ΓΔ: 2096.1 1.28% Τζίρος: 67.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:57:36
Φωτο: ΑΠΕ

Παρατείνεται το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», για δημόσια κτίρια έως τα τέλη Ιουλίου

Το εν λόγω πρόγραμμα «Ηλέκτρα» αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου τομέα και μέσω αυτού το Δημόσιο επενδύει 640 εκατ. ευρώ.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει, ότι το πληροφοριακό σύστημα για την υποδοχή των αιτήσεων του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος του δημόσιου τομέα δηλαδή το «Ηλέκτρα», παραμένει ανοιχτό για την υποβολή νέων αιτήσεων ένταξης μέχρι και τις 31 Ιουλίου 2023.

Επίκειται τροποποίηση της ΚΥΑ του προγράμματος για την εν λόγω παράταση. 

Με το εν λόγω πρόγραμμα το Δημόσιο επενδύει 640 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Ανάκαμψης με στόχο να αναβαθμιστούν 2,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα κτιρίων που στεγάζουν υπηρεσίες του κράτους (ιδιόκτητα ή μισθωμένα). Προτεραιότητα, όπως επισημαίνεται στον Οδηγό του προγράμματος, θα δοθεί σε κτίρια που έχουν υψηλή ενεργειακή κατανάλωση, μέσω της αναβάθμισης των οποίων, επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας, αλλά και μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος κατανέμεται κατά προτεραιότητα σε γραφεία (280 εκατ. ευρώ), κτίρια εκπαίδευσης (ΑΕΙ, σχολεία 160 εκατ.) και υγείας - κοινωνικής πρόνοιας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία κλπ 80 εκατ. ευρώ). Οι λοιπές χρήσεις (κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι μουσείων, εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ) απορροφούν 70 εκατ. ευρώ και κτίρια της κεντρικής δημόσιας διοίκησης 50 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανικό drone έπληξε ρωσικό πυρηνικό σταθμό, χωρίς κίνδυνο

Ο ΔΟΑΕ διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξε κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια μετά από ουκρανική επίθεση με drone σε πύργο ψύξης ρωσικού πυρηνικού σταθμού, όπως ανέφερε και η διαχειρίστρια εταιρεία Rosenergoatom.
Κυριάκος Μητσοτάκης-Σπύρος Θεοδωρόπουλος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς «λευκό καπνό» για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας η ΓΣ του ΣΕΒ

Χωρίς ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό για μέτρα στήριξης ολοκληρώθηκε η Γ.Σ. του ΣΕΒ, παρά τις προσδοκίες της βιομηχανίας για μείωση του ενεργειακού κόστους, που πλέον θεωρείται ζήτημα επιβίωσης.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος μας η νέα γενιά να ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ενισχύσεις στην ενέργεια, υπογραμμίζοντας τη μετάβαση της βιομηχανίας σε καινοτομία και έρευνα, την πρόοδο στις εξαγωγές, την ενίσχυση οικονομιών κλίμακας και την ψηφιακή εξέλιξη του κράτους.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπ. Θεοδωρόπουλος: Η παραγωγικότητα είναι ο μόνος δρόμος για ανταγωνιστικότητα

Ζήτημα επιβίωσης για την παραγωγική βάση το ενεργειακό κόστος, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου και επισήμανε ότι «προσδοκούμε λύσεις μέσα από τον διάλογο με την Κυβέρνηση».
Υψηλή τάση πυλώνες ρεύματος
ΔΙΕΘΝΗ

Ηλεκτροδότηση επανήλθε σε ρωσοκρατούμενες περιοχές της Ζαπορίζια

Διακοπή ρεύματος σημειώθηκε για ώρες σε περιοχές της Ζαπορίζια που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο λόγω ουκρανικών drones, αλλά η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε. Στη Χερσώνα, περίπου 38.000 άτομα έμειναν χωρίς ρεύμα.