ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Έρχονται νέα πρόστιμα για εκπτώσεις «μαϊμού» και για υπερβολικά κέρδη

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης να σταματήσει η παραπλάνηση των καταναλωτών, επόμενο τεστ η Black Friday. Σε όλη την κλίμακα της αγοράς επεκτείνονται οι έλεγχοι για τα περιθώρια κέρδους.

Το δεύτερο κύμα των προστίμων που επέβαλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας δεν θα είναι και το τελευταίο! Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο ήταν το πρώτο κύμα που αφορούσε την εμπορική πολιτική ισχυρών εμπορικών επιχειρήσεων, του λιανικού εμπορίου, στην περίοδο των εκπτώσεων. Το δεύτερο ήταν χθες και αφορούσε και πάλι ισχυρές επωνυμίες –το BD είχε γράψει σχετικά προ ημερών. Κι η επιβολή μεγάλων προστίμων ήταν ένας σαφές μήνυμα στο σύνολο της αγοράς, όχι μόνο στις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD έπεται και τρίτο κύμα που θα αφορά και πάλι στην περίοδο των εκπτώσεων, έστω κι αν έχει τελειώσει, μόνο που σ΄ αυτή τη περίπτωση οι επιχειρήσεις στις οποίες θα επιβληθούν πρόστιμα θα είναι μικρότερου μεγέθους και στους κλάδους των καλλυντικών και της ένδυσης και υπόδησης. Ήδη η ΔΙΜΕΑ έχει συγκεντρώσει τα απαιτούμενα στοιχεία, τα οποία επεξεργάζεται και σύντομα θα προωθήσει αρμοδίως τα σχετικά της πορίσματα. Μάλιστα, πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγε συγκεκριμένα μιλώντας προς το BD ότι «η φετινή black Friday θα είναι τελείως διαφορετική απ΄ ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια».

Μ΄ αυτή την αναφορά η εν λόγω πηγή εννοούσε πως οι δυνατές εκπτώσεις της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου αυτή τη φορά θα είναι πραγματικές –στο ποσοστό που αναφέρεται επί των προϊόντων. Και μόνο η αναφορά περίπου 2,5 μήνες νωρίτερα δείχνει ότι οι κατηγορίες των επιχειρήσεων που πρωταγωνιστούν στα τέλη του Νοεμβρίου θα είναι από τώρα στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης και οποιαδήποτε παρεκτροπή τους θα τιμωρηθεί με βαριά πρόστιμα.

Ωστόσο, όλη αυτή η κινητικότητα που αφορά στην περίοδο των εκπτώσεων είναι το προμήνυμα για όσα πρόκειται να συμβούν στην υπόλοιπη αγορά των καταναλωτικών προϊόντων, με βάση τη ρύθμιση που αφορά στην υπερβολική κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης μιλώντας προς το BD έλεγαν ότι ήδη έχουν αρχίσει οι έλεγχοι σε όλη την κλίμακα της αγοράς και η πρώτη γενική εικόνα είναι θετική. Έκαναν λόγο για «αξιοσημείωτη συμμόρφωση» των επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων έχουν ενσωματώσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση στα λογιστικά τους συστήματα.

Ωστόσο, όμως, αυτός είναι ο γενικός κανόνας, αλλά υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις. Ήδη υπάρχει σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις που αφορούν στην καταστρατήγηση της προαναφερόμενης ρύθμισης και έχει ξεκινήσει η σχετική αλληλογραφία. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι δεν αποκλείεται σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις και πρόστιμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επόμενες «μάχες» με τις πολυεθνικές: Τα πρόστιμα και οι προσφυγές

Άλλοι πέντε πολυεθνικοί όμιλοι ελέγχονται για τα κέρδη τους, ενώ έρχονται προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τα πρόστιμα και εκφράζεται βεβαιότητα ότι θα κριθούν παράνομα. Προχωρά η μείωση τιμών κατά 5% για έξι μήνες.
super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πολυεθνικές αρχίζουν μειώσεις τιμών 5% μετά την πίεση από την κυβέρνηση

Σε 71 κωδικούς μειώνει τις τιμές η Procter & Gamble, ενώ αποφάσισε να κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση και η Unilever. Στις 17 ανέρχονται οι εταιρείες που έχουν ήδη γνωστοποιήσει μειώσεις σε 213 κωδικούς συνολικά.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ανάπτυξης: Στο στόχαστρο εικονικές εκπτώσεις και κερδοσκοπία

Εντατικοποίηση των ελέγχων από τις υπηρεσίες του υπ. Ανάπτυξης, μετά και από καταγγελίες καταναλωτών, σε όλο το φάσμα του λιανικού εμπορίου αλλά και βιομηχανικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων.
super market, trofima, emporio, prosfores
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται πρόστιμα σε βιομηχανίες για «λειψές» συσκευασίες με ίδιες τιμές

Η ΔΙΜΕΑ εξετάζει τριάντα κωδικούς καταναλωτικών προϊόντων για να διαπιστώσει αν η διατήρηση ίδιων τιμών με μειωμένες ποσότητες ανέβασε τα περιθώρια κέρδους πάνω από τα όρια του νόμου.
Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πίεση για να μπουν και επώνυμα προϊόντα στο «καλάθι» του νοικοκυριού

Η παράταση του μέτρου για άλλους τρεις μήνες και η προσπάθεια του υπ. Ανάπτυξης να ενταχθούν επώνυμα προϊόντα. Τι συζητήθηκε σε νέα σύσκεψη του Α. Γεωργιάδη με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ.