ΓΔ: 1458.91 0.46% Τζίρος: 42.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:05:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κάλεσμα στην ΕΕ να αυξήσει τις επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση

Οι επικεφαλής των ΕΚΤ, ΔΟΕ και ΕΤΕπ, υπογράμμισαν ότι η μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και την οικονομική σταθερότητα της ηπείρου.

Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει μαζικά και πιο γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση αν θέλει να παραμείνει «παγκόσμια βιομηχανική δύναμη», προειδοποίησαν σήμερα οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Οι τρεις αξιωματούχοι απηύθυναν την έκκληση αυτή στις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και τον οικονομικό κόσμο με αφορμή σύνοδο με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων λήψης αποφάσεων που διεξάγεται σήμερα στην έδρα του ΔΟΕ στο Παρίσι. Η επιτάχυνση της μετάβασης προς την ενέργεια χωρίς άνθρακα θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και την οικονομική σταθερότητα της ηπείρου, σημείωσαν.

Ωστόσο οι πολιτικές αβεβαιότητες, η αργοπορία των διαδικασιών έγκρισης (κυρίως όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) εξακολουθούν να βάζουν φρένο στην επένδυση, ενώ οι βιομηχανίες υφίστανται πιο υψηλά κόστη ενέργειας από αλλού. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα κλπ αναπτύσσουν εκτενή προγράμματα για να ενισχύσουν τις βιομηχανικές τους δυνατότητες, τονίζουν οι τρεις θεσμοί.

Η σημερινή σύνοδος θα εξετάσει τα εργαλεία στην οικονομία και τη δημόσια πολιτική που μπορούν να επιτρέψουν την αποδέσμευση των πολύ υψηλών χρηματοδοτήσεων που χρειάζονται. Από πέρυσι, η Ευρώπη κατάφερε να απομακρυνθεί από τον βασικό της προμηθευτή ενέργειας, τη Ρωσία, «πιο γρήγορα απ' όσο θα μπορούσαν να φανταστούν πολλοί», σημείωσε ο διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ.

«Όμως τώρα θα πρέπει να μάθει να αναπτύσσεται μέσα σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Χρειάζεται ένα νέο κατευθυντήριο βιομηχανικό σχέδιο για να συμβαδίσει με τις άλλες οικονομίες. Ειδάλλως δεν βλέπουμε πώς θα υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της. Οι ηγέτες οφείλουν να προβούν σε δραστικές ενέργειες και γρήγορα για να επιτραπεί στην περιοχή να παραμείνει παγκόσμια βιομηχανική δύναμη», πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε παράλληλα ότι «χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να ωθηθεί η αγορά προς την πράσινη οικονομία, κάτι το οποίο θα μείωνε τα ασφάλιστρα κινδύνου και θα συνέβαλλε στη μείωση του κόστους της χρηματοδότησης».

«Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο, αλλά είναι και μια πρόκληση, διότι οι βιομηχανίες μας οφείλουν να αγκαλιάσουν γρήγορα αυτήν την αλλαγή, διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν πίσω», υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ, σύμφωνα με τον οποίο «μόνον μια μαζική και γρήγορη επένδυση στις ουδέτερες σε άνθρακα τεχνολογίες θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διατηρήσει την οικονομική της ελκυστικότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕπ: Σύμβαση με το Υπ. Ανάπτυξης για ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων

Τα έργα που περιλαμβάνονται στη σύμβαση θα βελτιώσουν σημαντικά την ενεργειακή απόδοση στα δημόσια κτίρια και σε άλλες εγκαταστάσεις, όπως σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές υποδομές και διοικητικές υπηρεσίες σε όλη τη χώρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία Ελλάδας - ΕΤΕπ για το κλίμα και τη Δίκαιη Μετάβαση

Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την υλοποίηση έργων στην Ελλάδα που σχετίζονται με τις δράσεις για το κλίμα και τη Δίκαιη Μετάβαση σύμφωνα με τις κατευθυντήριες αρχές που ορίζονται στο ΕΣΠΑ 2021 – 2027.
europaiki trapeza ependyseon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΤΕπ: Ισχυρή η υποστήριξη για τα έργα ενεργειακής απόδοσης στην Ελλάδα

Μιλώντας για τον ρόλο της ΕΤΕπ στην αξιοποίηση των 33 δισ. ευρώ περίπου, από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αντιπρόεδρος της, τόνισε ότι από την πλευρά της ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά με τους Έλληνες εταίρους της.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καμπανάκι» από επαγγελματίες για την επιστροφή επιδοτήσεων ρεύματος

Όπως αναφέρει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, οι λογαριασμοί για την επιστροφή των επιδοτήσεων ρεύματος που έχουν εκδώσει οι πάροχοι θέτουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων σε κίνδυνο.
businessdaily-DEI-Ananeosimes-APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνω του μέσου κοινοτικού όρου, η παραγωγή ΑΠΕ το Α' εξάμηνο στη χώρα μας

Η φετινή επίδοση κινείται κοντά στα επίπεδα του 2023, όταν οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν στο 58,8% της παραγωγής, παρά το γεγονός ότι εν τω μεταξύ έχουν προστεθεί στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας δεκάδες μεγαβάτ νέων ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκών.