ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Έντονο «πρέσινγκ» στο υπουργείο Οικονομικών για παράταση στις δηλώσεις

Προς το παρόν, το ΥΠΟΙΚ καλεί λογιστές και φορολογούμενους να μην επηρεάζονται από σενάρια για παράταση και να σπεύσουν να υποβάλουν τις δηλώσεις. Παράταση ως το τέλος Σεπτεμβρίου ζητούν οι λογιστές.

Πυκνώνουν τα αιτήματα φορέων για παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων, αλλά το υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν καλεί λογιστές και φορολογούμενους να μην επηρεάζονται από σενάρια για παράταση και να σπεύσουν στο ραντεβού με την εφορία που λήγει στις 31 Ιουλίου.

Πάντως, η μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας βρίσκεται στο τραπέζι, καθώς αν και απομένουν 10 ημέρες πριν την καταληκτική προθεσμία πάνω από δύο στους δέκα φορολογούμενους ή 1,5 εκατ. δεν έχουν «πατήσει το κουμπί» για αποστολή της δήλωσης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται παράταση της προθεσμίας για τα φυσικά πρόσωπα και τις προσωπικές και ατομικές επιχειρήσεις έως τις 25 Αυγούστου και έως το τέλος Αυγούστου για τις υπόλοιπες και σε μία τέτοια περίπτωση οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν δύο δόσεις του φόρου εισοδήματος στο τέλος του επόμενου μήνα.

Παράλληλα τυχόν παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πάει πίσω την πληρωμή του Market pass στους δικαιούχους που έχει προγραμματισθεί για το πρώτο 15ημερο του Σεπτεμβρίου, καθώς για τη χορήγηση της ενίσχυσης θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα που θα δηλωθούν φέτος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών με επιστολή της στη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ζητά παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων ΝΠ και ΦΠ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και όλων των υποχρεώσεων που συνδέονται με αυτές επικαλούμενη μεταξύ άλλων τις καθυστερήσεις στην αποστολή όλων των βεβαιώσεων από τους δημόσιους φορείς στην έκδοση εγκυκλίων, τα προβλήματα στην εφαρμογή των mydata στις δηλώσεις και το μεγάλο φόρτο εργασιών.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ζητά παράταση επίσης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας ότι «μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί από τα νομικά πρόσωπα το 60% των φορολογικών δηλώσεων (Ε3). Συνεπώς, σε 10 ημέρες είναι αδύνατον να υποβληθούν οι υπόλοιπες περιπτώσεις, δεδομένου ότι ο αριθμός των Ε3 των τελευταίων ημερών πριν την εκπνοή της προθεσμίας είναι δύσκολες και με σωρεία προβλημάτων».

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 5.021.010 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο περίπου 6,5 εκατ. και με βάση την εκκαθάριση περίπου 7 στους δέκα φορολογούμενους δεν πληρώνουν έξτρα φόρο με τους περισσότερους να έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό.

Αναλυτικότερα ο λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

  • το 49,14% η 2.467.324 φορολογικές δηλώσεις είναι μηδενικές
  • το 34,27% η 1.720.700 φορολογούμενοι έχουν λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα και ο έξτρα κατά κεφαλήν φόρος ανέρχεται σε 1.226 ευρώ
  • το 16,59% η 839.985 φορολογικές δηλώσεις είναι πιστωτικές με το ποσό της επιστροφής φόρου να διαμορφώνεται κατά μέσον όρο στα 368 ευρώ

Με το ισχύον χρονοδιάγραμμα η αποπληρωμή του φόρου θα πρέπει γίνει σε γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και τη τελευταία το Φεβρουάριο του 2024, ενώ για εφάπαξ εξόφληση του φόρου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν την οφειλή σε έως 24 μηνιαίες έντοκες δόσεις με την πάγια ρύθμιση ή σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας την έκπτωση του 3%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώνυμα «καρφώματα» φοροφυγάδων σε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Η πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες ημέρες και θα δέχεται επώνυμες ή και ανώνυμες καταγγελίες για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος, λαθρεμπόριο και διαφθορά. Τη σοβαρότητα των καταγγελιών θα εξετάζει ειδική επιτροπή.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνονται τα «μπόνους» σε επιχειρήσεις για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια

Μικρότερος χρόνος παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, πιο γρήγορες επιστροφές φόρου και μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα για τις εταιρείες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά ηλεκτρονικά τιμολόγια.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 17 φορολογικές αλλαγές που έρχονται με νομοσχέδιο σκούπα του ΥΠΟΙΚ

Νέο καθεστώς για τις ρυθμίσεις οφειλών, έναρξη της πληρωμής τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, κατάργηση του προστίμου 100 ευρώ για εκπρόθεσμες δηλώσεις, μείωση στο μισό του συντελεστή για μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γλιτώνουν επιχειρήσεις το «πέναλτι» για την επιστρεπτέα προκαταβολή

Εκδόθηκε η κοινή υπουργική απόφαση που χαλαρώνει το κριτήριο διατήρησης προσωπικού, ώστε να μειωθεί ο αριθμός επιχειρήσεων που θα επιστρέψουν ολόκληρη και εντόκως την κρατική ενίσχυση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται ο «κρατικός Τειρεσίας» για δάνεια, βαριές κυρώσεις για το myData

Κρατικός φορέας θα χορηγεί πιστοποιητικά πιστοληπτικής αξιολόγησης για να χορηγούνται δάνεια. Ποια θα είναι τα πρόστιμα για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο myData. Τι αλλάζει για γονικές παροχές και δωρεές. Το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών.