ΓΔ: 1480.55 -1.06% Τζίρος: 97.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:49:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
PMI, IHS MARKIT
Φωτο; Shutterstock

Οι υπηρεσίες οδήγησαν σε υψηλό 11 μηνών τον ΡΜΙ της ευρωζώνης

Στις 56,6 μονάδες ο σύνθετος δείκτης τον Απρίλιο, εμφανίζοντας άνοδο για έκτο διαδοχικό μήνα, παρά το γεγονός ότι η μεταποίηση παραμένει σε τροχιά συρρίκνωσης.

Σταθερά σε πορεία ανάκαμψης η οικονομία της ευρωζώνης και τον Απρίλιο με ώθηση από τον τομέα των υπηρεσιών, με τον σύνθετο δείκτη ΡΜΙ να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο 11 μηνών. 

Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων της S&P Global, ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διαμορφώθηκε στις 54,4 μονάδες τον Απρίλιο από 53,7 τον Μάρτιο, εμφανίζοντας άνοδο για έκτο διαδοχικό μήνα. 

Ο δείκτης ΡΜΙ υπηρεσιών έφθασε στις 56,6 μονάδες από 55 τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα από τις 54,5 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές βάσει έρευνας του Reuters. Αντίθετη ήταν, όμως, η πορεία για τον τομέα της μεταποίησης, με τον ΡΜΙ να υποχωρεί στις 45,5 μονάδες από 47,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και παραμένοντας χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που είναι το όριο για έναν τομέα ώστε να θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης. 

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση ο Σίρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank, η οποία καταρτίζει τον δείκτη σε συνεργασία με την S&P Global «Τα στοιχεία δείχνουν μια πολύ φιλική συνολική εικόνα μιας οικονομίας που συνεχίζει να ανακάμπτει», προσθέτοντας ότι «το χάσμα μεταξύ του εν μέρει αναπτυσσόμενου τομέα των υπηρεσιών από τη μία πλευρά και του εξασθενημένου τομέα της μεταποίησης από την άλλη έχει διευρυνθεί περαιτέρω».

Η ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει οριακά την ύφεση, καθώς οι χώρες απέφυγαν τις ενεργειακές ελλείψεις που φοβήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου στο μπλοκ. Οι οικονομολόγοι αναμένουν μια μέτρια ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, αν και ο πληθωρισμός εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Ενώ οι πιέσεις στις τιμές υποχώρησαν τον Απρίλιο, παρέμειναν αυξημένες με βάση τα ιστορικά πρότυπα, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, όπου το κόστος εισροών αυξήθηκε απότομα λόγω των υψηλότερων μισθών. Αυτό πρόκειται να ανησυχήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εστιάζει σε τέτοιες βασικές εξελίξεις των τιμών για να καθορίσει πόσο μακριά θα πάει το κόστος δανεισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