ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Έκρηξη» του διεθνούς τουρισμού έως το 2033 στα 15,5 τρισ. δολάρια

Ο κλάδος θα αντιστοιχεί στο 11,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ από 10,4% που ήταν το 2022, με την Κίνα να αποτελεί την αγορά - κλειδί, ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένουν αυτές ΗΠΑ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών.

Μεταξύ των ισχυρότερων κλάδων παγκοσμίως θα καταστεί αυτός τουρισμού και ταξιδιών έως το 2033, με την αξία του να φθάνει στα 15,5 τρισ. δολάρια και να αντιστοιχεί στο 11,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2019 η αποτίμηση του τομέα έφθανε στα 10 τρισ. Δολάρια και αντιστοιχούσε στο 10,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ. 

Η έκθεση αναλύει την οικονομική συνεισφορά των σημαντικότερων τουριστικών αγορών του κόσμου και αποκαλύπτει τις πέντε ισχυρότερες οικονομίες ταξιδιών και τουρισμού από το 2022 σε όρους συνεισφοράς στο ΑΕΠ. Αυτές παρέμειναν οι ίδιες όπως και πριν από το 2019: ΗΠΑ, Κίνα, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία, με την Ιαπωνία να ξεπερνά το Ηνωμένο Βασίλειο στην πιο πρόσφατη λίστα. Η Γαλλία, το Μεξικό, η Ιταλία, η Ινδία και η Ισπανία συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης στοιχεία σχετικά με τη συμβολή των ταξιδιών και του τουρισμού στην αγορά εργασίας: Στο σύνολό του, ο κλάδος θα απασχολεί μέχρι το 2033 έως και 430 εκατομμύρια άτομα, έναντι 334 εκατομμυρίων το 2019. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου 1 στις 9 θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Δεν είναι μόνο ότι τα ταξίδια αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά και ότι αναπτύσσονται πολύ ταχύτερα από την οικονομία στο σύνολό της.

«Οι οικονομολόγοι λένε ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξάνεται σε ετήσια βάση κατά περίπου 2,6% ετησίως», σημειώνει η Τζούλια Σίμπσον, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, μιλώντας στο Bloomberg και προσθέτει ότι «Στον τομέα των ταξιδιών και του τουρισμού, αναμένουμε [ετήσια αύξηση] περίπου 5,1%».

Μια άλλη πρόβλεψη από το WTTC δείχνει ότι επίκεινται μεγάλες αλλαγές. Κατά τα επόμενα 10 χρόνια, η ταξιδιωτική οικονομία των ΗΠΑ, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο όσον αφορά το ετήσιο συνολικό οικονομικό αποτέλεσμα των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα χάσει το στέμμα της από την Κίνα.

Το 2033, ο ταξιδιωτικός τομέας της Κίνας προβλέπεται να συνεισφέρει 4 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα αποτελεί το 14,1% της κινεζικής οικονομίας. Αντίθετα, ο αμερικανικός κλάδος προβλέπεται να φτάσει τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα αντιπροσωπεύει το 10,1% της αμερικανικής οικονομίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά αντιπροσωπεύουν τόσο το ποσό που ξοδεύουν στη χώρα οι διεθνείς επισκέπτες όσο και το ποσό που ξοδεύουν οι πολίτες κάθε χώρας για τα δικά τους ταξίδια στο εξωτερικό.

Πριν από την πανδημία, οι Κινέζοι ταξιδιώτες αντιπροσώπευαν το 14,3% των παγκόσμιων ταξιδιωτικών δαπανών για εξερχόμενα ταξίδια- η καθυστερημένη επιστροφή τους στα διεθνή ταξίδια, χάρη στο εκτεταμένο κλείσιμο των συνόρων που αίρεται μόλις τον Ιανουάριο του 2023 και στις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στην επεξεργασία διαβατηρίων και θεωρήσεων, εμπόδισε την ανάκαμψη. 

Η Λατινική Αμερική, η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη έχουν οδηγήσει σε μια αρκετά ισχυρή ανάκαμψη, όπως υπογραμμίζει η έκθεση του WTTC, ώστε ο κλάδος αναμένεται να έχει επανέλθει σχεδόν στα επίπεδα του 2019 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μόλις οι Κινέζοι ταξιδιώτες επιστρέψουν σε πλήρη ισχύ, κάτι που αναμένεται μέχρι το 2024, θα ξεκινήσει ένα άλλο σημαντικό κύμα ανάπτυξης για τον παγκόσμιο τουρισμό -με το μερίδιο της Κίνας στις παγκόσμιες δαπάνες για εξερχόμενα ταξίδια να προβλέπεται ότι θα φτάσει το 22,3% μέχρι το 2033. Παρά τη συνολική οικονομική αβεβαιότητα, οι άνθρωποι «θέλουν πάρα πολύ να ταξιδέψουν και δίνουν προτεραιότητα στις δαπάνες τους για ταξίδια», υπογραμμίζει η κα Σίμπσον.

Ακόμη και οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για τα ταξίδια δίνουν μια ανοδική εικόνα. Με στοιχεία που εξετάζουν περισσότερες από 63,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές, η Virtuoso, ένα δίκτυο περισσότερων από 20.000 συμβούλων πολυτελών ταξιδιών, ανέφερε στις 16 Αυγούστου ότι οι πωλήσεις της το πρώτο εξάμηνο του 2023 είχαν ως αποτέλεσμα μια αύξηση 69% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019. Και με περισσότερους ανθρώπους να κλείνουν ταξίδια πιο μακροπρόθεσμα, η εταιρεία βλέπει ήδη αύξηση 107% στις πωλήσεις για το 2024 και τις αρχές του 2025, σε σύγκριση με ό,τι υπήρχε στα βιβλία με ανάλογη προειδοποίηση το 2019 και τις αρχές του 2020.

Τα στοιχεία της Virtuoso δείχνουν μια έξαρση στα ταξίδια που βασίζονται στη φύση, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών αποστολών με ερευνητές στην Ανταρκτική και τα Γκαλαπάγκος. Η κα Σίμπσον του WTTC συμφωνεί, λέγοντας ότι ενώ έχει παρατηρήσει μια πραγματική επιστροφή στις πόλεις, υπάρχει επίσης αυξημένη όρεξη για λιγότερο γνωστούς προορισμούς, όπως η Βουλγαρία και η Σλοβενία. «Οι ταξιδιώτες γίνονται πιο περιπετειώδεις. Θέλουν πραγματικά να δοκιμάσουν και να δουν διαφορετικά μέρη».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πήλιο και Βόλος σε ετοιμότητα να υποδεχτούν τους χειμερινούς επισκέπτες

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης: «Η Ομοσπονδία για μία ακόμα φορά συντονίζει τις δυνάμεις της σε συνεργασία με αρμόδιες αρχές για να σωθεί η χειμερινή τουριστική περίοδος στην Μαγνησία».