ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
POS
Πηγή: Shutterstock.

Τα δέκα μέτρα του υπ. Οικονομικών για μείωση της φοροδιαφυγής

Οι παρεμβάσεις έχουν προβλεφθεί ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, θα ακολουθήσει η ψήφισή τους, ενώ θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Στο τέλος Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με μέτρα και παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση των εσόδων του δημοσίου το εύρος της οποίας θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την κυβερνητική πολιτική στο μέτωπο της στήριξης των εισοδημάτων.

Το νομοθέτημα του υπουργείου Οικονομικών δεν θα περιλαμβάνει αλλαγές στη φορολόγηση (συντελεστές κ.ά.) των ελευθέρων επαγγελματιών, θα ενσωματώνει όμως δέκα παρεμβάσεις – η πλειονότητα των οποίων αφορά ψηφιακά ζητήματα – όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η υποχρεωτική επέκταση τους σε όλα τα επαγγέλματα, η καθιέρωση ψηφιακών παραστατικών στη διακίνηση αγαθών, οι νέοι κανόνες στη λειτουργία της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων και ο τρόπος εξόφλησης του τιμήματος στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Οι παρεμβάσεις έχουν προβλεφθεί ήδη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα, θα ακολουθήσει η ψήφισή τους, ενώ θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024. Αυτές αφορούν:

  1. Στην ολοκλήρωση διασύνδεσης 450.000 ταμειακών μηχανών με τα POS τους πρώτους μήνες του 2024.
  2. Την υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων, έτσι ώστε οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα αυξάνονται, αυτοματοποιούνται και ψηφιοποιούνται οι έλεγχοι των φορολογικών αρχών.
  3. Καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές-POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα προσμετρώνται για φορολογικούς σκοπούς μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA. Η επέκταση του myDATA βρίσκεται σε εξέλιξη και η πλήρης εφαρμογή θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.
  4. Επέκταση των POS στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς που σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές οδήγησαν στην αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ και στον περιορισμό της διακίνησης «μαύρου» χρήματος και η επέκτασή τους θα διευρύνει τη φορολογική βάση, θα διευκολύνει το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών και θα περιορίσει τα περιθώρια φοροδιαφυγής.
  5. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής (πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως πριν από το τέλος του ίδιου έτους) με στόχο να γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η παρακολούθηση των διακινούμενων αγαθών.
  6. Αύξηση του προστίμου χρήσης μετρητών άνω των 500 ευρώ, σε ποσό διπλάσιο της συναλλαγής, με ενίσχυση των ελέγχων για εφαρμογή του μέτρου μέσω ψηφιακής πληροφόρησης.
  7. Πληρωμή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) μέσω χρεωστικών καρτών. Σε συνδυασμό με την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, το μέτρο αποκλείει την διοχέτευση των επιδομάτων προς την παραοικονομία.
  8. Αποκλεισμό των παραβατών λαθρεμπορίας από συνεργασία με όλες τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.
  9. Νέοι κανόνες στην λειτουργία της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων με διάρκεια μίσθωσης ή υπεκμίσθωσης μικρότερη των 60 ημερών και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής. Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρμα τρία ή περισσότερα ακίνητα θα πρέπει να προβούν σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας πληρώνοντας έτσι ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και άλλα Τέλη, και:
  10. Απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Το Σύνταγμα δεν θεσπίστηκε για να καθαγιάσει τη φοροδιαφυγή

Όποιος διαβάσει την έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου, δεν θα δει πουθενά να αναφέρεται η λέξη αντισυνταγματικότητα, είπε ο υπουργός σχετικά με την απόρριψη της ένστασης αντισυνταγματικότητας που είχε υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Kostas Xatzidakis, Kostas Chatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο νομοσχέδιο κατά της φοροδιαφυγής προανήγγειλε ο Κ. Χατζηδάκης

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως το νομοσχέδιο θα είναι έτοιμο τους επόμενους μήνες και στο σχέδιο ρόλο θα διαδραματίσει η ΑΑΔΕ με διασταυρώσεις που θα διευρυνθούν, καθώς τελικός στόχος είναι να πληρώνουν όλοι δίκαια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurobank: Στα 40 δισ. ετησίως το ύψος της παραοικονομίας στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει η μελέτη της τράπεζας, το 80% των νοικοκυριών που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώνει εισοδήματα μικρότερα από 10.000 ευρώ. Οι προτάσεις για να πάψουν οι στρεβλώσεις της παραοικονομίας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυστηρότερη γίνεται η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής - Ποια μέτρα λαμβάνονται

Η ΑΑΔΕ έχει λάβει σειρά από πρωτοβουλίες οι οποίες αρχίζουν να ξετυλίγονται η μία μετά την άλλη και περιορίζουν σημαντικά τον χώρο που έχουν να δράσουν οι κατ' επάγγελμα φοροφυγάδες.
xristos dimas kainotomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Δήμας: Μηδενίζονται τα όρια ανεκτών αποκλίσεων στις δηλώσεις ΦΠΑ

Ο στόχος αφενός είναι η διευκόλυνση των επιχειρήσεων στην εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για το σκέλος των εξόδων και την διασφάλιση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.