ΓΔ: 1226.4 -0.79% Τζίρος: 31.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:23:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος, κα Χριστίνα Παπακωνσταντίνου. Φωτό: Myrillas / SOOC

Χ. Παπακωσταντίνου: Οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον θωρακισμένες

Η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος τονίζει ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου την τελευταία δεκαετία, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας.

Ενισχυμένη είναι η ανθεκτικότητα των ελληνικών τραπεζών τα τελευταία χρόνια καθώς έχουν καταφέρει να επιτύχουν την εξυγίανση των ισολογισμών τους, μέσω της μείωσης των «κόκκινων δανείων» σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ έχουν επανέλθει στον δρόμο της κερδοφορίας, σύμφωνα με την Χριστίνα Παπακωνσταντίνου, Υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» η κα Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς θωρακισμένες για να απορροφήσουν κλυδωνισμούς παρόμοιους με αυτούς που βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα και ότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση».

Αναλυτικά όπως αναφέρει η κα Παπακωνσταντίνου στο άρθρο της:

Μετά από αρκετά χρόνια βιώσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες  μία τραπεζική κρίση, που συνοδεύθηκε από σοβαρή αναταραχή στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων. Στο επίκεντρο των γεγονότων ήταν η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank (SVB) και η διάσωση της Credit Suisse (CS).

Οι προαναφερθείσες τράπεζες αντιμετώπιζαν ιδιάζουσες αδυναμίες. Στην περίπτωση της SVB, αναδείχθηκαν σημαντικές ελλείψεις στη διαχείριση κινδύνων και στην επενδυτική πολιτική της, τις οποίες επέτεινε το περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων σε συνδυασμό με κενά του πλαισίου εποπτείας για τις τράπεζες μικρού και μεσαίου μεγέθους στις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, κλονίστηκε η εμπιστοσύνη αποταμιευτών και επενδυτών. Από την άλλη, η CS αντιμετώπιζε τα τελευταία έτη σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης ζημιών, που σχετίζονταν κυρίως με επενδυτικές αποφάσεις και κυρώσεις από τις αρχές. Για αυτό, όταν ο βασικός της μέτοχος αρνήθηκε να παράσχει περαιτέρω στήριξη, απώλεσε άμεσα την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Από την πλευρά των εποπτικών αρχών στις ΗΠΑ και στην Ελβετία υπήρξε άμεση και αποφασιστική αντίδραση για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.  

Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί η αυξημένη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι οι συνθήκες στις αγορές θα ομαλοποιηθούν. Σημειώνεται ότι την τελευταία δεκαετία, ο ευρωπαϊκός και ο ελληνικός τραπεζικός τομέας έχουν κάνει τεράστια βήματα προόδου για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας. Σε αυτό έχει συμβάλει το αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο που υιοθετήθηκε μετά την κρίση του 2008-09 και η συνεκτική εποπτεία των συστημικών τραπεζών σε επίπεδο ευρωζώνης.

Ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες, η ανθεκτικότητά τους έχει ενισχυθεί περαιτέρω τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει επιτευχθεί εξυγίανση των ισολογισμών τους, μέσω της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά και επιπλέον έχει επανέλθει η κερδοφορία τους. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επιβεβαίωσε στην πρόσφατη συνεδρίασή του την ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας την επάρκεια της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ για την παροχή επιπλέον ρευστότητας, εφόσον κριθεί αναγκαίο. 

Επομένως, είναι σαφές ότι οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς θωρακισμένες για να απορροφήσουν κλυδωνισμούς παρόμοιους με αυτούς που βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα και ότι οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές παραμένουν σε εγρήγορση. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Giannis Stournaras, Trapeza tis Ellados, Bank of Greece, TtE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Στουρνάρας: Έτος ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες το 2022

Ο διοικητής της ΤτΕ τόνισε πως ενώ οι προοπτικές για τις τράπεζες προδιαγράφονται θετικές, παραμένουν προκλήσεις, όπως η περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Υπερδιπλασιασμός των άμεσων πληρωμών τον Μάρτιο

Η υποδιοικήτρια της ΤτΕ σημειώνει πως αποτελεί προτεραιότητα η πλήρης υιοθέτηση των άμεσων πληρωμών. Η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Στ. Καμπουρίδου αναφέρει ότι εκτιμάται πως το 2026 τα έσοδα παγκοσμίως των payments θα εκτοξευθούν στα 3,3 τρισ. δολάρια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξαν τη στρόφιγγα οι τράπεζες στις επιχειρήσεις τον Μάρτιο με 1,8 δισ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 1.619 εκατ. ευρώ, το Μάρτιο, με πλήρη αντιστροφή τάσης σε σύγκριση με την αρνητική πορεία του Φεβρουαρίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Ενισχυμένες οι τράπεζες, προσοχή στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων

Ισχυρή κερδοφορία για τις ελληνικές τράπεζες το 2022, με επιτάχυνση χορηγήσεων και αύξηση των καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ποιοι είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Παπακωνσταντίνου: Γιατί είναι πιο ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες

Η υποδιοικήτρια της ΤτΕ σημείωσε πως έχει βελτιωθεί η κεφαλαιακή επάρκεια και η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και επιτεύχθηκε σημαντική αποκλιμάκωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.