ΓΔ: 1447.82 1.93% Τζίρος: 137.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Λιγότερα ταξίδια και έξοδα στο εξωτερικό οι Έλληνες millenials

Οι Έλληνες millennials μείωσαν τις δαπάνες των καλοκαιρινών διακοπών τους κατά 46% μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Αυγούστου 2019 και έκαναν λιγότερα ταξίδια στο εξωτερικό κατά 41%.

Η μικρή αύξηση των μισθών που έχει καταγραφει σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών και των εξόδων διαβίωσης, οι Έλληνες millenials ταξιδεύουν λιγότερο στο εξωτερικό ενώ και τα έξοδα που κάνουν στις διακοπές τους είναι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα  με την νέα έρευνα που κυκλοφόρησε απο την Revolut, οι Έλληνες millennials μείωσαν τις δαπάνες των καλοκαιρινών διακοπών τους κατά 46% μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Αυγούστου 2019 και έκαναν λιγότερα ταξίδια στο εξωτερικό κατά 41%.

Η Revolut διερευνά τις καταναλωτικές συνήθειες και τους ταξιδιωτικούς προορισμούς των ευρωπαίων millennials, μέσα από τη βάση δεδομένων της που αποτελείται από 7 εκατομμύρια πελάτες. Τα νέα στοιχεία έτσι όπως διερευνήθηκαν από την ομάδα της Revolut αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες millennials είναι επηρεασμένοι από την αύξηση των τιμών και την μειωμένη αύξηση των μισθών. Τα αποτελέσματα αυτής της οικονομικής στασιμότητας φαίνεται να επηρεάζουν όχι μόνο τους Έλληνες καταναλωτές αλλά και τους Ευρωπαίους millennials.

Οι περισσότερο/ λιγότερο δημοφιλείς προορισμοί

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους Έλληνες millennials το 2019 ήταν Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευρωπαϊκές χώρες αποδείχθηκαν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους millennials, καθώς όλες οι χώρες που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν στις πεντάδες τους κυρίως Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί φαίνεται να γίνονται εξαιρετικά δημοφιλείς εξαιτίας πολλών millennials που επέλεξαν να κάνουν μικρά και οικονομικά διαλύματα σε κοντινά ευρωπαϊκά κράτη παρά ακριβές διακοπές μακρινών αποστάσεων.

Οι 5 χώρες που επισκέφτηκαν λιγότερο οι Έλληνες ήταν Εκουαδόρ, Πουέρτο Ρίκο, Κουβέιτ, Κούβα και Σαν Μαρίνο. Οι ακριβές και μεγάλες σε διάρκεια πτήσεις καθώς και οι κακές ισοτιμίες φαίνεται να είναι οι αιτίες για την χαμηλή επισκεψιμότητα.

 Μέση ημερήσια δαπάνη

Κατά μέσο όρο, η μέση ημερήσια δαπάνη των Ελλήνων millennials κατά τη διάρκεια των διακοπών τους το 2019 ήταν €38.60 ημερησίως, από €41.30 ημερησίως το 2018. Οι υψηλές τιμές, η χαμηλή αύξηση των μισθών και η μακροχρόνια οικονομική στασιμότητα που έχει προέλθει από την οικονομική κρίση του 2008 ευθύνεται για την μείωση της μέσης ημερήσιας δαπάνης που εμφανίστηκε σε όλους τους ευρωπαίους, όχι μόνο στους Έλληνες.

Συγκεκριμένα, αισθητή μείωση της μέσης ημερήσιας δαπάνης είχαν, το Ηνωμένο Βασίλειο που από £67.17 το 2018 έπεσε σε £62.41, Βουλγαρία από £52.50 σε £45.46, Ισπανία από £43.41 σε £38.69 και Ιρλανδία από £56.54 σε £48.45. Με την Κύπρο να καταγράφει μικρή αύξηση από £70.18 το 2018 σε £70.95 το 2019.

Ο  παρακάτω πίνακας δείχνει τη μέση ημερήσια δαπάνη από τους τουρίστες στο εξωτερικό για το 2018/19:

Οι περισσότερο και λιγότερο δαπανηροί προορισμοί

Η έρευνα της Revolut αποκαλύπτει επίσης τις χώρες στις οποίες οι Έλληνες ξόδεψαν περισσότερο στις διακοπές. Προκύπτει ότι οι Έλληνες τουρίστες ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα ημερησίως στο Κατάρ, με μέση ημερήσια δαπάνη £121.15.

Στην πραγματικότητα, οι Μαλδίβες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Μπαχάμες αποδείχθηκαν οι ακριβότεροι προορισμοί για την πλειονότητα των Ευρωπαίων, καθώς οι Ευρωπαίοι τουρίστες δαπανούν εκατοντάδες ευρώ την ημέρα για τις πολυτελείς διακοπές τους.

Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει την χώρα όπου οι τουρίστες ξόδεψαν τα περισσότερα χρήματα ημερησίως.

Σε αντίθεση, οι Έλληνες τουρίστες ξόδεψαν τα λιγότερα χρήματα στην Τσεχική Δημοκρατία, με μόλις £21.19 ανά ημέρα κατά μέσο όρο. Πολωνία, Ιρλανδία και Εσθονία επίσης προέκυψαν ως χώρες όπου οι επισκέπτες ξόδεψαν λιγότερο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Να στηριχθούν όσοι επενδύουν στον τουρισμό

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, στη σύσκεψη των Συνδέσμων Ξενοδόχων της Κρήτης με επίκεντρο τον ΒΟΑΚ και τις υποδομές στην Κρήτη τόνισε πως υπάρχει πρόθεση για ειλικρινή στήριξη του κλάδου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 14,4% της κίνησης στα αεροδρόμια της χώρας το α΄τρίμηνο του 2024

Σύμφωνα με τα προσωρινά στατιστικά στοιχεία Μαρτίου, το σύνολο των διακινούμενων επιβατών (αφίξεις και αναχωρήσεις εξωτερικού και εσωτερικού) έφτασε φέτος τους 243.314, έναντι 207.928 επιβατών τον Μάρτιο του 2023. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση κρατήσεων έως 5% για την Ελλάδα από Ολλανδούς και Βέλγους

Η αύξηση αυτή, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον και την αισιοδοξία που εκφράστηκαν από τους Tour Operators, δείχνουν ότι η τουριστική σεζόν 2024 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη για την Ελλάδα.