ΓΔ: 1200.04 -0.02% Τζίρος: 108.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
Πηγή: ΕΚΤ

ΕΚΤ: Οι προοπτικές για χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν εύθραυστες

Όσον αφορά την αγορά κατοικιών οι αυξήσεις των τιμών, όπως αναφέρει η ΕΚΤ, έχουν παγώσει τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας έτσι τις υπεραξίες στον κλάδο, ενώ οι προσαρμογές των τιμών ήταν σταδιακές.

H χρηματοοικονομική σταθερότητα παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα  με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας του Μαΐου, που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ.

Ενώ οι οικονομικές συνθήκες έχουν βελτιωθεί ελαφρώς, επισημαίνεται ότι οι αβέβαιες προοπτικές ανάπτυξης σε συνδυασμό με την διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, αλλά και τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης συνεχίζουν να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, νοικοκυριών και Δημόσιων Οικονομικών. Επιπλέον, μια απροσδόκητη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών ή της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής , θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απότομη μείωση των τιμών των ακινήτων, μετοχών και ομολόγων.

«Η σταθερότητα των τιμών είναι ζωτικής σημασίας για τη διαρκή χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος. «Αλλά καθώς αυστηροποιούμε τη νομισματική πολιτική για να μειώσουμε τον υψηλό πληθωρισμό, αυτό μπορεί να αποκαλύψει ευπάθειες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Συγκεκριμένα όσον αφορά στην αγορά ακινήτων η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι συνεχίζεται η διόρθωση.

Στην αγορά κατοικιών οι αυξήσεις των τιμών έχουν παγώσει τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας έτσι τις υπεραξίες στον κλάδο. Ενώ οι προσαρμογές των τιμών ήταν σταδιακές μέχρι στιγμής, θα μπορούσαν να γίνουν απότομες εάν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ή τα οποία αυξάνονται διαρκώς οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης. Οι αγορές εμπορικών ακινήτων παραμένουν σε ύφεση, αντιμέτωπες με πιο σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης και αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, καθώς και ασθενέστερη ζήτηση μετά την πανδημία. Η συνεχιζόμενη διόρθωση θα μπορούσε να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων με συμφέροντα στο τομέα των εμπορικών ακινήτων.

Όσον αφορά στις τράπεζες, υπογραμμίζεται ότι έχουν δείξει ανθεκτικότητα στις πιέσεις που προκάλεσαν οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα στις ΗΠΑ και την Ελβετία χάρη στην περιορισμένη έκθεση τους στις αγορές αυτές . Αυτή η ανθεκτικότητα υποστηρίχθηκε από την ισχυρή κεφαλαιακή βάση καθώς και την επαρκή ρευστότητα

Θα είναι απαραίτητο σύμφωνα με την ΕΚΤ να διατηρηθεί αυτή η ανθεκτικότητα εν μέσω ορισμένων ανησυχιών σχετικά με την ικανότητα των τραπεζών να αντλήσουν από την αγορά νέα κεφάλαια. Και τούτο διότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν σε μείωση του όγκου δανεισμού και στην αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, γεγονός που μπορεί να μειώσει την κερδοφορία τους. Επί πλέον, υπάρχουν ήδη ενδείξεις επιδείνωσης της ποιότητας του ενεργητικού σε χαρτοφυλάκια δανείων που εκτίθενται σε εμπορικά ακίνητα, μικρότερες επιχειρήσεις και καταναλωτικά δάνεια. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια για κάλυψη ζημιών και διαχείριση των πιστωτικών κινδύνων τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ενοίκιο, Στεγαστικό δάνειο, ακίνητο, σπίτι, real estate
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θωρακισμένοι» 500.000 δανειολήπτες από τη νέα αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Μετά την νέα αύξηση το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 3,25%. Τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια που είναι θωρακισμένα στις αυξήσεις σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ανέρχονται στο ποσό των 20 δις ευρώ περίπου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκ. Χαρδούβελης: Στόχος της ΕΚΤ η σταθερότητα τιμών και τραπεζών

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε ότι η ΕΚΤ καλείται να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία των επιτοκίων παρέμβασής της και για πόσο θα μπορούν να τα διατηρήσει υψηλά χωρίς να προκαλέσει υφεσιακά προβλήματα.
Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Ασφαλείς οι καταθέσεις, ισχυρές οι ελληνικές τράπεζες

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως έχει ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια, προειδοποιώντας ωστόσο ότι είναι ορατός ο κίνδυνος δημιουργίας νέων «κόκκινων δανείων». Αναθεωρούνται προς τα πάνω οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρό το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, παρά την παγκόσμια αβεβαιότητα

Nα σημειωθεί ότι, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και ισχυρή κεφαλαιακή βάση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν ανησυχεί η ΕΚΤ για την SVB, ασφαλείς οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Πηγές της ΕΚΤ επισημαίνουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση επίπτωση στις τράπεζες της ευρωζώνης από την κατάρρευση της SVB ωστόσο προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, αν ο αντίκτυπος στις ΗΠΑ επεκταθεί σε μεγαλύτερες τράπεζες.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Οκτώβριο στην Ελλάδα η Κρ. Λαγκάρντ για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Οδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα στους εργαζομένους αναφέρθηκε στη μάχη που δίνει η ΕΚΤ κατά του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν κι άλλο στο επόμενο διάστημα.