ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skrekas-Kostas
Φωτο: Υπουργείο Ανάπτυξης

Επαφές Σκρέκα με επιχειρήσεις για εκπτώσεις έως 40% στους πληγέντες

Ο υπ. Ανάπτυξης είχε επαφές με μεγάλες αλυσίδες ώστε να προχωρήσουν σε ειδικές εκπτώσεις για όσους είναι δικαιούχοι της κρατικής αρωγής με στόχο να αντικαταστήσουν τις οικοσυσκευές τους. Συζητήσεις και με αλυσίδες σούπερ μάρκετ για εκπτώσεις σε τρόφιμα.

Επικοινωνία με μεγάλες αλυσίδες πώλησης επίπλων και ηλεκτρικών ειδών έχει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε οι πλημμυροπαθείς να έχουν έκπτωση σε έπιπλα και οικοσκευές ενώ επαφές γίνονται και με προμηθευτές και σούπερ μάρκετ τόσο για να αποφευχθούν ενδεχόμενες ελλείψεις στην αγορά όσο και για το επίπεδο των τιμών ενώ δόθηκαν εντολές για αυστηρούς ελέγχους στην αγορά.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά«βρισκόμαστε σε επαφή και επικοινωνία με μεγάλες αλυσίδες πώλησης είτε επίπλων είτε ηλεκτρικών ειδών για να προχωρήσουν σε ειδικές εκπτώσεις για αυτούς τους κατοίκους που έχουν πληγεί είναι δικαιούχοι της κρατικής αρωγής ώστε να πάρουν έπιπλα και ηλεκτρικά είδη σε μεγάλες εκπτώσεις. Θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες ίσως και αύριο, υπάρχουν ήδη μεγάλες αλυσίδες οι οποίες θα προχωρήσουν σε εκπτώσεις που μπορεί να φτάνουν και το 40%».

Αναφορικά με την τροφοδοσία της αγοράς με τρόφιμα ανέφερε ότι επικοινώνησε με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ ενώ, όπως πρόσθεσε, δυο από αυτές, ήδη, έχουν προχωρήσει σε εκπτώσεις, 20% οριζόντια για όλα τα είδη πλην τσιγάρων και οινοπνευματωδών. «Μιλάμε και με τις υπόλοιπες αλυσίδες. Αυτά θα τα ανακοινώσει η κάθε αλυσίδα από μόνη της. Εμείς ζητάμε και ανταποκρίνονται και αυτό είναι σημαντικό» όπως είπε ο κ. Σκρέκας.

Ερωτηθείς ο υπουργός εάν υπάρχει περίπτωση να αποφασιστεί «καλάθι με βασικά είδη διαστροφής για τη Θεσσαλία» σημείωσε ότι «εφόσον κριθεί αναγκαίο και δούμε ότι υπάρχουν αλυσίδες οι οποίες δεν ανταποκρίνονται θα προχωρήσουμε σε νέες παρεμβάσεις. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε μόνους τους ανθρώπους αυτούς». Το ίδιο ισχύει, όπως εξήγησε και στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο να προχωρήσει η διατίμηση και σε άλλα αγαθά, εκτός του εμφιαλωμένου νερού, αν δεν πέσουν οι τιμές στην Θεσσαλία. Όπως σημείωσε: «Αν κρίνουμε απαραίτητο φυσικά και θα προχωρήσουμε και σε άλλες ενέργειες και σε άλλες παρεμβάσεις για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες που έχουν πληγεί».

Απαντώντας ο υπουργός σε ερώτηση για ενδεχόμενες ελλείψεις και ακρίβεια στην αγορά εξαιτίας της καταστροφής της παραγωγής στη Θεσσαλία ανέφερε τα εξής: «Έχει καταστραφεί τεράστιο τμήμα της αγροτικής παραγωγής, μη ξεχνάτε ότι ο θεσσαλικός κάμπος είναι βασικός τροφοδότης με αγροτοδιατροφικά προϊόντα της Ελλάδος. Θα πρέπει τελικά να δούμε πως θα καλυφτούν καταρχήν οι ανάγκες και να μην έχουμε ελλείψεις στα ράφια το πρώτο είναι αυτό, και δεύτερον να έχουμε καλές τιμές. Ένα κομμάτι θα καλυφτεί από την παραγωγή στην υπόλοιπη Ελλάδα, ένα κομμάτι πιθανότατα από εισαγωγές που θα γίνουν.

Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο των αγορών για να δούμε πως θα καλύψουμε το κενό. Σήμερα για παράδειγμα στις λαϊκές στη Θεσσαλία είδαμε ότι υπήρχαν ελλείψεις προϊόντων, δεν υπήρχαν για παράδειγμα ντομάτες. Είμαστε σε συνεργασία με την κεντρική αγορά να δούμε πως θα καλύψουμε καταρχήν αυτές τις ελλείψεις και κατά δεύτερον να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε και προσιτές τιμές. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη μάχη σε πολλά επίπεδα, δεν είναι εύκολο αλλά πιστεύω ότι τελικά θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους…Έχουν ξεκινήσει ήδη τα κλιμάκια ελέγχου για τις αυτοψίες, έχουν οριστεί μεικτές επιτροπές, έχουν βγει και κάνουν αυτοψίες ώστε να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις πολύ γρήγορα και να ξεκινήσουν να λειτουργούν για να μην χαθούν θέσεις εργασίας και να μην επέλθει και μια τοπική ύφεση στην οικονομία».

Σχετικά με τους ελέγχους για αισχροκέρδεια υπογράμμισε: «Θα είμαστε πολύ αυστηροί σε αυτούς οι οποίοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο για να κερδοσκοπήσουν. Δεν επιτρέπονται αυτά τα πράγματα είναι όμως δυστυχώς πιθανό να έχουμε τέτοιες συμπεριφορές, αλλά δεν θα τις επιτρέψουμε».

Η διατίμηση στο εμφιαλωμένο νερό αν χρειαστεί θα επεκταθεί

Ειδικά για την διατίμηση στο εμφιαλωμένο νερό που πωλείται στην Θεσσαλία ο υπουργός ανέφερε ότι «το νερό είναι είδος πρώτης ανάγκης και πρέπει να προστατεύσουμε τον καταναλωτή από αυτούς οι οποίοι δυστυχώς θα βρουν μια ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν. Στέλνουμε εντολή σε όλες τις διευθύνσεις εμπορίας της περιφέρειας Θεσσαλίας να ελέγξουν τις τιμές πώλησης στα καταστήματα λιανικής. Η διατίμηση είναι μόνο για τη Θεσσαλία και είναι καταρχήν για μέχρι τέλος Οκτωβρίου, θα δούμε πως θα πάει η κατάσταση και εφόσον χρειαστεί θα την επεκτείνουμε και για επόμενους μήνες».

Έρευνα στις αλευροβιομηχανίες

Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο που είχε ξεκινήσει στις αλευροβιομηχανίες ο υπουργός ανέφερε ότι: «πριν ξεκινήσει όλη αυτή η καταστροφή είχα δώσει εντολή και ελέγχονται όλες οι μεγάλες αλευροβιομηχανίες της Ελλάδας για το μικτό τους περιθώριο από τη ΔΙΜΕΑ. Εκεί έχουμε θεσπίσει ένα πλαφόν στο περιθώριο κέρδους το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνάει το περιθώριο κέρδους το οποίο είχε η κάθε εταιρεία πριν την πληθωριστική κρίση δηλαδή το 2020 και το 2021 και θα έχουμε πολύ αυστηρά πρόστιμα. Δεν διστάζουμε να επιβάλλουμε πολύ-πολύ αυστηρά πρόστιμα σε όποιους παραβαίνουν το νόμο ήδη μέχρι τώρα έχουμε επιβάλλει 2,5 εκατομμύρια πρόστιμα για παραπλανητικές εκπτώσεις και συνολικά 5 εκατομμύρια πρόστιμα από την αρχή του χρόνου για την αισχροκέρδεια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

trofima-supermarket-prosfores-ielka-trapezi-xristougenna
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλάθι των Χριστουγέννων: Ξεκινάει την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

Αυτό γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ και σημείωσε ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της εβδομάδας.