ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Λαγκάρντ: Ορθές οι προτάσεις της Κομισιόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν το μήνυμα που έστειλε τόσο η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και ο πρόεδρος του Eurogroup.

Την απόλυτη στήριξή της στις προτάσεις της Κομισιόν για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, έδωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την άτυπη σύνοδο του Eurogroup στην οποία και συμμετείχε.

Όπως υποστήριξε η κα Λαγκάρντ πρόκειται για προτάσεις που έχουν καταρτηθεί μετά από μία μακρά περίοδο διαβουλεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα κράτη - μέλη και υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους θεωρεί ότι είναι ορθές: 

  • Δίνουν την ευκαιρία στα κράτη – μέλη να συντάξουν τα ίδια τα σχέδια μείωσης χρέους και ελλειμμάτων, κάτι που θα σημαίνει ότι οι μεταρρυθμίσεις θα έχουν αισθητά μεγαλύτερο εθνικό και όχι ευρωπαϊκό πλαίσιο.
  • Δίνουν έμφαση στα υψηλά επίπεδα χρέους, αλλά έχουν και μια μεσοπρόθεσμη προοπτική που στοχεύει επίσης στη δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
  • Οι κυρώσεις που προβλέπονται στα κράτη – μέλη που δεν εφαρμόζουν τα σχέδια που έχουν καταρτίσει τα ίδια, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, σημαίνει ότι υπάρχει πλέον και ένα συγκεκριμένο, αυστηρό, πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και τις επενδύσεις.

«Είναι πολύ σημαντικό για τη νομισματική πολιτική η δημοσιονομική πολιτική να λειτουργεί βάσει ενός συγκεκριμένου πλαισίου. Αυτή τη στιγμή, λόγω έκτακτων συνθηκών, το πλαίσιο έχει ανασταλεί. Είναι ως εκ τούτου αναγκαίο να υπάρξει συμφωνία για ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θεωρώ ότι θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού», σημείωσε η κα Λαγκάρντ.

Αναφορικά με το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης, επανέλαβε ότι είναι ανθεκτικό, με τις τράπεζες να διαθέτουν ισχυρά κεφάλαια και σημείωσε ότι η ΕΚΤ τάσσεται, παραδοσιακά, υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών προκειμένου να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και να επιβληθούν συγκεκριμένοι κανόνες, όπως αυτοί που έχει προτείνει η Κομισιόν, για τον τρόπο αντίδρασης στα προβλήματα που τυχόν θα υπάρξουν όχι μόνο για τις συστημικές αλλά και τις μικρές και μεσαίες τράπεζες. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του EurogroupΠασκάλ Ντόναχιου, σημείωσε οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία, υπογραμμίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, σταθερός και με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, και ο λόγος για αυτό είναι ότι υπάρχουν πλέον ισχυροί κανόνες και ισχυρή εποπτεία που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν έχει τελειώσει ακόμη η «σφιχτή» νομισματική πολιτική

Επίμονος και υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα θα παραμείνει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ. «Πολύ νωρίς για να δηλώσουμε ότι νικήσαμε», το μήνυμα Λαγκάρντ.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Το αεροπλάνο των επιτοκίων θα συνεχίσει να ανεβαίνει

Δεν έχει φθάσει ακόμη στο ζενίθ του ο δομικός πληθωρισμός, σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία εκτιμά ότι η τράπεζα έχει ακόμη «δρόμο να διανύσει» αναφορικά με τις αυξήσεις επιτοκίων.
Christine Lagarde, Kristin Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, ECB
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Η σταθερότητα ποτέ δεν είναι δεδομένη, η ΕΚΤ επαγρυπνά

Σε άρθρο της η επικεφαλής της ΕΚΤ τονίζει ότι η άσκηση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να βασίζεται σε ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα και ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα των τιμών.