ΓΔ: 1413.11 -1.76% Τζίρος: 58.22 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:43:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
house
Shutterstock

Οι δύο δρόμοι που οδηγούν σε υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κατοικιών

Ταμείο Φυσικών Καταστροφών με συνεργασία κράτους ασφαλιστικών εταιρειών, ή υποχρεωτική ασφάλιση με χαμηλό κόστος και φορολογικά κίνητρα προτείνουν παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς.

Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία έφεραν στο προσκήνιο με έντονο τρόπο την ασφάλιση της περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών. Η αναφορά του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την καθιέρωση υποχρεωτικής ασφάλισης μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεων και για το άνοιγμα της συζήτησης για υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών έθεσε το θέμα στην κυβερνητική ατζέντα.

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς με τις οποίες συνομίλησε το BD, το μέγεθος των ασφαλισμένων καταστροφών που έχουν προκληθεί στη Θεσσαλία εκτιμώνται μεταξύ 300 και 500 εκατ. ευρώ, αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί με ακρίβεια η αξία τους ακόμη και τώρα, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλήρης εικόνα.

Υπολογίζεται, επίσης, ότι περίπου το 80% των ασφαλισμένων ζημιών μπορεί να είχαν αντασφαλιστική κάλυψη και το 20% του κινδύνου να ανήκε αποκλειστικά στις ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Αλλά κι αυτή η εκτίμηση ακόμη είναι επισφαλής. Πρόκειται για αρχική εκτίμηση.

Ωστόσο, το μεγάλο ζήτημα είναι η ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών για φυσικές καταστροφές. Είναι ένα θέμα το οποίο έχει θέσει κατ' επανάληψη τα τελευταία χρόνια η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του κράτους.

Η επιβολή του ΕΝΦΙΑ -με διαφορετική ονομασία αρχικά- από το 2011, ένα μέτρο που από τους πολίτες έχει εκληφθεί ως «χαράτσι» στα πάσης φύσεως ακίνητα, είναι προφανές ότι προκαλεί αναστολές στην επιβολή της υποχρεωτικής ασφάλισης της κατοικίας.

Σήμερα, πρωτίστως είναι ασφαλισμένες με υποχρεωτικό τρόπο οι κατοικίες δανειοληπτών στεγαστικών δανείων και ίσως ένα πολύ μικρό ποσοστό νέων κατοικιών. Η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση των κατοικιών, ωστόσο, άνοιξε πρώτον με τις καταστροφές στη Θεσσαλία και δεύτερον από τον κ. Μητσοτάκη, τουλάχιστον ως αντικείμενο συζήτησης. 

Πηγές της ασφαλιστικής αγοράς έλεγαν προς το BD ότι υπάρχουν δύο τρόποι για την ασφάλιση της κατοικίας:

  • Πρώτον, με την δημιουργία ενός Ταμείου Φυσικών Καταστροφών, όπως υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα συνεργάζεται με την ασφαλιστική αγορά και
  • Δεύτερον, με την απευθείας ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών έναντι ενός ευτελούς ετήσιου ασφαλίστρου, το οποίο όμως θα υπόκειται σε φορολογική απαλλαγή -π.χ. ένα σπίτι 100 τμ θα έχει ετησίως ασφάλιστρο μαζί με τους φόρους όχι μεγαλύτερο των 150 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δεκαετία του 1990 και ακόμη περισσότερο στην πρώτη δεκαετία του 2000, με την έκρηξη της χορήγησης των στεγαστικών δανείων, οι ασφαλίσεις κατοικίας ήταν ένα υπολογίσιμο μέγεθος στη δραστηριότητα και τα έσοδα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Όμως, με την κρίση και την κατάρρευση ουσιαστικά της στεγαστικής πίστης, τα τελευταία χρόνια συρρικνώθηκε ο αριθμός των ασφαλισμένων κατοικιών, ενώ προ ετών υπήρξε και ένας οξύς ανταγωνισμός μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών στις τιμές των ασφαλίστρων προκειμένου η μία να αποσπάσει από την άλλη συμβόλαια κατοικίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα καλά και τα κακά νέα για τις ασφάλειες: Αύξηση παραγωγής, νέα κόστη

Πολύ καλό το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους για την παραγωγή του κλάδου. Διαρκής «πονοκέφαλος» τα κόστη των νοσοκομείων, «φουσκωμένες» οι αποζημιώσεις στον κλάδο αυτοκινήτου. Οι προσδοκίες για ασφάλιση κατοικιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση στις ασφαλίσεις κατοικιών με το κίνητρο του μειωμένου ΕΝΦΙΑ

Από την έρευνα προκύπτει αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητα των καταστροφικών περιστατικών, όσο περνάνε τα χρόνια, ενώ σημαντικό παραμένει το κενό προστασίας στην Ελλάδα καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο το 17% των σπιτιών είναι ασφαλισμένο.
Antimisaris-CEO-Ergo-Asfalistiki
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Αντιμησάρης: Απέχουμε πολύ από το μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ERGO Ασφαλιστικής, επισήμανε ότι τα τελευταία έξι χρόνια έχουν καταβληθεί 665 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις για ζημιές από φυσικές καταστροφές, σε σύνολο 951 εκατ. ευρώ που είχαν καταβληθεί από το 1993 έως και σήμερα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 1 εκατ. σπίτια είναι ασφαλισμένα στην Ελλάδα, μεγάλο κενό προστασίας

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά έχει τη δυνατότητα, την τεχνογνωσία και την κεφαλαιακή επάρκεια να αναλάβει πολύ περισσότερους κινδύνους, τονίζει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας.
insurance_contract
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δύο φοροαπαλλαγές που θα ζητήσουν οι ασφαλιστικές μετά τις εκλογές

Να εκπίπτουν από το εισόδημα τα ασφάλιστρα για τις κατοικίες και να επανέλθει η απαλλαγή μέχρι 1.500 ευρώ για τα ασφάλιστρα ζωής θα ζητήσουν οι εταιρείες, αλλά δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα.