ΓΔ: 1458.52 0.43% Τζίρος: 74.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
Φωτο: Shutterstock

Επιστρέφει η ρήτρα για το ρεύμα, τρεις κατηγορίες λογαριασμών

Πώς θα γίνεται από 1η Ιανουαρίου η τιμολόγηση από τους παρόχους. Με χρωματική σήμανση μπλε, πράσινο και πορτοκαλί κατηγοριοποιούνται για να ξεχωρίζουν οι τρεις νέες συμβάσεις.

Την 1η Ιανουαρίου 2024 επιστρέφει η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ την ίδια ώρα δεν θα ισχύουν επιδοτήσεις οριζόντιας εφαρμογής, για όλους τους καταναλωτές, ανεξαιρέτως εισοδήματος ή οικογενειακής κατάστασης.

Παράλληλα μέχρι την 1η Νοεμβρίου είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους πελάτες τους για τη νέα τιμολογιακή πολιτική που θα εφαρμόσουν στην αγορά της λιανικής, οι προμηθευτές ενέργειας, ακολουθώντας την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής.

Η ΡΑΑΕΥ ανακοίνωσε το πλαίσιο των νέων συμβάσεων που θα εφαρμοστούν από την νέα χρονιά στην αγορά, τα οποία επαναφέρουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα έχουν υποχρεωτική χρωματική σήμανση (πράσινη, μπλε, πορτοκαλί) προκειμένου να ξεχωρίζουν στο μάτι του καταναλωτή.

Τα σταθερά τιμολόγια θα είναι μπλε, τα κυμαινόμενα πράσινα και της δυναμικής τιμολόγησης, αυτά που απευθύνονται σε όσους διαθέτουν «έξυπνο μετρητή», πορτοκαλί.

Το τμήμα Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ εξέδωσε σχετική απόφαση για τους όρους προμήθειας σε πελάτες οικιακούς και μη, με κατανάλωση έως 25 kVA, η οποία έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα για όλους τους προμηθευτές.

Πιο συγκεκριμένα, από τον επόμενο χρόνο θα υπάρχουν οι παρακάτω κατηγορίες τιμολογίων, με τις υποκατηγορίες τους, που θα πρέπει να φέρουν Σήμανση Διαφάνειας:

  1. Τα σταθερά τιμολόγια, αυτά που είναι ορισμένου χρόνου με σταθερή τιμή χρέωσης, θα διακρίνονται με μπλε χρώμα.
  2. Τα κυμαινόμενα, αυτά που θα είναι συνδεδεμένα με τη χονδρεμπορική τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα έχουν πράσινο χρώμα. Διαφοροποιούνται σε τρεις υποκατηγορίες: α) Αυτά στα οποία η τιμή χρέωσης του ρεύματος θα γίνεται ex ante (εκ των προτέρων) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο που συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς που εκκαθαρίζονται πριν από την έναρξη του μήνα κατανάλωσης, είτε από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης, που εκκαθαρίζεται πριν από τον μήνα κατανάλωσης. β) Αυτά στα οποία η τιμή χρέωσης θα γίνεται ex post (εκ των υστέρων), είτε προκύπτει από μηχανισμό διακύμανσης συνδεδεμένο με τις χονδρεμπορικές τιμές που εκκαθαρίζονται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης, είτε από συνδυασμό σταθερής χρέωσης και μηχανισμού διακύμανσης, που εκκαθαρίζεται κι αυτός δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης. γ) Μικτής τιμολόγησης, με τιμή χρέωσης που ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ είτε την πρώτη μέρα του πρώτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής, είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής.
  3. Τα προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης θα είναι με χρώμα πορτοκαλί. Επί της ουσίας κι αυτά κυμαινόμενα τιμολόγια είναι, όμως, η τιμή χρέωσης αντικατοπτρίζει τη διακύμανση της τιμής στις αγορές άμεσης παράδοσης (Αγορά Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσια Αγορά). Τα συγκεκριμένα τιμολόγια προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκαταστήσει στο σπίτι τους «έξυπνο μετρητή» και έχουν τη δυνατότητα έτσι να καταγράφουν την κατανάλωσή τους σε συνεχή ροή. Ανάλογα, λοιπόν, με τις χονδρεμπορικές τιμές που θα διαμορφώνονται μέσα στην ημέρα, θα προκύπτει και η καμπύλη της τιμής χρέωσης.

Όλοι οι προμηθευτές είναι υποχρεωμένοι να υιοθετήσουν τις χρωματικές σημάνσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Το νέο καθεστώς διαδέχεται το έκτακτο πλαίσιο που ίσχυσε από πέρυσι λόγω της ενεργειακής κρίσης και περιελάμβανε πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των μονάδων ηλετροπαραγωγής, αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και ανακοίνωση των τιμών λιανικής που ισχύουν κάθε μήνα έως τις 20 του προηγούμενου μήνα. 

Σύμφωνα με την ΡΑΑΕΥ, η λήξη των έκτακτων μέτρων θα οδηγήσει σε ευρύτατη αλλά και ουσιώδη τροποποίηση των συμβάσεων προμήθειας, είτε αυτές συνήφθησαν πριν την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων, είτε κατά τη διάρκειά τους. Η Αρχή αναφέρει ότι οι προμηθευτές οφείλουν να προγνωστοποιήσουν τους τροποποιημένους όρους στους πελάτες τους με διακριτή έντυπη ή ηλεκτρονική επιστολή:

  • της Σύμβασης Προμήθειας έως και την 1η Νοεμβρίου 2023 και φέρουν το βάρος απόδειξης
  • της εμπρόθεσμης εκπλήρωσης της ανωτέρω υποχρέωσής τους.

Αναφέρει ακόμη ότι η προγνωστοποίηση υποκαθιστά την απαίτηση του Κώδικα Προμήθειας για ρητή συναίνεση του καταναλωτή εφόσον ο τελευταίος δεν εναντιωθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

energeia-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς να αποφύγετε πρόσθετες χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Oι υφιστάμενοι πελάτες ενός προμηθευτή που προσφέρει χαμηλά τιμολόγια μόνο για νέους πελάτες, προκειμένου να αυξήσει το μερίδιο αγοράς του, έχουν δικαίωμα να ζητήσουν να ενταχθούν στο φθηνότερο τιμολόγιο χωρίς χρέωση.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηχανισμός αποζημίωσης επιχειρήσεων για τις διακοπές ηλεκτροδότησης

Προβλέπεται μεταξύ άλλων, η καταβολή οικονομικού ανταλλάγματος σε καταναλωτές μέσης τάσης του ΕΔΔΗΕ, στην περίπτωση καθυστέρησης στην αποκατάσταση της τροφοδότησής τους πέραν προκαθορισμένου χρόνου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργείται νέα αγορά για διμερή συμβόλαια στο ρεύμα

Σε δημόσια διαβούλευση για τη θέσπιση πλατφόρμας σύναψης συμβολαίων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ προχωράει η ΡΑΕ με στόχο την ενίσχυση της ανάπτυξης νέων έργων και των επιλογών που έχουν οι μικρότεροι παίκτες στην αγορά.