ΓΔ: 1275.34 -0.37% Τζίρος: 79.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
Φωτο: Shutterstock

Μεταφορές και Logistics έχουν τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον κλάδο των Μεταφορών & της Εφοδιαστικής Αλυσίδας με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 53%, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο.

Εξαιρετικά υγιές κλίμα προοπτικών στελέχωσης στην Ελλάδα αποτυπώνει η Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης (ΝΕΟ) του ομίλου ManpowerGroup για το 3ο τρίμηνο του 2023 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος), με τους Έλληνες υπεύθυνους προσλήψεων να εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι διαμορφώνοντας τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης στο +16%. 

Πιο συγκεκριμένα, οι Οργανισμοί αναμένουν ότι οι προοπτικές απασχόλησης θα ενισχυθούν κατά 8% έναντι του 2ου τριμήνου και κατά 17% έναντι του αντίστοιχου περσινού. 

Επιπλέον το 35% των 510 εργοδοτών που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν αύξηση προσλήψεων, το 47% δεν αναμένει καμία αλλαγή και το 15% προβλέπει μείωση. 

Βελτίωση σε 8 από τους 9 κλάδους

Είναι ενδεικτικό ότι οι ελληνικοί Οργανισμοί σε 8 από τους 9 κλάδους αναμένουν αύξηση του κλίματος στελέχωσης το 3ο τρίμηνο του 2023, ενώ ο δείκτης προοπτικών απασχόλησης παρουσιάζει μείωση μόνο σε έναν κλάδο. 

Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων καταγράφεται στον κλάδο των Μεταφορών & της Εφοδιαστικής Αλυσίδας με τις προοπτικές απασχόλησης να φθάνουν στο 53%, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο και κατά 58% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. 

 

 

Ένας από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη αύξηση είναι οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας με τις προοπτικές προσλήψεων να διαμορφώνονται στο +45% αλλά και η Πληροφορική με ΝΕΟ 39. 

Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια στη χώρα είναι η ευρύτερη περιοχή της Αττικής με ΝΕΟ 20, και αύξηση κατά 8% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 21% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022. 

Οι Έλληνες εργοδότες σε Οργανισμούς με 250+ εργαζόμενους είναι πιο αισιόδοξοι με δείκτη ΝΕΟ 19, με αύξηση κατά 6% έναντι του προηγούμενου τριμήνου και κατά 10% σε σχέση με το 3ο τρίμηνο του 2022. Οι Οργανισμοί με τη μεγαλύτερη αύξηση έναντι του 2ου τριμήνου του 2023 είναι εκείνοι που απασχολούν 10-49 εργαζομένους καθώς αναφέρουν μεταβολή 12%. 

«Η αύξηση των προοπτικών απασχόλησης αντικατοπτρίζει τη σταθερή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα παρά τις πληθωριστικές τάσεις και την πίεση που ασκεί το ενεργειακό ζήτημα. Παρά τον συνεχιζόμενο κίνδυνο ύφεσης και το προεκλογικό κλίμα, οι ελληνικοί κλάδοι των Μεταφορών & της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και του Τουρισμού αναπτύσσονται σημαντικά με ξένες επενδύσεις που συνεχίζουν να εισρέουν στη χώρα και νέα κατασκευαστικά έργα να διατηρούν τους εργοδότες θετικούς απέναντι στις προσλήψεις», σχολιάζει ο κ. Χαράλαμπος Καζαντζίδης, διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χάσμα με την Ε.Ε. στη συμμετοχή γυναικών και νέων στο εργατικό δυναμικό

Το ποσοστό συμμετοχής γυναικών στην Ελλάδα είναι 51,5% έναντι 59% στην Ε.Ε. Για τους νέους, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 24% έναντι 40,3%. Ποιες μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται για την αγορά εργασίας. Ανάλυση της Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις μισθών σχεδιάζουν το 2023 τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις

Σύμφωνα με έρευνα της Randstad ποσοστό άνω του 50% των επιχειρήσεων ετοιμάζεται να προχωρήσει σε προσλήψεις κατά το τρέχον έτος. Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες και οι κλάδοι που ξεχωρίζουν.
Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ισχυρή η αύξηση της απασχόλησης, νέο στοίχημα η παραγωγικότητα

Eυεργετικές επιδράσεις στην απασχόληση, στους πραγματικούς μισθούς και στο παραγόμενο προϊόν της οικονομίας μπορεί να έχει η αύξηση της παραγωγικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων των επενδύσεων, τονίζει η Eurobank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένεση 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE

Με το ποσό αυτό θα καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, όπως η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους σε προσωρινή αναστολή, η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και το πρόγραμμα «Συν-Εργασία».