ΓΔ: 1210.06 0.84% Τζίρος: 7.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:11:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον

Παρέμβαση Τζ. Ντάιμον για την κρίση: Ζητά έλεγχο στο short selling

«Πρέπει να τελειώσουμε με την κρίση των τραπεζών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan και είπε: «Ό,τι χρειάζεται να κάνει η FDIC, η OCC, η Fed - ό,τι χρειάζεται να κάνουν για να το βελτιώσουν, πρέπει να το κάνουν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον δήλωσε ότι ήρθε η ώρα οι ρυθμιστικές αρχές να βοηθήσουν να μπει ένα τέλος στην αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο, αλλά ήδη προβλέπει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πάρουν λάθος μαθήματα από τη φετινή αναταραχή. 

«Νομίζω ότι θα χειροτερέψουν τα πράγματα για τις τράπεζες - περισσότερες ρυθμίσεις, περισσότεροι κανόνες και περισσότερες απαιτήσεις», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co. σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg από το Παρίσι την Πέμπτη. «Εάν υπερβάλλεις σε ορισμένους κανόνες, απαιτήσεις, κανονισμούς - υπάρχουν ορισμένες από αυτές τις κοινοτικές τράπεζες που μου λένε ότι έχουν περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται με τη συμμόρφωση παρά με τους υπαλλήλους δανείων».

Ο μόνος διευθύνων σύμβουλος μεγάλης τράπεζας από την οικονομική κρίση που εξακολουθεί να διοικεί, ο Ντάιμον έπαιξε κεντρικό ρόλο στην αντίδραση στη χειρότερη περίοδο αναταραχής του κλάδου εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Έφερε το τυπικό του ωμό ύφος στις επικρίσεις του προς τις ρυθμιστικές αρχές και τους συναδέλφους του τραπεζίτες, πρωτοστάτησε σε μια διάσωση του κλάδου για την First Republic Bank και τελικά επενέβη για να αγοράσει την τράπεζα την περασμένη εβδομάδα, όταν οι προσπάθειες αυτές αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

«Πρέπει να τελειώσουμε με την κρίση των τραπεζών», δήλωσε ο Ντάιμον. «Ό,τι χρειάζεται να κάνει η FDIC, η OCC, η Fed - ό,τι χρειάζεται να κάνουν για να το βελτιώσουν, πρέπει να το κάνουν».

Τέσσερις περιφερειακές επιχειρήσεις κατέρρευσαν εν μέσω απότομων αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και εκροών καταθέσεων. Η εξαγορά της First Republic από την JPMorgan και η δήλωση του Ντάιμον ότι «αυτό το μέρος της κρίσης έχει τελειώσει» δεν κατάφεραν να κατευνάσουν την ανησυχία των επενδυτών για την αντοχή του κλάδου. Ο περιφερειακός τραπεζικός δείκτης KBW έχει υποχωρήσει κατά 12% από την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας. 

Οι τράπεζες θα έπρεπε να είχαν ενθαρρυνθεί να εξετάσουν ένα ευρύτερο φάσμα πιθανών παγίδων, αντί για ένα ετήσιο τεστ αντοχής που διήρκεσε εκατοντάδες χιλιάδες σελίδες, αναπαράγοντας μια «ψευδή αίσθηση ασφάλειας», δήλωσε ο Ντάιμον. Η ίδια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν προέβλεπε αυξήσεις των επιτοκίων προτού αρχίσει την αύξηση των επιτοκίων, και στη συνέχεια εξεπλάγη όταν οι τράπεζες πιάστηκαν επίσης λάθος.

Ο Ντάιμον δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αποκτήσουν καλύτερο έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των μικρότερων τραπεζών, ώστε «να μην εκπλήσσονται συνεχώς»

Ενώ η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί στους διευθύνοντες συμβούλους και τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, «νομίζω ότι χρειάζεται ταπεινότητα από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών», δήλωσε ο Dimon. «Θα πρέπει να το εξετάσουν και να πουν: "Εντάξει, ήμασταν λίγο μέρος του προβλήματος", σε αντίθεση με το να δείχνουν μόνο με το δάχτυλο».

Παρά την αναταραχή, ο κλάδος των περιφερειακών τραπεζών είναι «αρκετά ισχυρός», είπε, και «ελπίζουμε ότι πλησιάζουμε στο τέλος του προβλήματος»

Εντάχθηκε σε μια ομάδα συμμετεχόντων στην αγορά που αμφισβήτησαν τη συμπεριφορά ορισμένων short sellers, λέγοντας ότι πιστεύει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα πρέπει να εξετάζει την εν λόγω δραστηριότητα για τυχόν «αδίστακτες» τακτικές.

