ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα βιομηχανικά σχέδια και υποδείγματα

Επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη προστασία των ημεδαπών βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων σε διεθνές επίπεδο μέσω ενός επικαιροποιημένου συστήματος διεθνούς κατάθεσης βιομηχανικών σχεδίων.

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο «Κύρωση της Πράξης της Γενεύης του Διακανονισμού της Χάγης για τη διεθνή καταχώριση των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων, η οποία εγκρίθηκε στη Γενεύη στις 2 Ιουλίου 1999». Με τη ρύθμιση επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη προστασία των ημεδαπών βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων σε διεθνές επίπεδο μέσω ενός επικαιροποιημένου συστήματος διεθνούς κατάθεσης βιομηχανικών σχεδίων.

Όπως σημειώνεται στην Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης του νομοσχεδίου η διεθνής κατάθεση βιομηχανικών σχεδίων πραγματοποιείται σήμερα ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (World Intellectual Property Organization, WIPO) μέσω δύο διαφορετικών Συνθηκών:

  • α) του Διακανονισμού της Χάγης του 1960 και
  • β) της νεότερης Πράξης της Γενεύης του 1999.

Ήδη, τα περισσότερα κράτη που είχαν κυρώσει στην αρχική Συνθήκη, έχουν κυρώσει και εφαρμόζουν τη νεότερη Πράξη της Γενεύης του 1999, που εκσυγχρονίζει και απλοποιεί το σύστημα της διεθνούς καταχώρισης βιομηχανικών σχεδίων.

Πλέον μόνο οκτώ κράτη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, εφαρμόζουν τον Διακανονισμό της Χάγης του 1960. Λόγω του αυξημένου διοικητικού κόστους που συνεπάγεται η διαχείριση δύο διαφορετικών Συνθηκών (του Διακανονισμού της Χάγης και της Πράξης της Γενεύης), εξετάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ) το «πάγωμα» της εφαρμογής της Πράξης της Χάγης του 1960.

Εφόσον εγκριθεί από τη Συνέλευση της Ένωσης της Χάγης, θα συνεπάγεται την αδυναμία κατάθεσης διεθνών αιτήσεων από τους Έλληνες σχεδιαστές και τις ελληνικές επιχειρήσεις με δυσμενή αποτελέσματα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής, εισάγεται προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Τρίτη, 12/09/2023.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, τι περιλαμβάνει

Θεσπίζονται 13 καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια. Εξειδικεύονται τα είδη, το περιεχόμενο και ο τρόπος καταβολής των προβλεπόμενων ενισχύσεων, καθώς και οι πηγές χρηματοδότησης.
apolignitopoisi-lignitis-ependyseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή από το ΥΠΑΝ το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση

Όπως τονίζει το υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων στόχος του νομοσχεδίου είναι να ολοκληρωθεί η αλλαγη του παραγωγικού μοντέλου στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας και το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων το αργότερο έως το 2028.
Athina-paremporio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, τι περιλαμβάνει

Με το σχέδιο νόμου αναμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου και ρυθμίζονται διάφορα θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Παιδείας και Θρησκευμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή το ν/σ για την απλούστευση άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων

Μέσω του νομοσχεδίου απλουστεύονται μια σειρά από διαδικασίες, για οικονομικές δραστηριότητες, που για λόγους δημοσίου συμφέροντος, πρέπει να υπάρχει έγκριση από την αρμόδια αρχή, πριν από την έναρξη της λειτουργίας τους.