ΓΔ: 1407.19 -2.17% Τζίρος: 93.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:31:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
home_exchange
Πηγή: Shutterstock.

Δωρεάν διαμονή σε όλο τον κόσμο μέσα από την ανταλλαγή κατοικιών

Κερδίζουν έδαφος οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες ανταλλαγής κατοικιών και στην ελληνική αγορά. Προσφέρουν τη δυνατότητα διαμονής σε όλο τον κόσμο χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον τον Ελλήνων για την ανταλλαγή σπιτιών μέσα από πλατφόρμες όπως το homeexchange.com, σε έναν κλάδο φιλοξενίας που δείχνει μεγάλη ανάπτυξη διεθνώς και προσφέρει δωρεάν διαμονή σε σπίτια και διαμερίσματα ανά τον κόσμο.

Τόσο η αύξηση της τηλεργασίας και των ψηφιακών νομάδων όσο και η ακρίβεια δίνουν μεγάλη ώθηση στις πλατφόρμες ανταλλαγής κατοικιών που λειτουργούν εδώ και 30 χρόνια στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Επίσης, η επιθυμία των ταξιδιωτών παγκοσμίως να αποφύγουν τα τουριστικά μέρη και να ζουν σαν ντόπιοι, ενισχύει το ενδιαφέρον για το homeexchange.com, που έχει περίπου 100.000 μέλη σε 130 χώρες.

Στην Ελλάδα, φαίνεται να κάμπτονται οι αντιρρήσεις πολλών στο να βάλουν ένα ξένο στο σπίτι τους. Το 2018, η πλατφόρμα διέθετε κάπου 130 ενεργά μέλη από την Ελλάδα ενώ τώρα ο αριθμός των κατοικιών που προσφέρονται σε όλη τη χώρα μέσω της πλατφόρμας ανέρχονται περίπου στις 300.

Στο σπίτι της, στο κέντρο της Αθήνας, η Χρυσή Μιχαηλίδου, ορθοδοντικός, εξηγεί στο Businessdaily.gr ότι έχει φιλοξενήσει τα τελευταία χρόνια ζευγάρια και οικογένειες από το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Ισπανία μέσα από την πλατφόρμα.

«Την πρώτη φορά φιλοξενήσαμε μια οικογένεια ποδηλατών από το Βέλγιο για λίγες ημέρες», αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι όλα πήγαν καλά με την διαμονή των επισκεπτών. «Σε όλες τις περιπτώσεις, οι επισκέπτες άφησαν το σπίτι πολύ περιποιημένο», τονίζει η ίδια.

Ωστόσο, όταν προσπάθησε η ίδια να φιλοξενηθεί στον Τορίνο της Ιταλίας για διακοπές μέσα από το πρόγραμμα φιλοξενίας δεν κατάφερε να βρει κάποιο σπίτι, λόγω περιορισμένης προσφοράς. «Τελικά έκλεισα μέσα από το Airbnb», αναφέρει η κ. Μιχαηλίδου.

Απλά τα πράγματα...

Η ιδέα είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Πρόκειται για μια μορφή ανταλλαγής όπου οι ιδιοκτήτες παραχωρούν τα σπίτι τους ώστε να φιλοξενηθούν στη χώρα που επισκέπτονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Μέσα από τη συμφωνία μπορεί να παρέχεται και η χρήση του αυτοκινήτου, ή ακόμα και σκάφος, που προσφέρεται στην κατοικία. Η διαδικασία απαιτεί την εγγραφή του χρήστη στην πλατφόρμα και την καταβολή της ετήσια συνδρομής της τάξεως των 220 δολ.

Εκτός από πρόσβαση στο παγκόσμιο δίκτυο των κατοικιών, η ετήσια συνδρομή προσφέρει και ασφαλιστική κάλυψη για τυχόν ζημιές που μπορεί να προκληθούν μέσα από την διαδικασία της ανταλλαγής.

Η απόφαση της εταιρείας να καταστήσει υποχρεωτική την πληρωμή της συνδρομής, εκεί που ήταν προαιρετική, ωστόσο, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια κάποιων χρηστών που ισχυρίζονται ότι χάνεται το στοιχείο του εθελοντισμού, πάνω στο οποίο αναπτύχθηκε η πλατφόρμα.

