ΓΔ: 1044.96 -0.45% Τζίρος: 73.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
Πηγή: ΕΚΤ

ΕΚΤ: Συνεδρίασε εκτάκτως το Εποπτικό Συμβούλιο για τις τράπεζες

«Το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδριάζει για να ανταλλάξει απόψεις και να ενημερώσει τα μέλη του για τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στο Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Εποπτικού της Συμβουλίου την Παρασκευή για να συζητήσει τα τυχόν προβλήματα και τα τρωτά σημεία στον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης μετά την πρόσφατη πώληση τραπεζικών μετοχών,  όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δήλωση εκπροσώπου της ΕΚΤ.

Οι τραπεζικές μετοχές κατέρρευσαν την περασμένη εβδομάδα, τρομαγμένες πρώτα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στη συνέχεια από το ξεπούλημα της Credit Suisse, το οποίο έληξε μόνο αφού η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας παρείχε μια σωσίβια λέμβο ύψους 50 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (54 δισεκατομμυρίων δολαρίων).

«Το Εποπτικό Συμβούλιο συνεδριάζει για να ανταλλάξει απόψεις και να ενημερώσει τα μέλη του για τις πρόσφατες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο Reuters.

Η συνεδρίαση ακολουθεί μια παρόμοια ad hoc συνεδρίαση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και έρχεται μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης την Πέμπτη. Ένα πρόσωπο που γνωρίζει τις συνομιλίες δήλωσε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν να παρακολουθείται η ρευστότητα στον τραπεζικό τομέα της ευρωζώνης και να παρακολουθείται η τυχόν ευπάθεια σε περίπτωση επιδρομής σε κάποια τράπεζα. Είπε ότι δεν αναμένει ότι η ΕΚΤ θα λάβει άμεσα μέτρα ως αποτέλεσμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα ελέγξει η ΕΚΤ στις τράπεζες το 2023: Οι κίνδυνοι και οι προτεραιότητες

O SSM θα εξετάσει πιο προσεκτικά τις τράπεζες με έκθεση στους πιο ευάλωτους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και θα παρακολουθεί στενά τα στεγαστικά δάνεια και τα εμπορικά ακίνητα.
Metrita, Xrimata, Cash, Money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρέφουν φθηνά δάνεια οι τράπεζες, μάζεψε 296 δισ. από την αγορά η ΕΚΤ

Μικρό μέρος από τα 2,1 τρισ. που έχει δανείσει η ΕΚΤ με χαμηλά επιτόκια επέστρεψαν σήμερα οι τράπεζες, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι τον Δεκέμβριο τα ποσά των επιστροφών θα αυξηθούν ακόμη και στα 900 δισ. ευρώ.
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινδύνους για τράπεζες και οικονομίες δημιουργεί ο υψηλός πληθωρισμός

Η συμπίεση του κόστους ζωής πλήττει την ικανότητα των πολιτών να εξυπηρετούν τα χρέη τους, ενώ οι επιδεινούμενες προοπτικές ανάπτυξης της Ευρώπης απειλούν τα εταιρικά κέρδη, υπογραμμίζει η ΕΚΤ