ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
DYPA, DIPA, YPOYRGEIO ERGASIAS
Πηγή: Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ξεκινούν οι «Ημέρες Καριέρας στον Τουρισμό»: Πάνω από 7.000 θέσεις εργασίας

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ανταποκρινόμενη στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, εγκαινιάζει τώρα έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων που έχουν ως στόχο τη γρήγορη κάλυψη μεγάλων αναγκών για προσωπικό σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Οι «Ημέρες Καριέρας ΔΥΠΑ» έγιναν σε διάστημα μόνον 1,5 έτους ένας νέος θεσμός, που «ταξίδεψε» σε όλη την Ελλάδα, φέρνοντας σε άμεση επαφή δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ψάχνουν σταθερές και ποιοτικές δουλειές με εκατοντάδες από τις πιο δυναμικές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που αναζητούν το κατάλληλο προσωπικό για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν σε πολλούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.

Η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ανταποκρινόμενη στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, εγκαινιάζει τώρα έναν νέο κύκλο εκδηλώσεων που έχουν ως στόχο τη γρήγορη κάλυψη μεγάλων αναγκών για προσωπικό σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας.

Η αρχή αυτών των στοχευμένων εκδηλώσεων γίνεται με τις «Ημέρες Καριέρας στον Τουρισμό» αυτό το Σαββατοκύριακο 18-19 Μαρτίου 2023 στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo (Λεωφ. Κηφισίας 39, Μαρούσι), από τις 10:00 έως τις 18:00, καθώς υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για προσωπικό και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία στην κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων σε έναν κλάδο που έχει ανακάμπψει πολύ δυναμικά, μετά την πανδημία.

Με τον τρόπο αυτό, η εκδήλωση θα παρέχει τη δυνατότητα σε όσους αναζητούν εργασία και ενδιαφέρονται να βρουν δουλειά στους κλάδους του τουρισμού και της φιλοξενίας να έρθουν σε απευθείας επαφή και να συνομιλήσουν, χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού, με τους εκπροσώπους αντίστοιχων επιχειρήσεων που αναζητούν προσωπικό.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν 120 εταιρείες, με περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας σε ξενοδοχειακές μονάδες, ταξιδιωτικά και ναυτιλιακά γραφεία, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, εστίασης, εξυπηρέτησης αεροδρομίων κ.ά.. Πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλη την Ελλάδα, ιδιαιτέρως στην Αττική και σε νησιωτικές περιοχές, με πιο αυξημένη ζήτηση στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, καθώς επίσης στην Κρήτη και στην Εύβοια.

Οι θέσεις εργασίας αφορούν διάφορες ειδικότητες και επίπεδα εξειδίκευσης. Τα απαιτούμενα προσόντα ποικίλλουν και καλύπτουν μεγάλος εύρος τυπικών και άτυπων γνώσεων και δεξιοτήτων. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν για όλους και η δήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.eventora.com/el/Events/imera-karieras-dypa-athina-tourismos-2023.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου, διοργανώνονται, επίσης, workshops, στα οποία εξειδικευμένοι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα παρέχουν συμβουλευτική για τη δημιουργία αποτελεσματικού βιογραφικού, την προετοιμασία επαγγελματικής συνέντευξης και τα μέσα επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης. Η συμμετοχή στα workshops είναι ελεύθερη, με μόνη προϋπόθεση την επιτόπου εγγραφή, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το Σάββατο διοργανώνεται, επίσης, παρουσίαση, με θέμα «Ευκαιρίες Σταδιοδρομίας στον Τουρισμό», με τη συμμετοχή στελεχών ανθρώπινου δυναμικού (HR) και εκπροσώπων μεγάλων επιχειρήσεων, μετά το πέρας της οποίας θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Ακόμη, καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου, στελέχη της Μονάδας Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) θα παρέχουν συμβουλές σχετικά με το βιογραφικό σημείωμα και πληροφορίες για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις, όπως και για τις δράσεις και τα προγράμματα της ΔΥΠΑ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, αναφέρει ότι η διοργάνωση αυτή έρχεται σε συνέχεια των παρεμβάσεων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης που αποσκοπούν στη συνεχή και αποτελεσματική στήριξη ανέργων, εργαζομένων και επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, όπως το ιδιαίτερα ενισχυμένο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, που παρέχει 300.000 επιταγές για έως 12 διανυκτερεύσεις και το οποίο, για πρώτη φορά, καλύπτει πλέον και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους και αυξημένες τιμές επιδότησης στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν.

Επιπλέον, στελέχη της ΜΕΜΜΕ παρέχουν απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις του κλάδου, μέσω του πανελλαδικού δικτύου εργασιακών συμβούλων των 116 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2), τα οποία επίσης συνεργάζονται με τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις και φορείς.