Ισχυρές προοπτικές

Σύμφωνα με στοιχεία του site, ο αριθμός των μελών αυξήθηκε κατά 41% τους πρώτους μήνες της χρονιάς, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, ενώ χρήστες έκλεισαν 3,7 εκατ. διανυκτερεύσεις ανταλλαγής φιλοξενίας το 2022, καταγράφοντας αύξηση που ξεπερνάει το 30% σε σχέση με την εποχή πριν από την πανδημία.

Ακόμα, δυνατές προοπτικές φέρνουν και νέες εξαγορές στον κλάδο με τo homeexchange.com να αποκτά τον Μάρτιο τον ανταγωνιστή Love Home Swap, που έχει σημαντικό κομμάτι της αγοράς στη Βρετανία, των ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Ο κλάδος αναμένεται να δείξει ισχυρή ζήτηση τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με προβλέψεις της αγοράς, με ένα μεγάλο κομμάτι της παγκόσμιας ανάπτυξης να προέρχεται από την ευρωπαϊκή αγορά.

Το μέγεθος της αγοράς ανταλλαγής κατοικιών αποτιμάται στα 4,7 δισ. δολάρια για το 2019 και προβλέπεται να φτάσει σχεδόν τα 5 δισ. ευρώ έως το 2027.

«Πρόκειται να ανέβει λόγω της αυξημένης εξοικονόμησης πόρων που πραγματοποιείται μέσω της ανταλλαγής κατοικιών», υπογραμμίζει σε έκθεση της η εταιρεία ερευνών Verified Market Research. «Ο κύριος μοχλός ανάπτυξης είναι η ευκολία και η εξοικονόμηση κόστους κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης διάρκειας διαμονής όταν ταξιδεύετε», προσθέτει η ίδια. 

Στο μεταξύ, η Εμμανουέλα Κ., αρχιτέκτονας, αναφέρει στο Businessdaily.gr ότι και αυτή θα φιλοξενηθεί σε μια κατοικία στη Βαρκελώνη για διακοπές τον επόμενο μήνα ενώ θα παραχωρήσει το δικό της σπίτι στο κέντρο της Αθήνας στους Ισπανούς για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Είναι η πρώτη φορά που κάνει χρήση της πλατφόρμας αλλά πιστεύει ότι θα είναι μια θετική εμπειρία. «Αφού συμφωνήσαμε για τις ημερομηνίες, κάναμε μια συνάντηση μέσω Skype να γνωριστούμε λιγάκι. Είναι ένα νέο ζευγάρι με μικρό παιδί και έχουν ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο κάνοντας ανταλλαγή κατοικίας», επισημαίνει η Εμμανουέλα.

«Ανυπομονώ να κάνω αυτό το ταξίδι και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα μέσα από την πλατφόρμα, που διαφορετικά δεν θα μπορούσα να κάνω», καταλήγει η ίδια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Yposkafa-Xenodoxia-Hotel-Sheltered Villas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βίλες και ξενοδοχεία κάτω από τη γη: Γιατί κερδίζουν έδαφος τα υπόσκαφα

Πώς οι δυνατότητες που προσφέρει πλέον η νομοθεσία για υπόσκαφες κατασκευές μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον από τις καταχρήσεις δόμησης.
Mykonos, Cyclades
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μύκονος και Κέρκυρα στους top προορισμούς για αγορά εξοχικής κατοικίας

Η Μύκονος κατατάσσεται 19η σε διεθνή έρευνα και η Κέρκυρα 35η. Η δυσκολία πρόσβασης μειώνει την ελκυστικότητα της Μυκόνου, ενώ αποτρεπτικά λειτουργεί και η μεγάλη αύξηση στις τιμές των κατοικιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνουν για την αγορά ακινήτων οι νέοι φόροι στη βραχυχρόνια μίσθωση

Περισσότερες κατοικίες αναμένεται να μετακινηθούν προς τη μακροχρόνια μίσθωση, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι το μέτρο θα είναι αρκετό για να λυθεί το πρόβλημα των εξαιρετικά υψηλών ενοικίων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι υπόσχονται τα κόμματα για ακίνητα, στεγαστικό πρόβλημα, Airbnb

Η στεγαστική πολιτική στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Τι λένε τα τρία μεγαλύτερα κόμματα για την προστασία πρώτης κατοικίας, τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων και τη φορολογία.