ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κατά 600% αναμένεται να αυξηθεί η ανάπτυξη ευέλικτων χώρων εργασίας

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IWG μόνο το 11% των εργαζομένων επιθυμούν να επιστρέψουν στο παραδοσιακό μοντέλο εργασίας με παρουσία 5 ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο.

Κερδίζει σημαντικό έδαφος στην εργασιακή κουλτούρα η τηλεργασία καθώς 8 στους 10 εργαζομένους δηλώνουν ότι η υβριδική εργασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Κουδουνάς, Partnership Sales Manager Ελλάδος και Κύπρου της International Workplace Group (IWG) στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 3ο συνέδριο της Premium Real Estate Expo.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Κουδουνάς, ανέδειξε κάποιες τάσεις σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της IWG, όπου το 81% των εργαζομένων αναφέρουν ότι η δυνατότητα υβριδικής εργασίας αποτελεί σημαντικό παράγοντα κατά την αναζήτηση εργασίας, με το 90% να επιθυμούν την υβριδική εργασία και μόνο το 11% να επιθυμούν να επιστρέψουν στο προηγούμενο μοντέλο και να πηγαίνουν στο γραφείο και τις 5 ημέρες της εβδομάδας. Από την πλευρά των επιχειρήσεων το 89% αναφέρουν υψηλότερα ποσοστά διατήρησης του ανθρώπινου δυναμικού λόγω των ευέλικτων μοντέλων εργασίας, με το 88% των εταιρειών να σχεδιάζουν την πλήρη μετάβαση σε ένα ευέλικτο μοντέλο εργασίας.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα της JLL που παρέθεσε ο κ. Κουδουνάς το 30% των γραφειακών χώρων παγκοσμίως θα λειτουργούν ως «ευέλικτοι» έως το 2030, σε σύγκριση με το σημερινό ποσοστό το οποίο είναι μικρότερο του 5%, μετατρέποντας την υβριδική εργασία σε ένα νέο τρόπο εργασίας, πιο φιλικό προς το περιβάλλον, πιο ευέλικτο και πιο παραγωγικό. Με το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με τις έρευνες, οι εργαζόμενοι είναι πιο χαρούμενοι και πιο συγκεντρωμένοι στην εργασία τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουδουνάς «η υβριδική εργασία αποτελεί ένα καλύτερο μοντέλο εργασίας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντικό για τους εργοδότες να κατανοήσουν τις ανάγκες αυτής την νέας γενιάς εργαζομένων για να καταφέρουν να διατηρήσουν το ταλέντο στις επιχειρήσεις τους, αλλά και να ενισχύσουν την εικόνα της επιχείρησής τους ως καλού εργοδότη».

Μιλώντας για την νέα γενιά εργαζομένων, ο κ. Κουδουνάς τόνισε πως η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η δίκαιη αμοιβή, ο μειωμένος χρόνος μετακινήσεων και η ευθυγράμμιση αξιών αποτελούν βασικά κριτήρια επιλογής εργασίας. Πιο συγκεκριμένα «4 στους 5 εργαζόμενους» όπως σημείωσε «θα αφιέρωναν πλέον στις μετακινήσεις τους μόνο 30 λεπτά ή και λιγότερο, με το 77% των εργαζομένων να τονίζουν ότι το να βρίσκεται ο χώρος εργασίας πιο κοντά στο σπίτι τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη νέα τους δουλειά».

Γύρω από τη νέα αυτή γενιά εργαζομένων και τις ανάγκες τους βασίζεται και το πρότυπο της «Πόλης των 15 λεπτών» όπου πολλές μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο ανακοίνωσαν την πρόθεση τους να υιοθετήσουν και σύμφωνα με έρευνα της IWG και της Arup στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπιστώνεται ότι η υβριδική εργασία θα έχει ως αποτέλεσμα να δαπανηθουν επιπλέον 327 εκατ. λίρες σε τοπικές κοινότητες μέχρι το 2030.

Κλείνοντας την ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους προβληματισμούς των οικονομικών διευθυντών παγκοσμίως, οι οποιοι προβλέπουν μια περίοδο ύφεσης στο μέλλον με το 97% να περιορίζουν ήδη τα έξοδα κατά περισσότερο από 10% σε ετήσια βάση, καθώς ενισχύεται ο φόβος επιδείνωσης της οικονομίας. Λύση σε αυτό όπως είπε ο κ. Κουδουνάς διαφαίνεται η έμφαση στην υβριδική εργασία η οποία ενισχύει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα της κάθε επιχείρησης και υποστηρίζει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των υπαλλήλων, καθώς το 80% των οικονομικών διευθυντών να πιστεύουν ότι το υβριδικό μοντέλο εργασίας θα τους βοηθήσει να μειώσουν τα έξοδά τους και το 82% ότι η υβριδική εργασία συνιστά ένα πιο βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο από οικονομική άποψη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

remote work-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 33% των εργαζομένων στην ευρωζώνη επιθυμεί περισσότερη τηλεργασία

Σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο πρόθυμοι να αλλάξουν δουλειά αν προτιμούν να εργάζονται περισσότερες ημέρες από το σπίτι σε σχέση με αυτό που προσφέρει ο εργοδότης
remote work-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι εργαζόμενοι θα μπορούν να αιτηθούν για χρήση της τηλεργασίας

Το νέο πλαίσιο για την τηλεργασία θα ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και στην ΚΥΑ που υπέγραψαν οι υπουργοί Κ. Χατζηδάκης και Θ. Πλεύρης περιγράφεται η διαδικασία μέσω της οποίας υποβάλλεται η αίτηση του εργαζομένου.
remote work-tilergasia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 10 νέες τάσεις που θα διαμορφώσουν το εργασιακό τοπίο το 2022

Όπως αναφέρει ο διευθ. σύμβουλος της IWG Χρήστος Μισαηλίδης, οι εργασίες στο μέλλον θα συμβαίνουν στην καρδιά των τοπικών κοινοτήτων. Ποιες είναι οι έξι συμβουλές της IWG προς τις επιχειρήσεις για το νέο μοντέλο υβριδικής εργασίας.