ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε στενωπό η οικονομία της ευρωζώνης, πιέσεις στην ΕΚΤ για παύση αυξήσεων

Την πρώτη του υποχώρηση από το τέλος του 2022 εμφάνισε ο τομέας των υπηρεσιών, ενώ συνεχίστηκε η υποχώρηση για τη μεταποίηση. Δύσκολη η θέση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Νέες ανησυχίες για διολίσθηση της ευρωζώνης σε αρνητική πορεία προκάλεσαν τα στοιχεία για τον ΡΜΙ, καθώς καταγράφηκε συρρίκνωση και του τομέα υπηρεσιών, ο οποίος, μέχρι πρότινος ήταν το «φωτεινό σημείο».

Ο δείκτης ΡΜΙ, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση, διαμορφώθηκε στις 47 μονάδες, παραμένοντας χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων, το οποίο δείχνει εάν ένας κλάδος βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης ή συρρίκνωσης. Την ίδια ώρα η πορεία των αντίστοιχων δεικτών σε Γερμανία και Γαλλία απογοήτευσαν πλήρως τους αναλυτές. 

Η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το τέλος του 2022, ενώ οι προσδοκίες ήταν για συνεχή επέκταση σε έναν τομέα που μέχρι πρόσφατα είχε ισχυρή ζήτηση.

Τα στοιχεία ήταν ιδιαίτερα άσχημα στη Γερμανία, όπου η συνολική δραστηριότητα μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που το πρώτο κύμα της πανδημίας που «πάγωσε» την οικονομία τον Μάιο του 2020. Η Γαλλία είχε την τρίτη μηνιαία μείωση της παραγωγής, ενώ η υπόλοιπη περιοχή συρρικνώθηκε με πιο ήπιο ρυθμό.

«Ο τομέας των υπηρεσιών της ευρωζώνης δυστυχώς δείχνει σημάδια στροφής προς τα κάτω για να ταιριάξει με τις κακές επιδόσεις της μεταποίησης», σημειώνει σε ανάλυσή της η Hamburg Commercial Bank και προσθέτει ότι «Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών ανέφεραν συρρίκνωση της δραστηριότητας για πρώτη φορά από τα τέλη του περασμένου έτους, ενώ η παραγωγή στη μεταποίηση μειώθηκε και πάλι».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, έναντι αύξησης 0,3% τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο.

Μετά τη δημοσίευση των γερμανικών στοιχείων, οι επενδυτές στράφηκαν στην αγορά ομολόγων, στέλνοντας την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να πέσει κατά 9 μονάδες βάσης στο 2,56%, ενώ οι traders μείωσαν επιθετικά τα στοιχήματα για τα επιτόκια και πλέον βλέπουν 40% πιθανότητα για περαιτέρω αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας από την ΕΚΤ, έναντι 80% νωρίτερα.

Η έκθεση έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΚΤ, η οποία δεν έχει αποφασίσει αν θα αυξήσει τα επιτόκια για 10η συνεχή φορά τον Σεπτέμβριο ή θα απέχει από αυτό. «Ενισχύει τα επιχειρήματα εκείνων που υποστηρίζουν μια "παύση" τον Σεπτέμβριο», σημειώνει η Natixis, καθώς «η οικονομία σαφώς δεν πάει καλά με βάση αυτά τα στοιχεία».

Ενώ η επιβράδυνση της δραστηριότητας θα πρέπει να στηρίξει μια παύση, η έκθεση PMI που δημοσιεύθηκε από την S&P Global συνοδεύτηκε επίσης από μια προειδοποίηση σχετικά με τις επίμονες πιέσεις στις τιμές. Τα γενικά ποσοστά του πληθωρισμού του κόστους εισροών και των τιμών πώλησης κινήθηκαν υψηλότερα τον Αύγουστο, εν μέρει λόγω των μισθών, δήλωσε η S&P Global. Τα μέτρα εξακολουθούν να σηματοδοτούν πολύ χαμηλότερες πιέσεις από ό,τι παρατηρήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων 2 1/2 ετών.

«Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι η οικονομία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλότερους μισθούς και χαμηλότερη παραγωγικότητα, οδηγώντας σε υψηλότερο πληθωρισμό», τονίζει η Hamburg Commercial Bank, καθώς «Φαίνεται ότι αυτές οι ανησυχίες είναι έτοιμες να μετατραπούν σε πραγματικότητα, τουλάχιστον για τον τεράστιο τομέα των υπηρεσιών».

Υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει παραμείνει ανθεκτική απέναντι στις επιδεινούμενες οικονομικές προοπτικές, έχει αρχίσει να κινείται αρνητικά. Οι προσλήψεις σχεδόν σταμάτησαν, καθώς οι εταιρείες αντιμετώπισαν πιο δυσοίωνες προοπτικές για το επόμενο έτος, δήλωσε η S&P Global.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη μειώθηκε, κυρίως λόγω των χαμηλότερων ανεκτέλεστων εργασιών. Οι εταιρείες επικαλέστηκαν επίσης ανησυχίες «για ευρύτερες οικονομικές επιβραδύνσεις στο εσωτερικό και στις εξαγωγικές αγορές», ανέφερε η έκθεση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία από την ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Μειώνει τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό η τράπεζα, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φθάσει φέτος στο 2,3% από 2,7% προηγούμενη πρόβλεψη και θα πέσει από τον στόχο του 2% το 2026. «Ασθενής» ανάπτυξη 0,6% για το 2024 στην ευρωζώνη.