Επίσης, ο κ. Πρωτοψάλτης επισημαίνει ότι η διοργάνωση του διημέρου «Ημερών Καριέρας στον Τουρισμό», λίγο πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αποτελεί άλλη μία πρωτοβουλία για την έμπρακτη στήριξη των ανέργων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη σύζευξη προσφοράς και ζήτησης, μέσω του διαμεσολαβητικού μας ρόλου στην αγορά εργασίας και να συνεισφέρουμε στην άμβλυνση του προβλήματος έλλειψης προσωπικού, που παρουσιάζεται και εφέτος σε αυτόν τον τομέα. Φέρνοντας κοντά όσους ψάχνουν για δουλειά με όσους ψάχνουν για προσωπικό, δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες και ευκαιρίες, για να καλυφθούν οι κενές θέσεις. Αυτές οι εκδηλώσεις αποτελούν άλλο ένα εργαλείο στην προσπάθειά μας να συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης» τονίζει ο διοικητής της ΔΥΠΑ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας στον Τουρισμό», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Για εμάς, η καταπολέμηση της ανεργίας δεν είναι θεωρία, είναι καθημερινή προσπάθεια». Όπως είπε, αυτό αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία, καθώς η ανεργία από 17,5% που ήταν το 2019, μειώθηκε σήμερα στο 10,8%.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχεδιάζει συνεχώς δράσεις. Μία από αυτές τις δράσεις είναι οι «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ. Μέχρι στιγμής, όπως σημείωσε, έχουν πραγματοποιηθεί 17, ενώ, σήμερα, διοργανώνεται μία θεματική «Ημέρα Καριέρας» για τον τουρισμό, η οποία θα έχει διήμερη διάρκεια και στην οποία συμμετέχουν 120 επιχειρήσεις, με περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε ότι, για το 2022, σε μία χρονιά πολύ δύσκολη και πολλαπλών κρίσεων, ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας, συνεισέφερε το μεγαλύτερο τμήμα του ΑΕΠ και προσέφερε ποιοτικές θέσεις εργασίας και εισόδημα σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας: «στον πρωτογενή τομέα, στον εμπορικό κόσμο, στον ξενοδοχειακό κλάδο, στην κατασκευή και στο real estate».

Αναφερόμενος στις «Ημέρες Καριέρας στον Τουρισμό» της ΔΥΠΑ, ο κ. Κικίλιας σχολίασε ότι είναι μία σημαντική ευκαιρία οι επιχειρήσεις να βρουν το κατάλληλο προσωπικό για τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν. Επίσης, ο κ. Κικίλιας συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να σκεφτούμε τίποτα καλύτερο και πιο σημαντικό από το να επιβραβεύουμε τους πρεσβευτές του κλάδου αυτού που είναι οι εργαζόμενοι.

Για μία ακόμη φορά, θα ζητήσω από τους εργοδότες ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, για να μπορούμε να έχουμε παραπάνω εργαζόμενους ευχαριστημένους και αυτοί να είναι οι πρεσβευτές μας στο εξωτερικό, γιατί οι τουρίστες είναι αυτοί οι οποίοι επιστρέφουν στις χώρες τους και διαφημίζουν την Ελλάδα, το προϊόν μας, τις ομορφιές της, τον πρωτογενή τομέα και τα προϊόντα της ελληνικής γης. Για τον λόγο αυτό, μας επισκέπτονται ξανά και ξανά και το brand Ελλάδα είναι ένα από τα κορυφαία στον κόσμο».

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, δήλωσε ότι, μετά τις επιτυχημένες «Ημέρες Καριέρας» της ΔΥΠΑ, που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα έως σήμερα, αυτό το Σαββατοκύριακο, η ΔΥΠΑ διοργανώνει, για πρώτη φορά, τις «Ημέρες Καριέρας στον Τουρισμό». Όπως είπε, είναι η πρώτη εκδήλωση η οποία δίνει έμφαση σε έναν τομέα της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον κ. Πρωτοψάλτη, στόχος είναι να ενισχυθεί η σύζευξη προσφοράς και ζήτησης, μέσω του διαμεσολαβητικού ρόλου της ΔΥΠΑ στην αγορά εργασίας και να συνεισφέρει, με τον τρόπο αυτό, στην άμβλυνση του προβλήματος έλλειψης προσωπικού που παρουσιάζεται και εφέτος σε αυτόν τον τομέα.

«Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, θα αναδείξουμε και άλλες δράσεις της ΔΥΠΑ, όπως είναι οι επτά Πειραματικές Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ στον τομέα του τουρισμού και της φιλοξενίας, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο» προσέθεσε ο κ. Πρωτοψάλτης και επεσήμανε ότι η ΔΥΠΑ επενδύει «στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση και σε εκδηλώσεις που φέρνουν κοντά τις επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό και τους συμπολίτες μας που αναζητούν εργασία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση σπουδών με την αγορά εργασίας διασφαλίζουν οι νέες Σχολές της ΔΥΠΑ

Η εμπειρία της πρώτης χρονιάς αναδεικνύει την αξία εκπαιδευτικών καινοτομιών για τους νέους που αναζητούν επαγγελματική προοπτική και αποκατάσταση σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας.
tourists_akropoli
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές των τουριστικών αφίξεων το 2024

Το 2024 η Ελλάδα αναμένεται να ξεχωρίσει στην διεθνή τουριστική σκηνή με το βάρος ωστόσο να δίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εισερχόμενου τουριστικού ρεύματος και του αποτυπώματος στην οικονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 6,2% τον Δεκέμβριο 2023 για τις αφίξεις στα τουριστικά καταλύματα

Μεγαλύτερη συμβολή στις αφίξεις και στις διανυκτερεύσεις στο σύνολο των καταλυμάτων, παρατηρήθηκε από τους ημεδαπούς με 70% και 66,3%, αντίστοιχα. H μέση συνολική διανυκτέρευση για τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 2,3 ημέρες.