Ο Ντάιμον αναγνώρισε ότι οι δικές του πεποιθήσεις έρχονται σε αντίθεση με τα μέλη του προσωπικού του, τα οποία είπαν στον διευθύνοντα σύμβουλο ότι η ανάλυσή τους για τους short sellers αποκάλυψε ότι η δραστηριότητα αυτή δεν ευθύνεται για την πτώση των τιμών των μετοχών των περιφερειακών τραπεζών. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις για διάχυτες ανοικτές πωλήσεις στις μετοχές των μικρότερων δανειστών.

Παρόλα αυτά, είπε, «αν οι άνθρωποι βρίσκονται σε συνεννόηση ή αν οι άνθρωποι κάνουν short και κάνουν ένα tweet για μια τράπεζα, θα πρέπει να τους κυνηγήσουν, και μάλιστα με σθένος», δήλωσε ο Ντάιμον. «Θα πρέπει να τιμωρηθούν στο μέγιστο βαθμό που το επιτρέπει ο νόμος».

Οι μεγάλες τράπεζες ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητες από τις πιέσεις που μαστίζουν τους μικρότερους αντιπάλους τους. Οι μετοχές της JPMorgan έχουν ανέβει φέτος, ανέφερε απροσδόκητο άλμα στις καταθέσεις το πρώτο τρίμηνο σε μια φυγή προς την ασφάλεια, και ξεπέρασε άλλους δανειστές για την First Republic αφού η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική αποτυχία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ο 67χρονος Dimon έχει πρωτοστατήσει σε εξαγορές καθ' όλη τη διάρκεια των 17 ετών που βρίσκεται στο τιμόνι της JPMorgan, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς του μεγαλύτερου μέρους της Washington Mutual, η κατάρρευση της οποίας το 2008 είναι η μόνη μεγαλύτερη από την κατάρρευση της First Republic. Τώρα μπορεί να αξιοποιήσει τις σχέσεις της First Republic με πλούσιους πελάτες για να προωθήσει τον στόχο του να επεκτείνει τις προσφορές της JPMorgan για τη διαχείριση πλούτου, τις οποίες έχει αποκαλέσει «μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες μας».

Αλλά για να πραγματοποιήσει αυτή τη φιλοδοξία, ο Ντάιμον θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσει την έξοδο των συμβούλων της First Republic που έφυγαν καθώς τα προβλήματά της αυξάνονταν φέτος. Λίγες ώρες αφότου κέρδισε τον διαγωνισμό, ο Ντάιμον συμμετείχε σε μια κλήση με τους περίπου 230 εναπομείναντες συμβούλους πλούτου για να τους πείσει να παραμείνουν στην JPMorgan

Ο Ντάιμον μίλησε από ένα συνέδριο της JPMorgan στο Παρίσι, όπου η εταιρεία διαθέτει πάνω από 500 υπαλλήλους στις αγορές - μια αύξηση 22 φορές από το 2019, πριν τεθεί σε ισχύ το Brexit. Πριν από αυτό, το Λονδίνο αποτελούσε τον αδιαμφισβήτητο κόμβο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, αλλά τα τελευταία χρόνια το τοπίο έχει γίνει πιο κατακερματισμένο και το Παρίσι έχει αναδειχθεί σε βασικό κόμβο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 3,5% αναμένεται να φτάσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ, νέα αύξηση 0,25%

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα στείλει ένα πιο ισορροπημένο μήνυμα σχετικά με τις προοπτικές από ό,τι στις πρόσφατες συνεδριάσεις, όταν τόνιζε την ανάγκη περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων για την επιβράδυνση της ζήτησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

JP Morgan: Ιδρύει ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα για τις πληρωμές

Το Εργαστήριο Καινοτομίας Πληρωμών που θα δημιουργήσει η τράπεζα, σε συνεργασία με την Onyx θα παρέχει έρευνα και ανάπτυξη στον τομέα των πληρωμών σε παγκόσμιο επίπεδο αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Απαραίτητη η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες

Tο Ταμείο θεωρεί ότι οι χώρες θα πρέπει να εστιάσουν τη δημοσιονομική πολιτική τους στην προστασία των ευάλωτων με στοχευμένα μέτρα, για όσο διάστημα διαρκέσουν οι πολύ υψηλές της ενέργειας και των τροφίμων
Lagarde, Evropaiki Kentriki Trapeza, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν θα συγχρονιστούμε με τη Fed στις αυξήσεις επιτοκίων

Καθησυχαστική αναφορικά με το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να βρεθεί αντιμέτωπη με στασιμοπληθωρισμό εμφανίστηκε η πρόεδρος της ΕΚΤ, ενώ ζήτησε τα μέτρα στήριξης να είναι προσεκτικά και στοχευμένα.