ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εβόλ: Στόχος πωλήσεις 20 εκατ. χωρίς τη «βοήθεια» ανατιμήσεων

Στη διάρκεια των επτά μηνών του έτους, από Ιανουάριο ως τον Ιούλιο οι πωλήσεις εταιρείας «έτρεχαν» με ρυθμό από 15% ως 17%, ενώ το 2022 είχε πωλήσεις άνω των 18 εκατ. ευρώ.

Η Εβόλ, η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Μαγνησίας, είναι ίσως η μοναδική εταιρεία στον κλάδο που πληρώνει την υψηλότερη τιμή παραγωγού στο αγελαδινό γάλα, έχει κέρδη κάθε χρόνο και ο δανεισμός της είναι μηδενικός. Κι φέτος δεν έχει κάνει ούτε ένα λεπτό ανατίμηση των προϊόντων της.

Ενώ συνεχώς βελτιώνει την θέση της στην αγορά. Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με τις πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή της Μαγνησίας, αλλά τελικώς οι ζημιές ήταν περιορισμένες, Ωστόσο η διοίκηση της βοήθησε τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις της περιοχής ανεξαρτήτως αν είχαν ή όχι την ιδιότητα του μέλους του συνεταιρισμού, παρέχοντας τους δωρεά 50 με 60 τόνους ζωοτροφών, ενώ παράλληλα υδροδοτούσαν και τις επιχειρήσεις, διότι υπήρξε στην περιοχή σοβαρό πρόβλημα παροχής νερού.  

Μιλώντας προς το Business Daily ο πρόεδρος της Εβόλ κ. Στέφανος Διακουμής αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Εβόλ συνεχίζει να πληρώνει από 52 ως και 54 λεπτά το κιλό στους κτηνοτρόφους την αγορά του αγελαδινού γάλακτος - αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή σήμερα είναι κάτω από 45 λεπτά το κιλό - το πρόβειο γάλα το πληρώνει 1,65 λεπτά το κιλό, βιολογικό γίδινο γάλα το πληρώνει 1,10 το κιλό και το συμβατικό γίδινο το πληρώνει 1 ευρώ το κιλό.

Στη διάρκεια του 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 18,3 εκατ. ευρώ και τα κέρδη της προ αποσβέσεων και φόρων 1,1 εκατ. ευρώ και τα κέρδη μετά από φόρους 300.000 ευρώ έναντι 430.000 ευρώ που ήταν στη διάρκεια του 2021. Εφέτος στη διάρκεια των επτά πρώτων μηνών του έτους, από Ιανουάριο ως τον Ιούλιο οι πωλήσεις εταιρείας «έτρεχαν» με ρυθμο από 15% ως 17%.

Και δεδομένης μάλιστα της συρρίκνωσης του όγκου των πωλήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων, αυτός ο ρυθμός σημαίνει ότι η συνεταιριστική επιχείρηση βελτιώνει συνεχώς το μερίδιο της στην αγορά. Οπως επισημαίνει ο κ. Διακουμής φέτος οι πωλήσεις της εταιρείας θα υπερβούν σημαντικά τα 20 εκατ. ευρώ, χωρίς η διοίκηση της εταιρείας να έχει πραγματοποιήσει ανατιμήσεις σε κανένα από τα προϊόντα της - οι τελευταίες ανατιμήσεις έγιναν στα τέλη του προηγούμενου χρόνου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι η εταιρεία έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Ισχυρή παντως ώθηση στην ανάπτυξη της παίζει η παραγωγή των προιόντων ιδιωτικής ετικέτας αγελαδινού γάλακτος - παράγει για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος, Μετρο ΑΕΒΕ, Κρητικό ΑΕ και Πέντε ΑΕ. Κι όπως σημειώνει ο κ. Διακουμής η ιδιωτική ετικέτα αντιπροσωπεύει σήμερα το 20% του συνολικού όγκου πωλήσεων του αγελαδινού γάλακτος του συνεταιρισμού και οι πωλήσεις της είναι ανοδικές,. 

Εν τω μεταξύ σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 2,25 εκατ. ευρώ - μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδοτούμενες κατά 54% - που αφορούν στον εκσυγχρονισμό των μηχανολογικών εγκαταστάσεων. Και παράλληλα πρόκειται να συμμετάσχει στην εξαγωγική προσπάθεια που σχεδιάζει η ΕΘΕΑΣ - είχε γράψει προ ημερών το BD σχετικά. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί θα παραμείνει ακριβό το γάλα, παρά την πτώση της πρώτης ύλης

Κάτω από τα 50 λεπτά το κιλό έχει πέσει η τιμή της πρώτης ύλης. Όμως, πηγές της βιομηχανίας αναφέρουν ότι η πρώτη ύλη αντιπροσωπεύει μόλις το 60% της τελικής τιμής, ενώ άλλα στοιχεία κόστους παραμένουν πολύ υψηλά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γάλα: Σε τροχιά πτώσης η τιμή παραγωγού, έρχεται μείωση και στη λιανική

Στα 47 με 48 λεπτά το λίτρο έχει υποχωρήσει η τιμή παραγωγού, ενώ αναμένεται πτώση τιμών στα δημητριακά που θα επηρεάσει το κόστος των ζωοτροφών, ενώ ήδη έχουν περιοριστεί οι επιβαρύνσεις από το ρεύμα.