ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Β. Λαζαράκου: Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος το Χρηματιστήριο

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σημείωσε πως γίνονται επαφές με την αγορά, εντός και εκτός Ελλάδας, με σκοπό την ταχύτερη ανάπτυξή της, και επισήμανε τις δράσεις που έχουν προωθηθεί για τον μετασχηματισμό της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας συγκεντρώνει η Ελληνική Αγορά Κεφαλαίου, ωθούμενη από τις υψηλές επιδόσεις της οικονομίας και το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα που χαρακτηρίζει την χώρα, όπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Λαζαράκου στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο 23ο Διεθνές Insurance and Reinsurance Meeting που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στην Ύδρα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ωστόσο, όπως διευκρίνησε, η εγχώρια ασφαλιστική αγορά δείχνει να μην ακολουθεί αυτή την τάση.

Η πρόεδρος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που προωθούνται τα τελευταία χρόνια για την απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου, την ταχύτερη εφαρμογή του, την καλύτερη ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας και την προστασία των επενδυτών. Πρόσθεσε δε, ότι ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον τομέα των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής αγοράς με την προοπτική σε εύλογο χρόνο, να αυτοματοποιηθεί πλήρως. 

Ήδη, στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Χρηματιστηρίου, όπως είπε η πρόεδρος, πραγματοποιούν επαφές με την αγορά, εντός και εκτός Ελλάδας, με σκοπό την ταχύτερη ανάπτυξή της και ταυτόχρονα στηρίζουν κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση ώστε να κατανοήσει και να προσαρμοστεί στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός η ΝΔ, δεσμεύτηκε έναντι του κλάδου, ότι θα μειώσει κατά 10% τον ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων ασφαλίσουν την κατοικία τους.

Σχολίασε αρνητικά το γεγονός ότι αυτό το μέτρο δεν στηρίχθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής και διευκρίνησε ότι ανάλογα μέτρα έχουν σκοπό η ελληνική ασφαλιστική αγορά να κινηθεί ανάλογα με την Ευρωπαϊκή.

Αναλύοντας τις προκλήσεις που έχει ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης ξεχώρισε το ζήτημα του χαμηλού βαθμού διείσδυσης της ασφάλισης για τον μέσο πολίτη σε ο,τι αφορά στην υγεία και την σύνταξη αναφέροντας μάλιστα ότι καταγράφεται αυτό, σε μία χώρα η οποία αντιμετωπίζει μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα.

Στις προκλήσεις τις αγοράς συμπεριέλαβε, επίσης, την κλιματική αλλαγή , τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις δεσμεύσεις αναφορικά με τους κανόνες ESG και την ορθή εφαρμογή του ευρωπαϊκού και του εθνικού νομοθετικού πλαισίου. Ειδικότερα, ως προς το τελευταίο, σημείωσε ότι η ασφαλιστική αγορά στην χώρα μας έχει προσαρμοστεί απόλυτα στα κριτήρια τος Solvency II ωστόσο η υπερπληθώρα των κανόνων πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία των επιχειρήσεων και στην τιμολόγηση των προϊόντων τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Λαζαράκου: Στα 6 δισ. ευρώ τα κεφάλαια που αντλήθηκαν το 2021

Η πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς ανέφερε πως επεξεργάζονται προτάσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για τα κρυπτονομίσματα δήλωσε πως η Επιτροπή αναμένει τον ευρωπαϊκό κανονισμό που βρίσκεται υπό επεξεργασία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Έκκληση για διαφάνεια στις επενδυτικές συστάσεις στα ΜΜΕ

Οι επενδυτικές συστάσεις πρέπει να γίνονται με συγκεκριμένο — και διαφανή — τρόπο, ώστε οι επενδυτές να μπορούν να γνωρίζουν και να αξιολογούν την αξιοπιστία της σύστασης, όπως επισημαίνεται.
Euros, Money, xrhmata,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας: Tι θα σημαίνει για τις τράπεζες

Οι επερχόμενες αναβαθμίσεις και από τους υπόλοιπους και πιο ισχυρούς οίκους (S&P, Fitch, Moody΄s) θα άρουν ένα εμπόδιο που εμποδίζει τους διαχειριστές κεφαλαίων να διακρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους ομόλογα ελληνικών τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές αναφορές από Ιταλία για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Έκθεση του πανεπιστημίου Università Cattolica αναφέρει την πεποίθηση ότι θα πραγματοποιηθούν οι 67 μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και υπογραμμίζει την επιτυχία των ελληνικών ομολόγων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Λαζαράκου: Ενδυναμώνεται η δομή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Η πρόεδρος της Επ. Κεφαλαιαγοράς σημείωσε πως το έργο ανάπτυξη και εφαρμογή σχεδίου βελτίωσης της οργανωτικής λειτουργίας θα συμβάλλει καθοριστικά στην λειτουργική αναμόρφωση της Επιτροπής.