ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
Φωτο: Shutterstock

ΚΑΠ 2023 - 2027: Ανοίγει ο δρόμος για το θεσμικό πλαίσιο των πληρωμών

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας έλαβε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Νοέμβριο, με αποτέλεσμα να είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για την θέσπιση του θεσμικού πλαισίου των πληρωμών των δύο πυλώνων της ΚΑΠ.

«Αγώνα δρόμου» έκανε εδώ και μήνες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να προλάβει να ετοιμάσει τις εφαρμοστικές ρυθμίσεις για το πλαίσιο πληρωμών της ΚΑΠ για την προγραμματική περίοδος 2023-2027.

Όπως τόνισαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΑΑΤ «η χρονιά έναρξης κάθε Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αποτελεί πρόκληση για τη χώρα που πρέπει να την εφαρμόσει με εκατοντάδες ζητήματα να απαιτούν ρύθμιση».

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας έλαβε το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο Νοέμβριο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να είναι στενά τα χρονικά περιθώρια για την θέσπιση του θεσμικού πλαισίου των πληρωμών των δύο πυλώνων της ΚΑΠ.

Προκειμένου να ετοιμαστούν οι εφαρμοστικές αποφάσεις για τη νέα ΚΑΠ απαιτήθηκε στενή συνεργασία και συντονισμός μιας σειράς από Γενικές Γραμματείες και Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και δεκάδων υπαλλήλων και των στελεχών του. Συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ, του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αλλά και του Τεχνικού Συμβούλου του ΥΠΑΑΤ για τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Θεσμικοί φορείς αλλά και παραγωγοί εξέφρασαν την ανησυχία τους λόγω καθυστερήσεων, ενώ η πίεση για την ολοκλήρωση και δημοσίευση του ρυθμιστικού πλαισίου που θα άνοιγε τον δρόμο για την αξιοποίηση των 19,3 δις ευρώ ήταν μεγάλη. Έτσι, σχεδόν δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι εφαρμοστικές αποφάσεις, υπογεγραμμένες από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο.

Με τις πρώτες δύο εφαρμοστικές ανοίγει ο δρόμος για την ομαλή λειτουργία του συστήματος πληρωμών τους. Σε αναφορά του στα 19,3 δις ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τα οποία θα κατευθυνθούν για της στήριξη και ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα ο κ. Στύλιος επισήμανε ότι πρόκειται για «μια επιτυχία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που κατάφερε, η Ελλάδα να διατηρήσει τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη περίοδο, όταν οι άλλες χώρες είδαν μείωση των πόρων της ΚΑΠ. Με αυτά τα χρήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε το σύγχρονο «πράσινο», βιώσιμο, καινοτόμο και ανταγωνιστικό» πρωτογενή τομέα που οι παραγωγοί και η χώρα έχουν ανάγκη».

Οι δυο πρώτες εφαρμοστικές αποφάσεις για τον Πυλώνα Ι της νέας ΚΑΠ που δημοσιεύθηκαν στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης αφορούν τη Βασική Ενίσχυση, τη συμπληρωματική ενίσχυση νεαρών αγροτών, την αναδιανεμητική εισοδηματική στήριξη. Στην πρώτη, εκ των δύο εφαρμοστικών αποφάσεων για τον Πυλώνα Ι της νέας ΚΑΠ, γίνεται η καταγραφή των οριζοντίων θεμάτων για την εφαρμογή των παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων.

Σε ό, τι αφορά στη δεύτερη απόφαση, σε αυτή καταγράφονται οι λεπτομέρειες της βασικής εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για γεωργούς νεαρής ηλικίας.

Τέλος, όπως ανέφεραν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Αθηναϊκό - Πρακτορείο Ειδήσεων γίνονται προσπάθειες να εκδοθούν το συντομότερο δυνατόν οι επόμενες εφαρμοστικές αποφάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων τα οικολογικά σχήματα (echo schemes) την αιρεσιμότητα, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις κ.λ.π.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

EURO, EVRO
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 13,4 δισ. ευρώ οι χρηματοδοτήσεις στους αγρότες μέχρι το 2027

Η νέα ΚΑΠ έχει πιο «πράσινο» πρόσημο, εστιάζοντας στην υιοθέτηση νέων και περισσότερων φιλοπεριβαλλοντικών καλλιεργητικών δεσμεύσεων και γεωργικών πρακτικών δίνοντας υψηλότερα ποσά ενίσχυσης στις εστιασμένες γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιβανός: Αναγκαία η ενίσχυση των γεωργών και κτηνοτρόφων από την ΕΕ

Ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «είναι η ώρα η ΕΕ να δημιουργήσει ένα ειδικό πλαίσιο στήριξης και ενίσχυσης των γεωργών και κτηνοτρόφων μας, Ελλήνων και Ευρωπαίων, που βλέπουν το κόστος παραγωγής τους να φθάνει στα ύψη».
avgenakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη για τους Έλληνες αγρότες θα ζητήσει ο Λ. Αυγενάκης από την Ε.Ε.

Ο υπουργός, θα ζητήσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες αγρότες της χώρας μας ενώ την Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου, θα μιλήσει σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την «Οικονομική και κοινωνική βιωσιμότητα στη γεωργία».
Paolo Gentiloni, European Commission
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τζεντιλόνι: Θα λάβει βοήθεια η Ελλάδα από το ταμείο υποστήριξης της ΕΕ

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να στηρίξει τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη νέα κρίση καθώς φέτος η χώρα αντιμετώπισε φωτιές και πλημμύρες.