ΓΔ: 1457.6 -0.08% Τζίρος: 142.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04 DATA
Φωτο: Shutterstock

Τα πέντε βασικά ορόσημα που θα καθορίσουν την πορεία της οικονομίας

Από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και τις αξιολογήσεις των οίκων για την Ελλάδα αναμένεται ένα «καυτό» δίμηνο για το οικονομικό επιτελείο.

Πέντε ορόσημα έως τις αρχές Οκτωβρίου που θα σφραγίσουν εξελίξεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας από την ανάπτυξη και τα δημόσια οικονομικά έως την επενδυτική βαθμίδα βρίσκονται στην ατζέντα του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη.

Αναλυτικότερα οι σταθμοί είναι οι εξής:

31 Αυγούστου. Εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή του αιτήματος από την κυβέρνηση για χορήγηση επιπλέον δανειακών πόρων ύψους 5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Οι πρόσθετοι πόροι θα αξιοποιηθούν κυρίως για τη χρηματοδότηση ενεργειακών ιδιωτικών επενδύσεων και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών. Την ίδια ώρα έως το τέλος Αυγούστου θα υπάρξει και η τελική πρόταση για την αναθεώρηση του σχεδίου με την προσθήκη νέων σημαντικών έργων.

1η Σεπτεμβρίου. Τα υπουργεία και οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για τις δαπάνες εν όψει της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμό του 2024. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η οροφή  για τις πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένη κατά 4 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος με το πλαφόν του κονδυλίου για τη γενική κυβέρνηση να αναπροσαρμόζεται στα 72,7 δισ. ευρώ για το 2024 από 68,7 δισ. ευρώ. Το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου και θα ενσωματώνει μέτρα δημοσιονομικού κόστους 1,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα το πακέτο περιλαμβάνει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

6 Σεπτεμβρίου. Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με βάση τα οποία θα υπάρξει ένα πρώτο στίγμα για τη ταχύτητα της ανάπτυξης το 2023. Πάντως όλα δείχνουν ότι ο ρυθμός θα είναι  υψηλότερος σε σχέση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για 1,8% και την επικαιροποιημένη του Προγράμματος Σταθερότητας για 2,3%. Εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 3% με κινητήριες δυνάμεις την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων και τα έσοδα από τον τουρισμό.

8 Σεπτεμβρίου. Ξεκινά ο κύκλος των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας με τον καναδικό οίκο DBRS, ο οποίος σήμερα διατηρεί το ελληνικό αξιόχρεο μία κατηγορία κάτω από την ανώτερη με σταθερές τις προοπτικές. Ακολουθεί στις 15 Σεπτεμβρίου η αξιολόγηση από τη Moody’s και στις 20 Οκτωβρίου από τη Standard & Poor’s ενώ η τελευταία αξιολόγηση  είναι στις 2 Δεκεμβρίου από την Fitch.

2 Οκτωβρίου. Αρχίζει η τρίτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Ωστόσο εν όψει της διαμόρφωσης των κανόνων του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που θα ενεργοποιηθούν από το 2024 το βάρος της διαπραγμάτευσης πέφτει στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων και στο ρυθμό μείωσης του χρέους που θα κρίνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για κοινωνικές παροχές σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Για το πού ακριβώς θα «καθίσει η μπίλια» για το δημοσιονομικό λογαριασμό θα αποφασισθεί το φθινόπωρο όταν θα εξειδικευθούν οι στόχοι και το χρονοδιάγραμμα ενώ θα υπάρξουν δεσμεύσεις και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία και συνδέονται ευθέως με το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 με το πήχη να ανεβαίνει υψηλότερα στο 2,1% του ΑΕΠ το 2024, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2025 και στο 2,5% του ΑΕΠ το 2026.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Χωρίς επιφύλαξη η έγκριση προϋπολογισμού από Κομισιόν

«Δεν εφησυχάζουμε, δεν υποτιμούμε τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά θα ήταν μεγάλο λάθος η υποτίμηση μιας συλλογικής εθνικής επιτυχίας στο δημοσιονομικό και αναπτυξιακό πεδίο», τόνισε ο ΥΠΕΘΟ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Ποιες θα είναι οι 5 βασικές αλλαγές στο Υπερταμείο

Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στη λειτουργία των θυγατρικών του Υπερταμείου ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι «θα ήταν πραγματικά κρίμα οι διαρθρωτικές αυτές αλλαγές να μην τύχουν απόλυτης αξιοποίησης».
businessdaily-Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Γιατί αποφάσισε η κυβέρνηση να μην επιβάλει φόρο στις τράπεζες

«Προχωρούμε σε λύσεις αξιόπιστες και ζυγισμένες που δεν αποσταθεροποιούν τις τράπεζες και την οικονομία, δεν στέλνουν το λάθος μήνυμα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και δεν θέτουν σε κίνδυνο το αξιόχρεο της χώρας», τονίζει ο υπουργός.