ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vodafone-tilepikoinwnies-optiki ina
Φώτο: Vodafone

Μ. Τσιομπάνου: Ανάγκη για Εθνικό Μητρώο εργοληπτικών επιχειρήσεων

Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων υπογράμμισε το βασικό ζήτημα της επικαιροποίησης των τιμολογίων και του θεσμού της αναθεώρησης.

Στην αναθεώρηση των τιμών των δημοσίων συμβάσεων, στο Παρατηρητήριο Τιμών αλλά και στην αναγκαιότητα ύπαρξης Εθνικού Μητρώου και της έγκαιρης εξόφλησης των εργοληπτικών επιχειρήσεων αναφέρθηκε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων – ΠΕΣΕΔΕ Μαρία Τσιομπάνου στο web panel: Θεσμική οργάνωση του τεχνικού κλάδου και πτυχία, ένα ζήτημα δεκαετιών, το οποίο παρουσιάστηκε στο 6ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2023.

Η Πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ εστίασε στα κενά της νομοθεσίας των δημοσίων συμβάσεων και στα προβλήματα που δημιουργούνται. Ειδικότερα ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ένα πολύ βασικό πρόβλημα, το οποίο δεν επεξεργάζεται καθόλου το θεσμικό μας πλαίσιο, είναι η διοικητική επίλυση των συμβατικών διαφορών – για να το πω με απλά λόγια η επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν μεταξύ του αναδόχου και την αναθέτουσας Αρχής, τις διαφωνίες που έχουμε, κατά την εκτέλεση των έργων. Δεν αντιμετωπίζεται καθόλου».

Στη συνέχεια υπογράμμισε το βασικό ζήτημα της επικαιροποίησης των τιμολογίων και του θεσμού της αναθεώρησης, ο οποίος, όπως είπε «ενώ υπάρχει στο θεσμικό μας πλαίσιο από τη δεκαετία του 60 αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση τον αποσιωπεί. Δεν έχουμε επαναλειτουργία του σωστού μηχανισμού που ήδη είναι μέσα στον θεσμικό μας πλαίσιο».

Η κα Τσιομπάνου αναφέρθηκε επίσης στην μη έγκαιρη εξόφληση των εργοληπτικών επιχειρήσεων από τη Πολιτεία. «Μια συμβατική υποχρέωση έχει η Πολιτεία απέναντί μας: να μας πληρώνει. Και δεν το κάνει. Πως θα προχωρήσουν τα έργα; Πως θα τελειώσουν στο χρονοδιάγραμμά τους; Πως θα παραδώσω το έργο τον πολίτη σωστό, άρτιο και δεν θα κλείσει η δικιά μου επιχείρηση και δεν θα αναγκαστώ να απολύσω κόσμο; Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα λύσουμε και να τα λύσουμε τώρα, που υπάρχει αύξηση χρηματοδοτήσεων για τις υποδομές από το Ταμείο Ανάκαμψης. Δυστυχώς, λόγω των καταστροφών που έχουν προκαλέσει οι τελευταίες θεομηνίες θα δημιουργηθεί και άλλο κατασκευαστικό αντικείμενο. Άρα, όλα αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα για να ευνοηθεί κυρίως το Δημόσιο Συμφέρον. Τελικά να δημιουργήσουμε υποδομές αντάξιες για τους συμπολίτες μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ, απαντώντας σε ερώτημα, ανέφερε τα οφέλη της ύπαρξης ενός νέου εθνικού μητρώου εργοληπτικών επιχειρήσεων και σε ποια σημεία πρέπει να βελτιωθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα 71/2019. Σύμφωνα με την κα Τσιομπάνου «ένα Εθνικό Μητρώο που αφορά τον τεχνικό κόσμο γενικότερα, όπως αυτό που επιχειρείται να γίνει με το Προεδρικό Διάταγμα, είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Θα βάλει σύγχρονους κανόνες και όρους για όλους μας, με στόχο την δημιουργία υγιών συνθηκών ανταγωνισμού και τον περιορισμό του ολιγοπωλιακού χαρακτήρα των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων.

Δηλαδή θα πιστοποιούνται και θα αξιολογούνται οι εργοληπτικές και οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις, χωρίς όμως «τεχνητούς» φραγμούς στην εξέλιξή τους. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει αύξηση των ορίων των τάξεων των εργοληπτικών επιχειρήσεων, να διατηρηθεί η χρήση της δάνειας εμπειρίας, να σταματήσει ο διαχωρισμός της υπεργολαβίας σε επίσημη και απλή – μία ελληνική πατέντα – και τα ποσά της Τεχνικής Εμπειρίας να προκύπτουν από τους Προϋπολογισμούς της Μελέτης του έργου».

Τέλος, η πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης ενός ελεγκτικού μηχανισμού των Αναθετουσών Αρχών και των Κυρίων των έργων, ώστε να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα αυθαιρεσίας τους και κατάχρησης της νομοθεσίας με την χρήση ειδικών όρων, «φωτογραφικών» κριτηρίων για τον προσδιορισμό της βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής, τις στρεβλώσεις στον χαρακτηρισμό μίας Δημόσιας Σύμβασης σε έργο, προμήθεια ή υπηρεσία και φυσικά της κατάχρησης του άρθρου 32 Α , την διαγωνιστική, δηλαδή, διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση από τους Κυρίους των Έργων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Ειδικά για το τελευταίο είπε: «Οι Κύριοι των Έργων, κυρίως οι Περιφερειακές Αρχές και οι Δήμοι, κάνουν κακή χρήση της δυνατότητας που τους δίνει ο νόμος και προωθούν την διαγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση έναντι της ανοικτής δημοπρασίας με δικαιολογία τις θεομηνίες και επικαλούμενοι ανωτέρα βία σε έργα που σε καμία περίπτωση δεν έχουν αυτό τον χαρακτήρα, βλάπτοντας το δημόσιο συμφέρον και δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των εργοληπτικών επιχειρήσεων».

Αυτή η συνεδρία είχε κεντρικό θέμα την θεσμική διαστρωμάτωση των τεχνικών εταιρειών του κλάδου καθώς και την αναθεώρηση των πτυχίων βάσει των οποίων οργανώνεται ο κλάδος. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Ανδρέας Γερακάκης, Πρόεδρος ΣΑΤΕ και ο Μιχαήλ Δακτυλίδης, Πρόεδρος ΠΕΔΜΕΔΕ – Αντιπρόεδρος FIEC. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η Ρεγγίνα Σαβούρδου, δημοσιογράφος ΕΡΤ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κλάδος των κατασκευών βασικός πυλώνας της οικονομίας

H υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου, σημείωσε ότι «το όραμα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Σουρέτης: Έχουμε υποβάλει ολοκληρωμένες λύσεις για το κυκλοφοριακό

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλο Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σημείωσε πως «κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται στους δρόμους της Αττικής, χάνοντας αμέτρητες εργατοώρες αλλά και κάθε έννοια ποιότητας ζωής, λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης».
oikodomi, kataskeues
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 11% της οικοδομικής δραστηριότητας στη χώρα στο επτάμηνο

Στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση κατά 11% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 15,2% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 16,4% στον όγκο έναντι του 2022.