επίπεδα του 2019.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα από τον υψηλότερο λόγο καταθέσεων προς δάνεια στην Ευρώπη και το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι πάρα πολύ αυστηρό.

Η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα συνεχίσει να δημιουργεί προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές, ωστόσο η χώρα μας δεν είναι πια στο επίκεντρο.

Πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια προσήλωση στη σταθερότητα της χώρας μας και στην ενδυνάμωση των θεσμών».  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Σοβαρές υποψίες για ξένη παρέμβαση στις εκλογές Ισραήλ

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ενδείξεις ξένης παρέμβασης στις εκλογές του Ισραήλ με τεράστια ποσά, ενώ κατηγορεί την αντιπολίτευση για προσπάθεια συνεργασίας με τα αραβικά κόμματα.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Επισημάνσεις Κομισιόν στη Β. Μακεδονία για το όνομα της χώρας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για τη Βόρεια Μακεδονία, επικρίνει κυβερνητικά στελέχη που συχνά παραβλέπουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία, επηρεάζοντας τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Ρένα Δούρου στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δούρου: Απαντήσεις για το φιάσκο πολιτιστικής διπλωματίας με Βουλγαρία

Η Ρένα Δούρου κατηγόρησε την κυβέρνηση για φιάσκο στη «πολιτιστική διπλωματία» με τη Βουλγαρία και υπογράμμισε ότι η Ιστορία δεν ανταλλάσσεται. Ζήτησε σύγκληση Επιτροπής και αποκατάσταση των εκκλησιαστικών κειμηλίων στην Ελλάδα.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Χαμηλές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική ΗΠΑ

Γερμανοί πολιτικοί και ΜΜΕ υποδέχθηκαν με ικανοποίηση και ρεαλισμό το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, δηλώνοντας πως η συνεργασία θα παραμείνει στενή, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες για αλλαγές στην εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον.
Δημήτρης Νάτσιος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Νατσιού στη Βουλή για Μονή Σινά και προσχέδιο Συμφωνίας 2024

Ο Δημήτρης Νατσιός κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο συμφωνίας Μονής Σινά-Αιγύπτου, που προέβλεπε ιδιοκτησιακά και αυτοδιοικητικά δικαιώματα στη Μονή, και έθεσε ερωτήματα για τους λόγους εγκατάλειψής του.
Ισαάκ Χέρτζογκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Χέρτσογκ: Έκκληση για συμβιβασμό και καταδίκη ρητορικής κατά Αράβων

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ καλεί τα πολιτικά κόμματα να συμβιβαστούν για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τονίζοντας ότι κανείς δεν πέτυχε πλειοψηφία στις εκλογές, και καταδικάζει τις ρατσιστικές επιθέσεις κατά της αραβικής μειονότητας.